Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Arkkipiispa: Kirkossa oltava tehokkaat välineet puuttua häirintätapauksiin

Julkaistu 12.12.2017

”Kirkossa on kaikkialla oltava sellaiset toimintamallit, että häirintätapaukset tulevat esiin ja niihin pystytään puuttumaan. Toimintamallien tulee olla riittävän yhtenäiset ja kaikkien kirkon piirissä toimivien tiedossa”, sanoo arkkipiispa Kari Mäkinen.

Mäkisen mukaan on valitettavasti selvää, ettei kirkkokaan ole häirinnästä vapaata aluetta. ”Häirinnän suhteen pitää kuitenkin olla nollatoleranssi: yksikin tapaus on liikaa. Häirinnänvastaiset kampanjat ovat tärkeä heräte kirkolle ja kirkossa”, Mäkinen sanoo.

Lukuisa joukko kirkon toimijoita on käynnistänyt osana maailmanlaajuista häirinnänvastaista #metoo-kampanjaa #totuusvapauttaa-kampanjan. Kampanjassa vedotaan, että kaikkiin hiippakuntiin luotaisiin toimintamalli, jonka avulla seksuaalista häirintää kokenut voi hakea apua. Ehdotetussa toimintamallissa häirintää kokenut voisi ottaa yhteyttä kirkon nimeämiin ja kouluttamiin luottohenkilöihin.

Tämäntyyppinen malli on ollut käytössä Porvoon hiippakunnassa jo vuodesta 2014. Tampereen hiippakunnassa häirintään puuttumisen ohjeistusta tarkennettiin vuonna 2015. #Metoo-kampanjan myötä ohjeistusten uudistaminen on käynnistetty tänä syksynä Turun arkkihiippakunnassa ja Helsingin hiippakunnassa.

Seurakuntia työnantajina ohjaa asiassa nykyisellään mm. sopimus epäasiallisen kohtelun ehkäisemisestä. Seurakuntayhtymillä ja seurakunnilla on lisäksi omia, tarkennettuja ohjeita, joiden avulla häirintään voi puuttua. Hiippakunnat tukevat tarvittaessa seurakuntia ja pitävät asiaa esillä esimerkiksi piispantarkastuksissa.

 

Lisätietoja: arkkipiispan erityisavustaja Petri Merenlahti, p. 040 1425 299