Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkon nelivuotiskertomus -webinaari 28.10. kello 13

Julkaistu 26.10.2020

Kirkon tutkimuskeskus julkistaa Kirkon nelivuotiskertomuksen vuosilta 2016−2019 webinaarissa keskiviikkona 28.10. kello 13.

Tilaisuudessa Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki ja tutkija Veli-Matti Salminen esittelevät tutkimuksen tulokset. Heidän jälkeensä kirkkoneuvos Petri Määttä kertoo, miten kirkossa on reagoitu tuoreissa tilastoissa näkyviin haasteisiin.

Webinaaria voi seurata Kirkon kanavalla YouTubessaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Tilaisuuden aikana osallistuvat voivat jättää kysymyksiä kommenttikenttään. Kysymyksiin vastataan webinaarissa, jonka tallenne on katsottavissa Kirkon kanavalla.

Webinaarin teemoina ovat muun muassa kirkkoon kuuluminen ja uskonnollisuuden monimuotoistuminen, elämänkaaren juhlat ja juhlapyhät, muutokset kirkollisten toimitusten määrässä sekä arjen uskonnolliset käytänteet. 

Nelivuotiskertomukseen on koottu kyselyaineistoja, muun muassa suomalaisten uskonnollisuutta ja arvoja kartoittava Gallup Ecclesiastica -kyselytutkimus. Lisäksi siinä hyödynnetään kirkon toiminta- ja jäsentilastoja sekä Kirkkohallituksen tuottamia dokumentteja.

Nelivuotiskertomus muodostuu kahdesta kirjasta ja interaktiivisista tilastovisualisoinneista, joissa voi tarkastella esimerkiksi yksittäisen seurakunnan tai hiippakunnan lukuja ja vertailla niitä keskenään. Tutkimusjulkaisussa Uskonto arjessa ja juhlassa kuvataan meneillään olevaa sukupolvien välistä murrosta uskonnollisuudessa ja suhteessa kirkkoon. Katsausosassa Kirkon kehittämistyön tukena tarkastellaan kirkon tekemää valtakunnallista kehittämistoimintaa.

Nelivuotiskertomus julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä kahdessa osassa. Julkaisut ovat tilaisuuden jälkeen ilmaiseksi ladattavissa tutkimuskeskuksen verkkosivultaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, ja molempia osia voi ostaa verkkokaupastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. 6.11. asti tutkimusjulkaisua voi tilata alennettuun hintaan (norm. 32 €, nyt 22 € + postikulut) suoraan osoitteella tutkimustilaus@evl.fi.

Lisätiedot:
Hanna Salomäki, Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja, hanna.salomaki@evl.fi, p. 040 688 1496