Hyppää sisältöön

Dop eller namngivning

Grattis till ditt barn! Fantastiskt med ett nytt liv och roligt att du funderar på att fira det nya livet med namngivning eller dop. Det är vanligt att resonera och fundera kring namngivning eller dop. Här på sidan försöker vi hjälpa dig.  

Vad är det för skillnad på namngivning och dop?

Namngivningfester utan dop påminner om dopet till sitt yttre. Många vill fira den nya familjemedlemmen och välkomna den till livet med en fest. En namngivningsfest innehåller ingen dopceremoni. Att ordna namngivning utesluter inte att man låter döpa barnet senare.

Borde inte barnet få välja själv?

Det är bra att fundera över frågan huruvida barnet själv borde få välja själv att bli döpt. Det visar på en respekt för barnets integritet. Att alla har ett eget val. Samtidigt är allt i livet ett val. Vi fattar även andra beslut för våra barn, som vilka språk de ska lära sig, var de ska bo och vilken mat de ska äta. Alla våra val gör vi med omsorg om barnet. Vi vill att barnet ska ha det så tryggt och bra som möjligt. Det gäller också i den stunden vi väljer om vi vill döpa vårt barn.

Oftast döps barn som spädbarn, men dopet har ingen åldersgräns. Som konfirmand väljer man igen sin väg. Gud älskar dig och ditt barn - oberoende av dop.

Vad händer det i dopet som är så speciellt?

I dopet välkomnas barnet till släkten, familjen och församlingen. Dopet är en fest där du välkomnas in i en större gemenskap. Din lokala församling kan ge konkret stöd till dig i livets olika skeden. Men du hör också till den världsomspännande kyrkan som har verksamhet överallt. Du är aldrig ensam.

Samtidigt är dopet ett mysterium. Vi kan aldrig riktigt sätta fingret på vad som händer i dopet. Men vi får lita på att Gud vill oss och det lilla barnet gott och att vi får vara trygga. Klicka här för att läsa mer om dopets betydelse.