Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Ministeri Grahn-Laasonen: Seurakuntavaaleissa nuorten osallisuus tärkeää

Julkaistu 16.05.2018

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili keskiviikkona perinteiseen tapaan kirkolliskokouksessa ja välitti samalla valtioneuvoston tervehdyksen.

Grahn-Laasonen nosti puheessaan esiin eduskunnassa meneillään olevat suuret lainsäädäntöhankkeet. Varhaiskasvatuslain uudistuksen taustalla on lisääntynyt tietämys siitä, että lapsen varhaisilla vuosilla on iso merkitys oppimisen ja syrjäytymisen ehkäisyn kannalta. Lukiouudistuksen kantavina ajatuksina on vahvistaa yleissivistystä oppiaineiden yhteistyön kautta sekä tarjota yksilöllisempää tukea sitä tarvitseville.

”Kirkossa nämä molemmat ajatukset on ymmärretty jo kauan – viittaan nyt lapsityöhön ja siihen monialaiseen ja moniammatilliseen, rajoja ylittävään yhteistyöhön, jota kirkon kasvatus- ja nuorisotyössä on tehty vuosikaudet”, ministeri Grahn-Laasonen totesi.

Grahn-Laasonen kertoi, että helmikuussa valmistuneessa selvityksessä lapsi-, nuoriso- ja perhepalveluiden yhdyspinnoista löydettiin monia liittymäkohtia seurakuntien toiminnan ja muiden lapsi-, nuoriso- ja perhepalveluiden välillä.

”On tärkeää, että kuntien ja maakuntien palvelut sekä järjestöjen ja seurakuntien toiminta ja palvelut muodostavat lapsia ja perheitä palvelevan kokonaisuuden. Tähän tarvitaan kaikkien näiden tahojen yhteistyötä ja verkostoitumista.”

Grahn-Laasonen nosti esiin myös ensi marraskuun seurakuntavaalit, joissa kirkolle valitaan yhteensä yli 8500 luottamushenkilöä. Hän sanoi, että on huolestuttavaa, jos kirkon päätöksenteossa nuorten ääni jää kuulumatta ja heidän arvomaailmansa jää ottamatta huomioon.

”Seurakuntavaaleissa äänioikeus on jo 16-vuotiailla. Samaan aikaan seurakuntavaaleissa valituista yli 40 prosenttia on täyttänyt 60 vuotta. Seurakuntien luottamushenkilöistä vain kuusi prosenttia on alle 30-vuotiaita. Nuorten osallisuus onkin tärkeää, ja monet järjestöt ovat jo työssä nuorten innostamiseksi seurakuntavaaleihin.”

”Arvotutkimuksissa nuorten arvot ja asenteet ovat toisenlaisia kuin vanhemman väestön. Kirkko on nuorille etäinen, mutta kirkon edustamat asiat ovat tärkeitä. Apostoli Paavalin ohjeena oli olla ”juutalaisille juutalainen ja kreikkalaisille kreikkalainen”, jotta evankeliumin ilosanoma kuuluisi kaikille. Siksi tarvitaan tuota yhteistyön ja moniäänisyyden eetosta, jotta kirkko ei näyttäisi nuorille sukupolvillemme vieraita kasvoja”, Grahn-Laasonen sanoi.

Puheensa lopuksi ministeri kiitti pian eläkkeelle siirtyvää arkkipiispa Kari Mäkistä yhteistyöstä ja viisaista ajatuksista.

Ministeri Grahn-Laasosen puhe kirkolliskokoukselle kokonaisuudessaan uutisen liitteenä.

Kirkolliskokous jatkuu perjantaihin 18.5. asti. Täysistunnot striimataan. Täysistuntoja voi seurata suorana videostriiminäLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja Twitterissä tunnuksella #kirkolliskokous.

Kirkon viestintä kirkolliskokouksessa:

Viestintäpäällikkö Eeva-Kaisa Heikura, puh. 040 688 1421, eeva-kaisa.heikura@evl.fi
Viestintäasiantuntija Tuulikki Terhemaa, puh. 050 372 1239, tuulikki.terhemaa@evl.fi
informatör Åsa Holmvik, tfn 040 5811 815, asa.holmvik@evl.fi

Uutisen liitteet