Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Eino Murtorinteelle

Julkaistu 08.11.2020

Eino Murtorinne, kuva: Simo Parni

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö on myöntänyt vuoden 2020 tunnustuspalkinnon kirkkohistorian emeritusprofessori Eino Murtorinteelle. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kuopion piispa Jari Jolkkonen luovutti tunnustuspalkinnon Eino Murtorinteelle Kuopion tuomiokirkossa Martinpäivän kirkkojuhlassa sunnuntaina 8.11.2020.

Eino Murtorinne on tarkastellut tutkimuksissaan kirkon ja papiston teologista, poliittista, yhteiskunnallista ja kulttuurista roolia. Hän on tullut tunnetuksi paitsi Suomen kirkkoon kohdistuneista tutkimuksistaan myös Pohjoismaiden ja Saksan kirkkojen välisiä suhteita koskevista monografioistaan. Hän on pannut Suomessa liikkeelle tutkimuksen, joka on kohdistunut Itä-Euroopan kirkkoihin kylmän sodan aikana.

Murtorinteen tutkimukset Pohjoismaiden kirkkojen suhteista Saksaan kolmannen valtakunnan aikana ovat tehneet hänet kansainvälisesti tunnetuksi. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluvat muun muassa tutkimukset, jotka käsittelevät Pohjoismaisten kirkkojen suhteita natsi-Saksan kirkkoihin.

”Omiin kiinnostavimpiin tutkimustöihini on kuulunut epäilemättä Saksan kirkkotaistelun ja sen vaikutusten tutkimus sekä sittemmin myös Itä-Euroopan kirkkoihin kohdistetut tutkimusprojektit. Luonnollisesti myös oman maan kirkon historian kirjoitus on ollut tärkeä”, Murtorinne sanoo.

Tänä vuona 90 vuotta täyttävä Murtorinne vihittiin papiksi Kuopiossa 1956, ja hän väitteli teologian tohtoriksi vuonna 1964. Murtorinne on toiminut Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosenttina, kirkkohistorian apulaisprofessorina ja uusimman ajan kirkkohistorian professorina. Suomalaisen tiedeakatemian jäsen hän on ollut vuodesta 1973. 

Luterilaisen Kulttuurin Säätiön palkintona on kunniakirjan ja rahapalkinnon lisäksi Kuopion Muotoiluakatemian opiskelijoiden suunnittelema Lutherin mustepullo.

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö vaalii suomalaisen luterilaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä ja luterilaisen elämänkatsomuksen kehittämistä. Säätiö jakaa vuosittain tunnustuspalkinnon luterilaista kulttuuria edistäneelle henkilölle tai yhteisölle.

Lisätietoja ja valokuvia palkinnonjaosta (8.11.)
säätiön asiamies Simo Parni, p. 044 705 0603

Tallenne Kuopion tuomiokirkostaLinkki avautuu uudessa välilehdessä