Hyppää sisältöön

Mielen hyvinvointi

Kuvakollaasi, jossa maisemia, pieniä kiviä ja askarteluvälineitä.

Varhaiskasvatuksessa vahvistetaan toimintaa, jossa yhteisön on mahdollista toimia kiireettömässä ja keskittymistä edistävässä ympäristössä. Lasten kanssa käsitellään heidän hyvinvointiaan edistäviä asioita kuten levon, ravinnon, liikunnan ja mielen hyvinvoinnin merkitystä. Lapsia autetaan tunteiden ilmaisussa ja itsesäätelyssä.

Hiljaisuuden viljely eri muodoissaan on vanha, kaikille kristillisille kirkoille tuttu perinne.
Elina Vuola

Tutkistelu on ymmärryksen edellytys. 
René Gothóni

Oppimista tapahtuu muun muassa havainnoidessa ja tarkkaillessa ympäristöään. Lasten ihmettelylle annetaan tilaa, ja heidän kanssaan pohditaan heitä askarruttavia elämänkysymyksiä. Osaamiseen kuuluu taito kuunnella, tunnistaa ja ymmärtää eri näkemyksiä sekä kyky reflektoida omia arvoja ja asenteita. Katsomuskasvatus tukee lasten myönteistä suhtautumista tulevaisuuteen.

Lapsille tarjotaan mahdollisuuksia kehittää tunnetaitojaan ja esteettistä ajatteluaan.  Varhain opitut mielenterveystaidot tukevat lapsen kasvua ja ehkäisevät ongelmia. 

Retriittiohjaaja ja kirjailija Mari Vainio kirjoitti läsnäoloa vahvistavan mindfulness-pohjaisen tarinan. 

Mindfulness- tai tietoisuustaidot on tunnettu jo tuhansia vuosia itämaisessa meditaatioperinteessä. Mindfulness voi olla avuksi ahdistukseen, mutta sen avulla voi saavuttaa myös onnellisempaa  ja rennompaa oloa. Monet lapset ja nuoret hyötyvät harjoituksista ja ne vahvistavat keskittymistä, rauhoittumista ja oppimista.

Kouluttaja Tiina Haapsalo kirjoitti kolme läsnäoloa vahvistavaa harjoitustaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Niiden avulla voi muistella lapsen ja aikuisen yhteistä onnellista hetkeä, vahvistaa omaa työssäjaksamista sekä osoittaa myötätuntoa työyhteisön jäseniä kohtaan.

Kuuntele:

 

 


Rock Balance, tasapainoa ja mielenrauhaa kiviä asettelemalla. Kuva: Ilkka Tahvanainen 

Luonnollista hiljaisuutta on sanottu yhdeksi maapallon uhanalaisista resursseista. 
Quin Li

Tyhmä uskoo kaiken minkä kuulee, järkevä harkitsee mitä tekee. 
Sananlasku 14:15

Luonnollista hiljaisuutta on sanottu yhdeksi maapallon uhanalaisista resursseista. 
Quin Li

Mausta ei voi ottaa selfietä. 
Ken Mogi