Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Ministeri Mykkänen ja piispa Simo Peura: Kohtaaminen ja työ avaimena ääriajattelun ehkäisyssä

Julkaistu 12.07.2017

Kirkon ja Suomi 100 -juhlavuoden SuomiAreenalle pystyttämällä Muutosterassilla pohdittiin tänään keskiviikkona erityisesti väkivaltaisen ääriajattelun ehkäisyä. Areenakävijät jättivät aiheeseen liittyviä muutostoiveita kaikkiaan 111.

Muutosterassin ja asiantuntijoiden Ratkaisupajan satoa kävivät illalla läpi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sekä Lapuan piispa Simo Peura.

Kohtaaminen on tärkeää

Muutosterassin Ratkaisupajan asiantuntijat määrittelivät radikalisoitumisen erilaisista tekijöistä koostuvaksi ja pitkäaikaiseksi prosessiksi, johon voidaan myös puuttua. Piispa Simo Peura korosti erityisesti kohtaamisen tärkeyttä.

”Pitää katsoa silmiin ja toivottaa ihminen tervetulleeksi – niinhän me teemme omille vieraillemmekin. Maahanmuuttajien tapauksessa tehtävämme on alkaa tarjota elämän edellytyksiä ja tehdä heidän elämänsä jatkuminen mahdolliseksi. Monet seurakuntien työntekijät ovat tehneet tätä kohtaamista vastaanottokeskuksissa. Tämä vieraanvaraisuus ja jopa oman kodin ovien avaaminen vieraalle ovat näitä kohtaamisen keinoja”, piispa kuvasi.

Ministeri Mykkänen muistutti myös, että juuri vastaanottoasenne on se, johon jokainen suomalainen voi vaikuttaa.

”Ihminen kyllä vaistoaa, millä asenteella hänet kohtaat, vilpillisesti vai arvostaen. Ulkopuolisuuden tunne on pahempi kuin fyysinen vamma”, Mykkänen sanoi.

Työhön pääsyn kynnys matalammaksi

Mykkänen korosti erityisesti aktiivisen toiminnan ja työnteon mahdollisuuden merkitystä ääriajattelun ehkäisyssä.

”Maahanmuuttajien olisi tärkeää päästä työskentelyn pariin noin vuodessa maahantulosta, vaikka he eivät oppisi kieltä tai saisi työehtosopimusten mukaista työtä. Töihin pääsyn kynnyksen pitäisi olla siis matalampi. Tämä on iso ja vaikea kysymys, mutta tähän voi yhteiskunta vaikuttaa. Työttömyys on varsinkin maahanmuuttajataustaiselle nuorelle miehelle kova paikka, joka johtaa nopeasti ulkopuolisuuden tunteeseen.”

Ulkopuolisuuden tunne yksi ääriajattelun syy

Ratkaisupajan asiantuntija muistuttivat, että radikalisoituminen johtuu usein ulkopuolelle jäämisen kokemuksesta, niin suomalaisten kuin maahanmuuttajien keskuudessa. Yhteiset ikäluokkakokemukset, kuten rippikoulu ja armeija voivat vähentää yksinäisyyttä ja näin radikalisoitumisen riskiä. Ministeri Mykkänen korosti myös koulujärjestelmän merkitystä kotoutumisessa.

”Suomessa maahanmuuttajaperheiden lapset saatetaan kouluun jo vastaanottokeskusvaiheessa. Näin syntyy parhaimmillaan ikätoveriverkostoja. Resurssihaasteita tietenkin on. Esimerkiksi Helsingissä on kuitenkin panostettu siihen, että lähiaikuisia, joita tarvitaan ulkopuolisuuden tunteiden hallintaan, on enemmän.”

Piispa Peura muistutti myös, että suomalaisten nuorten miesten ääriajatteluun on puututtava. Nyt eri tavoin ajattelevat ryhmät eivät käy vuoropuhelua keskenään, eivätkä kysy toisiltaan, miksi ajattelet noin kuin ajattelet. Vuoropuhelu eri tavoin ajattelevien välillä olisi saatava käyntiin.

Muutosterassi on Suomi 100 -juhlavuoden ja evankelis-luterilaisen kirkon 100 tuntia avoinna oleva tila, jossa jokainen voi istuttaa muutostoiveensa ja antaa ideansa. Aloitteisiin etsitään ratkaisuja yhdessä asiantuntijoiden ja päättäjien voimin. Muutosterassi on avoinna yötä päivää koko SuomiAreenan ajan, 10.–14.7.2017.

Muutosterassin Ratkaisupajassa olivat keskiviikkona keskustelemassa piispa Kaarlo Kalliala, juristi Heli Aali (Pakolaisneuvonta), valtuutettu turkulainen Berhan Ahmadi, kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell (Aalto-yliopisto) ja Keski-Porin kappalainen Tuija Kruus. Keskustelu johdattelevat oppilaitospappi Hanna Similä sekä kirkkohallituksen oppilaitosyhteistyön asiantuntijat Laura Arikka ja Stiven Naatus.

Kirkko on yksi SuomiAreenan pääyhteistyökumppaneista vuonna 2017. Kirkon koko areenaohjelma on osoitteessa evl.fi/suomiareena.

Kirkon SuomiAreena-kuvia on ladattavissa osoitteessa:

http://kuvapankki.evl.fi/Login.jsp?colID=3PnEkkdM

#armoa2017 #suomi100 #suomiareena #muutosterassi