Hyppää sisältöön

Dopetikett 

Vem ska hålla babyn? Vad händer om babyn skriker? Vad är rätt klädsel vid dop? På den här sidan svarar vi på de frågorna. 

Klädsel vid dop 

Ett dop är en fest och man får klä upp sig och t.o.m. välja finaste slipsen och smyckena. Det är ändå inget måste och särskilt för barnen är det viktigt att tänka på vad som är bekvämt och praktiskt. 

Den som blir döpt har vid dopet på sig en dopdräkt. Ifall man inte har någon själv och det inte finns i släkten eller bland vännerna så får man låna från församlingen. En vuxen eller ungdom som blir döpt bär en vit alba som också finns att låna i församlingen.  

När ett spädbarn döps behöver man tänka på att det bli väldigt varmt när dopdräkten läggs på och därför är det bra om babyn bara har något lätt under. En varm sommardag kan det räcka med blöja under dopdräkten. Efter dopet får man lägga vanliga kläder på barnet. Vill man kan man klä barnet i hens första festkläder, men välj då något som är bekvämt och praktiskt. 

Vem ska hålla babyn? 

Oftast är det en fadder eller förälder som håller babyn, men också någon annan kan hålla babyn. Det viktigaste att tänka på när man väljer vem som ska hålla babyn är vad som är praktiskt och bäst för babyn. Ifall babyn är orolig är det bäst att den person som babyn är mest trygg med håller babyn. Då är risken mindre att babyn gråter. Dopet ska få vara en skön upplevelse också för den lilla babyn och då är det viktigt att famnen är bekant och trygg. 

På en del orter finns det en tradition med det finska ordet ”sylikummi”, d.v.s. den fadder som håller babyn under dopet. Detta är lokala traditioner och har inget med själva dopet att göra. Det är ett fint uppdrag att få hålla sitt gudbarn under dopet, men det är ändå viktigare att fundera på vad som är praktiskt och känns bra för babyn. 

Baby sover på mage över armen på en vuxen.

Bild: Kirkon kuvapankki/Markku Pihlaja

Tänk om barnet skriker? 

Spädbarn skriker av olika orsaker och det är inte så konstigt om de skriker under sitt dop. Den obekväma dopkolten som det blir varmt i när man hela tiden ligger i någons famn, den annorlunda stämningen, ljuden, en plötslig bajsblöja eller hunger är sådant som kan orsaka att babyn skriker. Babyn får uttrycka sin åsikt och sina behov också under dopet. Lite skrik gör ingenting, men är babyn på verkligt dåligt humör går det bra att ta en liten paus för att mata, byta blöja eller på annat sätt trösta barnet. Ifall babyn har det bekvämt och bra kommer hen att skrika mindre. Därför är det viktigt att ordna det så bra som möjligt för babyn. Många spädbarn tycker inte alls om att ligga på rygg så att dopkolten skulle få hänga fint. Då är det viktigare att hålla babyn så som hen tycker det är bekvämt: över axeln, på mage över armen, sittande osv.