Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispa Laajasalo puhui paaville ja otti kantaa ”riitaisaan aikaamme”

Julkaistu 17.01.2020

Helsingin piispa Teemu Laajasalon johtama valtuuskunta tapasi paavi Franciscuksen yksityisvastaanotolla Vatikaanissa 17.1.2020.

Puheessaan paaville piispa Laajasalo viittasi paavin jouluyön messun saarnaan.

”Joulusaarnassaan paavi antoi rakkauden ja laupeuden vaatimuksille yksinkertaisen ohjeen: Let us begin with ourselves”, piispa Laajasalo sanoi.

Paavin ohje – aloittakaamme itsestämme – sai piispa Laajasalon puheessaan ottamaan kantaa kärjistyneeseen yhteiskunnalliseen ilmapiiriin ja jyrkän jakautumisen kulttuuriin.

”Vastakkainasettelu voimistuu, kovat sanat ja keskinäinen ymmärtämättömyys lisääntyy. Riitaisuus ja pahantahtoisuuden ylevöittäminen leimaavat aikaamme. Halu ymmärtää toista ihmistä on muuttunut haluksi ymmärtää toinen ihminen väärin. Ihmistä ei rakasteta ihmisyyden itsensä perusteella vaan samanmielisyyden perusteella. Let us begin with ourselves on tällä alkaneella vuosikymmenellä entistä tärkeämpi ja entistä osuvampi ohje sovintoon ja rauhaan”, piispa Laajasalo kertoi.

Laajasalon mukaan hyvän tekeminen ensin toiselle auttaa hajottamisen sijasta rakentamaan.

”Vaatimukset on siis kohdennettava ensin omaan käytökseen ja sitten vasta lähimmäisen käytökseen. Mielestäni tämä ohje on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvä ja tavoiteltava,” Laajasalo sanoi.

Paavin ohje on piispan mukaan sovellettavissa erilaisiin ristiriitoihin ja konflikteihin.

”Ajattelen, että tämä ohje voi toimia ratkaisuna paitsi yksityisissä myös viime aikoina paljon puhutuissa yhteiskunnallisissa riitaisuuksissa.”

Paavin tapaaminen on osa Pyhän Henrikin päivän juhlallisuuksia ja ekumeenista rukousviikkoa, jota vietetään 18.−25.1. Piispa Laajasalo johtaa matkalla valtuuskuntaa, johon kuuluu luterilaisten lisäksi muun muassa asianhoitaja Isä Marco Pasinato katolisesta kirkosta ja metropoliitta Elia ortodoksisesta kirkosta.

Lisätietoja:
Satu Huttunen, piispa Laajasalon erityisavustaja, p. 040 551 5851, satu.huttunen@evl.fi
Piispa Laajasalon puhe paaville on uutisen liitteenä ja luettavissa myös osoitteessa http://helsinginhiippakunta.fi/helsingin-piispa/Linkki avautuu uudessa välilehdessä.

Uutisen liitteet