Hyppää sisältöön

Hur ordnar jag ett dop?

Vardagen runt omkring den lilla kan te sig rätt kaotisk och hela familjens ork kan gå på sparlåga. Men dopet är en glad händelse. Fyllt med liv och hopp. I centrum står en ny, liten människa.

Det viktiga är att dopet känns bra för dig som förälder. Du kan ordna dopet var som helst. Det behöver inte äga rum i en kyrka. Stilen är med andra ord fri - det är dopets budskap som är det viktiga. Att den lilla människan i er famn blir en medlem i kyrkans gemenskap.

Vi förhöll oss väldigt kravlöst till alla förberedelser. Egentligen gjorde vi inga förberedelser alls.

För en del är traditioner viktiga, medan andra vill skapa nya. Man kan be för barnet, sjunga, lyssna på musik och tända ljus för någon som inte finns där med oss längre. Dopet ska skapa fina minnen och en varm känsla man bär med sig framåt.

Morfar som tar foto av mamman och dopbabyn med mobiltelefon.

Dopet ska inte försvåra er ekonomi och vardag. Stämningen hänger inte på dyra kläder, perfekta tårtor och designade dopklänningar. En doptillställning kostar egentligen ingenting. Dopet räcker ungefär 20-30 minuter beroende på program. Efteråt brukar man samlas för en liten eller större dopfest.

Många församlingar har också egna traditioner och i vissa kyrkor finns ett dopträd där en lapp med barnets namn hängs upp. Söndagen efter dopet berättar man vem som döpts för församlingen.

Hur du än gör är det ditt eget beslut. Det är människorna som gör dopfesten! Prata med er doppräst och berätta hur ni vill ha det.