Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Uusi artikkelikokoelma haastaa kirkkoa pohtimaan Lutherin perintöä

Julkaistu 19.05.2016

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiään kirkon uudistamiseksi. Saksalaisen munkin teologisista teeseistä käynnistyi prosessi, joka ulotti vaikutuksensa myös Pohjolaan.

Reformaation merkkivuoden 2017 alla julkaistavassa artikkelikokoelmassa Armon horisontit: Huomisen luterilaisuus (Toim. Anna-Kaisa Inkala ja Jyri Komulainen) pohditaan kriittisesti Lutherin perintöä muuttuneessa maailmassa.

Kirjan yhdeksän artikkelin kirjoittajat ovat eturivin tutkijoita. He nostavat esille kysymyksiä, joita luterilaiset reformaattorit eivät tunteneet mutta jotka ovat meille ajankohtaisia. Onko luterilaisella reformaatiolla mitään sanottavaa oman aikamme haasteiden edessä?

Piispainkokouksen pääsihteeri, dosentti Jyri Komulainen tutkii artikkelissaan Lutherin antia uskontojen vuoropuhelulle. ”Luther oli oman aikansa lapsi, jonka tietoisuus muista uskonnoista oli rajallista. Hänellä oli nykytiedon valossa jopa virheellisiä olettamuksia”, Komulainen muistuttaa. Hänen mukaansa joudummekin päivittämään luterilaisen reformaation perintöä. Avuksi tässä on ekumeeninen keskustelu. ”Erityisesti voimme oppia jotakin aasialaisilta kristityiltä, joilla on pitkä kokemus elämisestä moniuskontoisessa yhteiskunnassa”, sanoo Komulainen.

Tutkija Meri-Anna Hintsala on tutkinut sosiaalisen median merkitystä kristilliselle uskolle. Hänen mukaansa ”reformaatio ei tapahtunut vain viisisataa vuotta sitten, vaan se jatkuu joka hetki siinä, miten ihmiset kommunikoivat toistensa kanssa ja elävät arkeaan kristittyinä.” Hintsalan mukaan sosiaalinen media läpäisee arkemme, jolloin myös ”uskon kieli voi taipua vaikka emojiksi”.

Kirjan on tarkoitus virittää keskusteluja hiippakunnallisissa synodaalikokouksissa, jotka järjestetään 27.–28. syyskuuta 2016.

Lisätiedot:
Piispainkokouksen pääsihteeri, dosentti Jyri Komulainen, p. 040 1425 189, jyri.komulainen@evl.fi
Piispainkokouksen teologinen sihteeri, TT Anna-Kaisa Inkala, p. 050 380 3270, anna-kaisa.inkala@evl.fi