Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Reformaation merkkivuosi huipentuu Turussa 5.11. − Tasavallan presidentti reformaation merkkivuoden pääjuhlaan

Julkaistu 19.10.2017

Satojen tapahtumien reformaation merkkivuosi huipentuu sunnuntaina 5. marraskuuta 2017 Turussa vietettävään valtakunnalliseen pääjuhlaan. Juhlajumalanpalvelus ja Yhtä matkaa -pääjuhla päättävät valtakunnallisen reformaatioviikon ja koko merkkivuoden Suomessa. Tapahtumiin ovat kaikki tervetulleita.

Päivä alkaa Turun tuomiokirkon juhlajumalanpalveluksella klo 10. Messun toimittaa arkkipiispa Kari Mäkinen avustajineen. Yle TV1:ssä televisioitavassa jumalanpalveluksessa musiikista vastaavat kuorot Turku Cathedral Youth Choir, Chorus Cathedralis Iuniorum ja vaskikvintetti.

Merkkivuoden pääjuhla Yhtä matkaa – reformaatiota jo 500 vuotta alkaa Turun Logomossa klo 15. Valtiovallan tervehdyksen juhlaan tuo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Yhtä matkaa -tapahtumassa musiikki, tanssi ja kuvat siivittävät isien ja poikien, äitien ja tyttärien tarinoita omista juuristaan. Miltä maailma näyttäisi, jos aikakone tempaisisi meidät viidensadan vuoden päähän tulevaisuuteen? Niin tapahtuu Mikael Agricolan perheelle. Mikael, Birgitta ja pikku-Kristian temmataan 1500-luvulta vuoteen 2017. He saavat kuulla, millä tavoin satojen vuosien takaiset teot ja sanat yhä vaikuttavat suomalaisten elämään.

”Henkinen ja hengellinen perintö kantaa sukupolvesta toiseen. Tulevat vuosisadat rakentuvat tämän hetken tekojen ja sanojen perustalle. Juhlassa lapset ja koululaiset antavat äänensä kuulua paremman maailman puolesta”, juhlan käsikirjoittaja, kirjailija Tytti Issakainen kertoo.

Kaikille avoimessa, maksuttomassa tapahtumassa esiintyvät tanssiryhmä Xaris Finland ja turkulaiset Puolalan ja Puolalanmäen koulujen kuorot. Artistivieraana tapahtumassa nähdään muun muassa Mikaveli, Olivia Amupala, Pekka Simojoki, Marzi Nyman, Anna-Mari Kaskinen ja Jaakko Löytty.

Reformaation merkkivuotta vietetty läpi vuoden

Suomessa on liitytty kuluneen vuoden aikana kansainvälisen reformaation merkkivuoden viettoon. Monipuolista ohjelmaa on järjestetty eri puolilla maata. Turulla on Suomen reformaatiokaupunkina ollut erityinen rooli merkkivuoden vietossa. Laaja-alainen toimijaverkosto on tuottanut monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille. Merkkivuoden päätapahtumat on järjestetty Turussa.

Tiistaina 31. lokakuuta 2017 tulee kuluneeksi tasan 500 vuotta siitä, kun saksalainen Martti Luther julkaisi kuuluisat teesinsä. Teesit käynnistivät kirkollista elämää, kieltä ja kansansivistystä, kulttuuria, hallintoa ja lainsäädäntöä muovanneen tapahtumasarjan, jota kutsutaan reformaatioksi tai uskonpuhdistukseksi. Sen seurauksena syntyi myös luterilainen kirkko.

Median akkreditoituminen: Pääjuhlaa seuraamaan saapuvia median edustajia pyydetään ilmoittautumaan viimeistään maanantaina 30. lokakuuta tiedotuspäällikkö Paula Heinolle, p. 040 3417 281, paula.heino@evl.fi. Ilmoitathan nimesi, puhelinnumerosi, sähköpostisi ja median, jota edustat.

Lisätiedot: Projektikoordinaattori Katariina Ylikännö, 040 3417 649, katariina.ylikanno@evl.fi