Hyppää sisältöön

Bebisar sprider ljus - Babydagen firas 29.9.2023

Babydagen firas varje år den sista fredagen i september. I år firas babydagen fredag 29 september. VauvaSuomi ry utser ett tema för dagen. Tema för årets Babydag är "Bebisar sprider ljus". Biskop Bo- Göran Åstrand är årets beskyddare. En videohälsning med biskopen finns här nedan! Huvudprogrammet ordnas i Musikhuset i Helsingfors som ett virtuellt hybridevenemang. Lokala evenemang ordnas på olika håll i Finland och vi uppmuntrar kommuner, föreningar, arbetsplatser och andra organisationer att delta i dagen. Ordna ett eget lokalt evenemang eller en fest bebisarna till ära. Synliggör gärna ert evenemang genom att använda #babydagen2023 #babydagen i sociala medier. Möt alla bebisar och deras föräldrar med ett leende!

 

 

Kyrkan och församlingar är aktivt med under Babydagen på olika håll i landet.

 • Babydagens beskyddare år 2023 är biskop Bo-Göran Åstrand. Öppna biskopens videohälsning.
 • Lokala evenemang på olika håll i Finland under Babydagen.
 • Babydagens huvudprogram ordnas i Helsingfors musikhus 29.9. kl. 12-14. Programmet består av föreläsningar och aktivitetsprogram. Programmet blir klart inom kort. Länk till Musikhuset publiceras här senare.
 • Församlingar utmanas att ordna lokala Babydags evenemang och samarbeta med stad, kommun, föreningar och andra organisationer. Att ordna evenemang i egen regi eller tillsammans med andra samarbetsparter gör dagen till en festdag för alla bebisar! Synliggör gärna evenemanget genom att använda #babydagen2023 #babydagen i sociala medier
 • Babydagen nämns och är kopplad till Stigen (gåva, glädje - ålderskategorin)
 • I Stigen har babyåret-året Gåva temat "Störst av alla under". Det finns material i form av tips och förslag hur man kan stöda och arbeta i verksamheten med babyfamiljer. Och ett material hur man stöder föräldraskapet.
 • BarnstrateginÖppna länk i ny flik är aktuell när barnfamiljer möts och att barnfamiljer får stöd i ett tidigt skede och för ett barn- och familjevänligare församling och samhälle.
 • Materialet på finska finns här. Många samarbetsparter arbetar tillsammans kring Babydagen. På svenska har vi ett samarbete med Folkhälsan.

Hur kan Babydagen förverkligas i församlingen?

1) Dela information om Babydagen i församlingens sociala medier. Dela era evenemang och biskop Keskitalos videohälsning och programmet från Musikhuset som streamas. Dela och använd material från den här webbplatsen, se nedan.

2) Ordna evenemang i församlingen och tillsammans med era samarbetsparter och nätverk (Rådgivningen, daghem, bibliotek, familjecenter, föreningar, musikskolor mm)  evenemang så som vagnträffar, musikstunder, piknik mm.

3) Använd gärna videorna med Anna Korkman-Lopez (finns på tre språk), fjolårets videohälsning med biskop Mari Leppänen, musiklekvideor och allt annat material från sidan. 

Allt material på den här webbplatsen kan med fördel användas när som helst under året i verksamhet med barnfamiljer.

 

Två beibisar ligger bredvid varandra med huvuden ihop  

Bild: Sally Wynn, Pixabay                               

Babydagen - Material

Babymusik  videor med Susanna Isaksson, Ludde och Macke Andergård i Rikssvenska Olaus Petri församling i Helsingfors

Material från webbplatsen Framåt med åskådningsfostran - Välbefinnande av naturen material. Där finns  bland annat pilgrimsvandringar med djurkort med aktiviteter och sagor.

 

Biskop Bo-Göran Åstrands videohälsning inför Babydagen 2023

YouTube-video

Familjerådgivare Anna Korkman Lopes - Att bli förälder och förbli ett par

Och på engelska

 

Idéer för Babydagen evenemang

 

I en kyrka finns ett bord med material. Korgar med pappersänglar. Instruktioner.

Foto: Monika Lindvik

Vauvan päivän vaunulenkkitapahtuma Tampereella 2020

Foto: Tammerfors församling

 • Babybana, barnvagnspromenader i samarbete med andra aktörer på orten.
 • Babyrytmik, familjeevenemang, familjecafé, babykyrka, parkhäng och brunch, lunch  för babyfamiljer.
 • Vi inspirerar församlingar att genomföra evenemang enligt sina egna styrkor till barnfamiljers glädje.
 • Möt varje baby med ett leende!

Synliggör gärna ert evenemang genom att använda #babydagen2022 #babydagen i sociala medier!

Samarbetsparter är bland annat: VauvaSuomi r.y, Kyrkostyrelsen, Folkhälsan, Mannerheims Barnskyddsförbund och olika familjeorganisationer.

Läs mera om den nationella Babydagen

Stödåtgärder för barnfamiljer finns på följande sidor:

 

Redigerad