Hyppää sisältöön
Påskaka, pasha, påskliljor, påskkycklingar.

Påsken

Påsken har ända från början varit kristendomens viktigaste dag. Fyrtio dagar före påsk börjar vi förbereda oss genom fastan. Den sista veckan före påsk kallas stilla veckan och berättar om Jesu sista vecka i livet. Påsken firar livet, det liv vi lever nu med Gud vid vår sida och det nya liv Gud skapar för oss.

Fastan är förberedelsetid

När man har en riktigt viktig fest förbereder man den noga. Fyrtio dagar före påsk börjar vi förbereda oss genom fastan.

Stilla veckan berättar om den sista veckan i Jesu liv

Den sista veckan före påsk kallas stilla veckan. Dagarna har namn som påminner oss om olika skeden i Jesu sista dagar i livet. Veckan börjar då Jesus rider in i Jerusalem på palmsöndagen.

Torsdagen, som kallas skärtorsdagen, firar vi till minne av den sista måltiden som Jesus åt med sina lärjungar. Det här är grunden till vårt nattvardsfirande. Skärtorsdagen handlar om att rena sig, det fornnordiska "skär" betyder "ren". Det syftar på att Jesus tvättade sina lärjungars fötter.

Läs mer om händelserna under stilla veckan.

Påsken firar livet

Påsken är den äldsta helgen i den kristna traditionen. Trots att den är äldst är den kanske lite missförstådd. På påsken firar vi inte döden. Påsken firar livet.

Varje människa som blir döpt tecknas med korstecknet. Varje människa som får en kristen jordfästning tecknas också med korsets tecken. Vi tänker oss att Gud bär människan genom hela livet och också genom döden och att Gud skapar ett nytt liv som vi inte vet mycket om.

År 2023 firas påskdagen 9.4.

Kort med dekorerade videkvistar och GLAD PÅSK i gult.
Grafik: Tuuli Sundén.

Skicka en påskhälsning

Ladda ner en virtuell påskhälsning och dela den via till exempel Facebook, Instagram, WhatsApp eller e-post för att glädja någon du bryr dig om.

 

Påskberättelsen

Vad hände på Palmsöndagen, Skärtorsdagen, Långfredagen och Påskdagen?

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video