Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalin ratkaiseva toinen kierros 3.12.2020

Julkaistu 30.11.2020

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalin toinen kierros käydään torstaina 3.12.2020. Vaalikokoukset alkavat viidessä rovastikunnassa kello 13. Sitä mukaa, kun alustavat äänimäärät rovastikunnissa valmistuvat, ne ilmoitetaan arkkihiippakunnan Twitter-tilillä ja Facebookissa sekä Suomen ev.lut. kirkon Twitter-tilillä.

Alustavasta tuloksesta tiedotetaan mediajakelulla iltapäivällä, arviolta kello 15 maissa.

Mikäli vaalin tulos on selkeä, median on mahdollista tavata vaalin voittaja 3.12. kello 18 Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa, Hämeenkatu 13, 4. krs. Mediatapaaminen järjestetään henkilörajoitukset ja koronaohjeet huomioiden.

Toisen vaalikierroksen vaalitulos vahvistetaan perjantaina 4.12. kello 14 alkavassa tuomiokapitulin istunnossa. Jos vaalitulos on tiukka ja vaatii tarkastuslaskennan, tuloksen vahvistaminen ja piispaksi valitun tapaaminen siirtyy perjantai-iltapäivään.

Vaalin toisella kierroksella on mukana kaksi ehdokasta. Ehdokkaat ovat Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen ja Turun arkkihiippakunnan hiippakuntadekaani Mari Leppänen.

Vaalin äänestäjämäärä on toisella kierroksella 1194. Pieni muutos ensimmäisen kierroksen äänioikeutettujen määrään selittyy papiston hiippakuntasiirroilla sekä kierrosten välissä vihittyjen uusien pappien mukaan ottamisella. Äänioikeutettuja ovat kaikki arkkihiippakunnan papit ja lehtorit sekä heidän lukumääräänsä vastaava määrä maallikkovalitsijoita. Suhdeluku on siis puolet ja puolet. Maallikkovalitsijoista suurin osa on arkkihiippakunnan seurakuntien edustajia. Kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot ovat paikallisesti valinneet omat edustajansa. Seurakuntakohtainen valitsijoiden lukumäärä vaihtelee seurakunnan koon mukaan. Näin valittujen lisäksi äänioikeutettuja maallikkovalitsijoita ovat myös hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, Turun arkkihiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat, tuomiokapitulin lakimiesasessori ja tuomiokapitulin maallikkojäsen.

Uusi piispa aloittaa tehtävässään helmikuun 2021 alussa.

Lisätietoja piispan vaalista:
Turun arkkihiippakunnan vaalisivu verkossa
Turun tuomiokapitulin lakimiesasessori Matti Mäkinen, p. 0400 774 311

Vaaliviestintä:
Hiippakuntapastori Pauliina Järvinen, Turun arkkihiippakunta, p. 0400 126 515
Viestintäasiantuntija Tia Vähäsarja, Kirkon viestintä, p. 040 688 1532

Twitter: ArkkihiippakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Facebook: ArkkihiippakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Twitter: Suomen ev.lut. kirkko Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kuvia ehdokkaista: Kirkon kuvapankki