Hyppää sisältöön

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin

Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Kunta ja kirkko tarjoavat sinulle ja perheellesi paitsi käytännön apua, myös tukea surun kanssa elämiseen ja siitä selviämiseen. Terveydenhoitohenkilökunnan tehtäviin kuuluu ohjata sinut myös kirkon avun piiriin, jos itse sitä toivot.

Äkillisen kuolemantapauksen jälkeen voidaan perheellesi ja muille asianosaisille järjestää ns. debriefing-istunto. Myöhemmin voit tarvittaessa hakea pitkäkestoisempaa kriisiterapiaa.

Lapsikuolemaperheiden yhdistys Käpy ryLinkki avautuu uudessa välilehdessä tarjoaa asiantuntevaa apua, päivystyspuhelimen sekä vertaistukea. Tukea sekä omalle että läheisten selviytymiselle voi pyytää myös kirkon perheasiain neuvottelukeskuksista tai omasta seurakunnastasi.

Ystävien ja läheisten tuki

Jos läheisen perheen lapsi kuolee, voi olla vaikea tehdä tai sanoa mitään. Yhteydenotto lykkääntyy helposti. Vaikka ei voisikaan helpottaa perheen surua, voi kuitenkin näyttää, että välittää. Surevia läheisiä voi myös auttaa vaikka käytännön asioissa: ruuanlaitossa, ruohonleikkuussa tai autonhuollossa.

Rohkaise mielesi ja kysy, mitä sureva perhe tarvitsisi ja milloin he kaipaavat seuraa ja milloin taas haluavat olla omissa oloissaan. Kaikkien sanat jäävät puolitiehen. Riittää, että ollaan yhdessä.

 

Turvissasi, Vapahtaja,
viemme hänet syliin maan.
Nyt hän nukkuu, mutta herää
lasten riemuun kirkkaimpaan.
Kiitos, että saamme kerran
tulla yhteen luona Herran.
Sinne uskon, toivon tie
täältä taivaan kotiin vie.
(Virsi 248:6)