Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Tämä hääpäivä on helppo muistaa – monissa seurakunnissa vihkitapahtumia 1.6.2016

Julkaistu 24.05.2016

Monissa seurakunnissa kesän hääsesonki alkaa vauhdilla 1.6.2016, kun eri puolilla Suomea järjestetään vihkitapahtumia. Esimerkiksi Kallion kirkossa järjestetään päivämäärän mukaan nimetty Vihkiyö 1616. Kouvolan seudulla vihille pääsee yhteensä viidessä kirkossa, Pirkkalassa Vanhassa kirkossa ja Sääksmäen kirkossa.

Hiukan erilaisempia häitä mielivät voivat järjestää Pop up -häät Helsingin Kannelmäessä sijaitsevassa kauppakeskus Kaaressa. Kannelmäen seurakunnan toimitila Paikassa järjestettävään vihkitapahtumaan ei vaadita ennakkoilmoittautumista tai ajanvarausta.

Helposti muistettavan hääpäivän lisäksi matalan kynnyksen vihkihetkissä voi sanoa ”Tahdon” vähällä vaivalla. Vihkiminen onnistuu, kun vihittävillä on puolison lisäksi rippikoulu käytynä ja he kuuluvat kirkkoon. Lisäksi heidän on pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa viimeistään viikko ennen vihkimistä.

Tavallisesti vihkihetkeen voi kutsua pienen joukon läheisiään, mutta häihin voi saapua myös aivan kaksin. Tällöin seurakunta järjestää vihkimisen edellyttämät kaksi todistajaa. Monessa seurakunnassa tuoreelle avioparille tarjotaan kakkukahvit.

Häät ja ristiäiset samalla kertaa

Yksinkertaisesta hääpäivästä haaveilevat voivat avioitua myös 16.6., jolloin esimerkiksi Porin Teljän kirkossa järjestetään häätapahtuma. Porin hääpäivä on oiva mahdollisuus myös tuoreille perheille, sillä Teljän kirkossa vietetään samalla kertaa myös kastepäivää.

Sekä hää- että kastetapahtumaan otetaan vastaan ajanvarauksia, mutta paikalle voi saapua myös ilman ennakkoilmoittautumista. Sukulaiset ja läheiset ovat tervetulleita molempiin tapahtumiin. Tarvittaessa seurakunta huolehtii vihittäville kaksi todistajaa ja kastettaville kummit.

Myöhemmin kesällä häätapahtumia järjestetään ainakin Helsingissä Kulosaaren kirkon kellotornissa 18. kesäkuuta sekä 13. elokuuta Oulun tuomiokirkossa ja Turun Henrikin seurakunnassa.

Hiljaisuus, kamera… häät

Turun tuomiokirkossa järjestettäviä häitä voi seurata nyt myös verkossa. Halutessaan morsiusparit voivat tilata häistään suoran verkkolähetyksen, joka toteutetaan Virtuaalikirkko-palvelun avulla. Näin myös kauempana asuvat sukulaiset ja ystävät voivat osallistua hääparin tärkeään päivään. Häät eivät kuitenkaan ole ihan kaikille avoimet, vaan lähetyksen seuraamiseen vaaditaan erillinen kirjautuminen.

Monikameratekniikalla taltioitava vihkiminen tallennetaan hääparille muistoksi, joten ikimuistoisiin hetkiin on mahdollista palata jälkikäteen myös videon kautta. Häiden lisäksi tuomiokirkossa voidaan kuvata myös muita yksityisiä perhejuhlia.

Lisätiedot:

Kallion kirkon Vihkiyö1616, Helsinki 1.6.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Kouvolan seurakuntien Hääpäivä 1.6.
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Pirkkalan seurakunnan Hääilta 1.6.
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Sääksmäen seurakunnan Hääyö 1.6.
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Pop up -häät Kaaressa, Helsinki 1.6.
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Teljän kirkon vihki- ja kastepäivä, Pori 16.6.
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Kulosaaren kirkon Vihki-ilta, Helsinki 18.6.
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Vihkihetki Oulun tuomiokirkossa 13.8.
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Henrikin hääyö Henrikin seurakunnassa, Turku 13.8.
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
VirtuaalikirkkoLinkki avautuu uudessa välilehdessä, Ilmari Mäenpää ilmari@virtuaalikirkko.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä, p. 040 516 7065