Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

LML: Pakolaiset menettävät monia asioita paetessaan, mutta eivät koskaan ihmisoikeuksiaan

Julkaistu 21.06.2016

Luterilainen maailmanliitto (LML) ilmaisi Maailman pakolaispäivänä 20.6. syvän huolensa pakolaisista ja pakon edessä siirtolaisiksi joutuneista.

LML:n kannanotto: Seisomme pakolaisten rinnalla

Pakolaiset saattavat menettää monia asioita paetessaan, mutta eivät koskaan ihmisoikeuksiaan. Yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen mukaan ”ihmiskunnan kaikkien jäsenten luonnollisen arvon ja heidän yhtäläisten ja luovuttamattomien oikeuksiensa tunnustaminen on vapauden, oikeudenmukaisuuden ja rauhan perustana maailmassa.” Kristillisessä ymmärryksessämme jokainen pakolainen tai siirtolainen – kuten jokainen muukin ihminen – on Jumalan lapsi, Jumalan kuvaksi luotu, yhtäläisen arvon ja arvostuksen omaava.

Aivan liian väkivaltaisessa maailmassamme ennenkuulumaton määrä ihmisiä on joutunut pakenemaan – noin 60 miljoona naista, lasta ja miestä. Heistä 20 miljoonaa on pakolaisia, oman maansa ulkopuolella eläviä. 40 miljoonaa on pakolaisia kotimaassaan, ilman mahdollisuutta palata turvallisesti kotiin. Pakolaistilanne sai dramaattista mediahuomiota vuonna 2015, kun yli miljoona ihmistä pakeni Eurooppaan. Tämä tarkoitti kuitenkin, että Euroopan ulkopuolella oli edelleen 59 miljoonaa pakolaista ja kotimaassaan pakenemaan joutunutta, joista suurin osa pitkittyneissä tilanteissa. Yksittäinen pakolainen on nykyisin maanpaossa keskimäärin yli 17 vuotta.

Toivosta on joitakin merkkejä. Suurin osa maansisäisistä pakolaisista Koillis-Nigeriassa on pystynyt palaamaan kotiinsa, mukaan lukien ne, jotka Nigerian luterilaisen kirkon jäsenet ystävällisesti toivottivat tervetulleiksi koteihinsa. Kolumbiassa, jossa joka kymmenes on pakotettu lähtemään kodistaan, näköpiirissä on yhteisymmärrys päättää vuosikymmenten sisällissota ja sallia maan sisäisten pakolaisten palata koteihinsa. Saksassa, Ruotsissa, Unkarissa, Kanadassa ja muissa maissa on ollut sydäntälämmittäviä esimerkkejä siitä, miten kirkot ja kansalaiset ovat toivottaneet pakolaiset tervetulleiksi ja auttaneet heitä alkuun uusiin yhteisöihin integroitumisessa. Usein huomataan, että pakolaiset eivät ole taakkoja vaan lahjoja, jotka tuovat pian tärkeän panoksensa uuteen yhteiskuntaansa.

Silti tilanne säilyy vakavana. YK:n pakolaisjärjestö varoittaa, että pakolaistilanne ei ole koskaan ollut niin politisoitunut kuin nykypäivänä.  Monissa maissa muukalaisviha ja kielteinen yleinen mielipide ovat nousemassa hälyttävälle tasolle. Jotkut maat ovat sulkemassa rajojaan. Liian monet pakolaiset elävät pelossa kauhistuttavissa olosuhteissa. Pakolaisavun määrä on hyvin pieni ja vuoden 2016 puolivälissä YK:n pakolaisavun budjetista on jäljellä 32%. Epätoivoiset ihmiset jatkavat henkensä riskeeraamista merellä, usein murheellisin seurauksin. Tehdäkseen asiat entistä pahemmaksi, jotkut poliitikot alkavat kyseenalaistaa jopa koko pakolaissopimuksen – kovan työn takana olleen maailmanlaajuisen sopimuksen siitä, että vainon ja sodan uhreja tulee suojella.

 

Kokoontumisessaan 20.6.2016 Luterilaisen maailmanliiton neuvosto:

  • vahvistaa jälleen Luterilaisen maailmanliiton syvän huolen pakolaisista ja muista lähtemään pakotetuista siirtolaisista sekä vastauksena vahvistaa syvälle juurtuneen sitoumuksemme toteuttaa Jeesuksen kutsua ”toivottaa muukalainen tervetulleeksi”.
  • kiittää Jumalaa luterilaisista kirkoista ja niiden jäsenistä, kuin myös muista kirkoista ja uskonnoista, jotka ojentavat rakastavan kätensä toivottaakseen pakolaiset ja siirtolaiset tervetulleeksi ja auttaakseen heitä.
  • kiittää Jumalaa Luterilaisen maailmanliiton Maailmanpalvelu-osaston henkilökunnasta ja tukijoista, jotka mahdollistavat LML:n tarjoaman avun n. 2,3 miljoonalle pakolaiselle ympäri maailman.
  • kehottaa maailman kansoja hyödyntämään 19. syyskuuta 2016 järjestettävän YK:n huippukokouksen koskien pakolaisten ja siirtolaisten liikkeitä vahvistaakseen, että pakolaiset ovat globaali huolenaihe, sitoutuakseen suojelemaan kaikkien pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksia, ylläpitämään YK:n pakolaissopimusta ja kaikkia kansainvälisen humaanitaarisen lain välineitä sekä entistä anteliaammin tukemaan ja huolehtimaan hädässä olevista.
  • kehottaa luterilaisia ympäri maailman liittymään YK:n pakolaisjärjestön kampanjaan #WithRefugees allekirjoittamalla adressinLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja kutsumalla maailman johtajia osoittamaan solidaarisuutta ja löytämään ratkaisuja vainon tai sodan vuoksi paenneille ihmisille.