Hyppää sisältöön
En liten luciatärna tänder sitt stearinljus från det brinnande ljus som Lucia håller.

Lucia

Sankta Lucia, ljusklara hägring,
sprid i vår vinternatt glans av din fägring.
Drömmar med vingesus under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia. (Sigrid Elmblad)

Vi firar Lucia den 13 december. Traditionen härstammar från den katolska helgonkalendern. Även om Luciadagen inte är en högtid i den evangelisk-lutherska kyrkans kyrkoår, har det blivit en tradition att fira dagen speciellt bland finlandssvenskar.

I daghem och skolor firar man lucia med lussebullar och pepparkakor. En liten lucia med tärnor, stjärngossar och tomtar sprider mycket värme och glädje. Ofta besöker de små luciorna åldringshem i närheten av skolan. Många småflickor lussar också hemma för familjen.

Ljusbringerskan

Lucia är en ljusbringerska i mörkret. Lucia var en kristen jungfru som ville tjäna Gud. Enligt legenden dog Lucia en martydöd på Sicilien på 300-talet. I den katolska kyrkan är Lucia de synskadades helgon.

Natten till den 13 december har ansetts vara årets längsta natt. Enligt folksägen var natten fylld av ondska och trolldom. Kanske Lucia därför kom till människorna med hopp och ljus just den natten. Den samma natten började man också julfastan, då åt människorna så mycket de orkade. Fastan avslutades på julafton.

Luciatraditionen spred sig till Skandinavien på 1600- och 1700-talet.

Sjung luciasången

Kan du sjunga vår traditionella luciasång? Försök. Luciakaraoken hjälper dig med orden och melodin.