Hyppää sisältöön

Tillsammans 

Dopets huvudperson är den som ska bli döpt. En annan nyckelperson är prästen som döper. Men dopet är något som vi får göra tillsammans. Det finns en uppgift för alla som vill - allt från att tända ett ljus till att stå får dukningen.

Ju fler som medverkar i dopet desto trevligare och mer personligt blir det. Ifall det finns storasyskon eller många barn är det bra att försöka involvera flera av dem på olika sätt. Då orkar de följa med bättre och dopet blir meningsfullt också för dem. Att låta faddrar och äldre generationer medverka är också ett sätt att uppmärksamma dem och låta dem visa sin tacksamhet för barnet. Ifall varken man själv eller släktingar och vänner gillar att göra något framför publik går det bra att låta prästen sköta allt, men om det bara är möjligt är det roligt att kunna involvera flera. Nedan följer några tips på hur olika personer kan medverka, men man får också vara kreativ och hitta på flera sätt. 

  • Hälla upp vattnet i dopfunten – Denna uppgift passar utmärkt för ett äldre syskon eller annat barn, men kan förstås göras av vem som helst. Ifall ingen vill hälla upp vattnet går det bra att göra det på förhand så att dopskålen redan är fylld med vatten när dopet inleds.  

  • Tända ljus – Ett äldre syskon eller annat äldre barn kan tända ljuset på dopbordet/altaret när dopet ska inledas.  

  • Torka huvudet – En uppgift som också ett litet barn klarar av. Ett bra sätt att involvera äldre syskon eller andra barn. 

  • Be böner – I kyrkohandboken som prästen använder finns färdigt skriva böner. Vilken som helst av dem kan en vuxen eller ett läskunnigt barn be. I kyrkohandboken finns en specifik förbön med färdigt skrivna delar för en förälder, ett syskon, en fadder och en mor- eller farförälder. Man får också gärna formulera sin bön själv och använda just de ord man själv vill. Bönen behöver inte vara lång och invecklad, utan just precis det man vill säga. Det klarar också ett mindre barn av.  

”Gud, tack för vår lillebror. Han är söt. Amen.” Aaron, 5 år. 

  • Läsa bibeltexter – Vid dop brukar man läsa ”barnens evangelium”, Mark. 10:13-16. Ofta brukar en fadder läsa den texten, men vilken annan vuxen eller läskunnigt barn som helst kan också läsa den. Det finns också andra fina bibeltexter, både längre och kortare, som man kan läsa vid dop. Fråga prästen om alternativ om du inte själv har någon favorittext du skulle önska vid dopet.  

  • Sjunga eller spela ett instrument – Att låta någon medverka med solosång eller -spel gör ofta dopet extra stämningsfullt. Finns det någon bland faddrarna, släktingarna eller vännerna som gärna ställer upp med sång eller musik? Klicka här för några tips på sånger som passar vid dop. Men man behöver inte ha solosång. Ett äldre syskon kanske väldigt gärna skulle vilja sjunga för sitt nya småsyskon? Då kanske hen vill bjuda på ”Blinka lilla stjärna” eller ”Ekorrn satt i granen”? Det blir också hur bra som helst. Huvudsaken är att barnet får uppleva att hen har en uppgift. 

  • Ackompanjera – Det hör till att man sjunger psalmer eller andliga sånger tillsammans i dopet. Att sjunga är alltid lättare om någon ackompanjerar. Kanske finns det någon släkting eller vän som kan spela gitarr eller piano? 

  • Läsa dikt – Precis som solosång gör diktläsning dopet extra stämningsfullt. Personligt blir det ju också ifall personen som läser dikten skrivit den själv. Kanske någon från den äldre generationen eller en fadder har några ord hen vill dela med sig av? Ifall du gärna vill läsa en dikt, men har slut på idéer kan du klicka här för några färdiga exempel

Barn leker under dopfunten.

Bild: Linus Stråhlman