Hyppää sisältöön

Kasvisruuan käytön lisääminen

Kasvisruualla on pienempi hiilijalanjälki kuin liharuoalla. Lisäksi kasvisruoka on usein edullisempaa valmistaa. Suurin merkitys on asenteiden ja tottumusten muokkaamisella ja kysynnän kasvattamisella.

Esimerkkejä käytännön toimista:

  • Keittiöhenkilökunnan kouluttaminen, reseptiikan ja osaamisen kehittäminen. 
  • Henkilöstöruokailuissa ja kokouksissa on tarjolla kasvisruoka kaikille, tilattavissa ruuissa enemmän kasvisruokavaihtoehtoja.  
  • Ei korosteta kasvisruokaa erillisenä ruokalajina vaan lisätään sujuvasti listalle esim. kolme kasvisateriaa/viikon leiri. 
  • Tarjotaan kasvisruoka linjastossa ennen liharuokaa. 
  • Ulkopuolisille tilaajille tarjotaan myös enemmän kasvisruokia (alempi hinta voi toimia porkkanana). 
  • Kotimaisista raaka-aineista tehdyt lihankorvikkeet tehdään tutuiksi (esim. härkäpapu- ja kaurapohjaiset tuotteet) 
  • Tehdään ”helppoja” kasvisruokia, kuten makaronilaatikko härkäpavuista, pinaattiletut jne. 
  • Kasvisten määrää lisätään liha -ja kalaruoissa pienentämään käytettävän lihan tai kalan määrää.
  • Kokoustarjoiluissa hyödynnetään enemmän kasviksia; kasvispiirakkaa, vihannespaloja, voileivissä ei lihaleikkeleitä jne. 
  • Lisätään myös vegaanisen ruuan tarjontaa. 

Toimenpide

Seurakunta tekee toimenpiteitä kasvisten ja kasvisruoan osuuden lisäämiseksi ruokailuissa.

Pisteet:

  • Kasvisruokavaihtoehto aina tarjolla joukkoruokailuissa, 1 piste.
  • Kasvispainotteinen kokoustarjoilu aina tarjolla, 1 piste.
  • Leirillä kolme kasvisateriaa/viikko, 1 piste.
  • Vegaaniruokavaihtoehto tarjolla, 2 pistettä.
  • Enintään 5 pistettä.

Lisätietoja

Ilmasto-opas: Ilmastomyönteinen ruokaLinkki avautuu uudessa välilehdessä