Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Lapuan piispa Simo Peura: On huolehdittava siitä, että lasten ja nuorten tulevaisuudenusko säilyy

Julkaistu 06.12.2019

Embargo 6.12.2019 klo 13

Lapuan piispa Simo Peuran mukaan lasten oikeudet jäävät liian usein toteutumatta edelleen, vaikka YK:n lasten oikeuksien sopimus on hyväksytty 30 vuotta sitten. Piispa Peura saarnasi Suomen itsenäisyyden ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa itsenäisyyspäivänä.

”Myös meillä Suomessa lapsia kohdellaan huonosti. Kiusaaminen on edelleen todellisuutta. Sosiaalinen media repii rikki. Vanhemmilla ei ole lapsille ja nuorille tarpeeksi aikaa, ja liian moni nuori jää ammatillisen koulutuksen, työelämän ja lopulta yhteisen hyvinvoinnin ulkopuolelle. Lasten ja nuorten tulevaisuuden yllä on monenlaisia varjoja.”

Vastausten löytäminen näihin epäkohtiin on Peuran mukaan poliittisten päättäjien harteilla. Samalla itse kunkin asenne on tärkeä.

”Vähäisen tulee olla suurin ja erityisesti häntä on palveltava, jopa itsensä unohtaen”, piispa Peura totesi ja muistutti, kuinka Jeesus käänsi ylösalaisin niin oman aikansa kuin nykyajankin inhimilliset arvostukset ja arvoasetelmat. Oppilaiden kinastellessa siitä, kuka heistä on suurin, Jeesus nimesi suurimmaksi toisten palvelijan ja lapsen.

”Tänään on huolehdittava tarkasti siitä, että lasten ja nuorten tulevaisuuden usko säilyy”, piispa Peura totesi.

”Huolipuheen sijasta on rohkaistava toivoon ja sanottava, että suuriakin maailman ongelmia voidaan yhdessä ratkoa. Ilmastonmuutosta voidaan vielä hillitä. Tämä maailma ja tämä maa on edelleen kaunis ja elämisen arvoinen. Viha ei ole vastaus muutoksen tuomaan epävarmuuteen. Äidin ja isän kutsumus on suuri elämän rikkaus, ja toisen palveleminen ja auttaminen kantaa. Näissä asioissa tekomme ja esimerkkimme puhuvat selvimmin ja vahvistavat lasten ja nuorten uskoa tulevaan.”

Simo Peura muistutti saarnassaan myös, että ihminen tarvitsee armoa, koska ihminen ei kykene seuraamaan Jeesuksen esimerkkiä. ”Hänen tehtävänsä oli palvella ihmistä ja koko luomakuntaa loppuun asti. Oli kyse Jumalan uhrautuvasta rakkaudesta, jolla hän tavoitteli kaikkien luomiensa olentojen hyvää. Siinä on jotain suurta ja ainutkertaista, kun antaa henkensä toisten puolesta. Kristillisessä perinteessä kutsumme tätä armoksi.”

Piispa Simo Peuran saarna on kokonaisuudessaan tiedotteen liitteenä.

Itsenäisyyspäivän Suomen itsenäisyyden ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa liturgeina toimivat Juhana Kuusniemi sekä Maria Repo-Rostedt. Avustajina olivat arkkipiispa Leo, hiippakunnan asiainhoitaja isä Marco Pasinato sekä Suomen metodistikirkon piirikunnanjohtaja Jori Brander. Ministeri Hanna Kosonen toimi tekstinlukijana.

 Lisätietoja: Kirkon viestintä, Eevu Heikura, p. 040 688 1421

Uutisen liitteet