Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkon mediasäätiön suurimmat tuotantotuet tunnettujen ohjaajien elokuville

Julkaistu 09.06.2017

Kirkon mediasäätiön vuoden 2017 kevätkauden tuotantotuet myönnettiin 17 hankkeelle. Hakemuksia saapui kaikkiaan 92. Tuen saajien joukossa on elokuvien, tv-sarjojen ja -dokumenttien sekä lasten ja nuorten elokuvien tekijöitä. Tuotantotukien yhteismäärä on 135 500 euroa.

Suurin euromääräinen tuki, 25 000 euroa, myönnettiin Klaus Härön ohjaamalle elokuvalle Tumma Kristus. Selma Vilhusen ohjaamalle nuorten elokuvalle, Hölmö nuori sydän, myönnettiin 20 000 euron tuotantotuki.

Härön elokuva kertoo ikääntyvästä taidekauppiaasta, joka löytää arvokkaalta vaikuttavan Tumma Kristus -nimisen taulun ja päättää lähteä viimeiselle keikalle ansaitakseen kunnon eläkerahat ja läheistensä arvostuksen.

Vilhusen elokuva kertoo nuoresta Lennistä ja tämän tyttöystävästä Kiirasta. Nuorten hapuileva rakkaus joutuu koetukselle, kun Kiira tulee raskaaksi. Oman isän mallia vailla oleva Lenni haluaa hoitaa isyyden hyvin. Hän löytää isähahmon rasistisesta, kamppailulajeja harrastavasta Jannesta sekä naapurin somalialaistaustaisesta perheenisä Abdista.

”Tuen saajat valikoituivat monipuolisesta hakijajoukosta. Ne täyttävät Kirkon mediasäätiön asettamat kriteerit. Mukana oli useita tuotantoja, jotka käsittelivät muun muassa pakolais- ja maahanmuuttajateemaa. Lisäksi joukossa oli sekä lapsille ja nuorille suunnattuja että historiaa kuvaavia aiheita”, säätiön asiamies Juha Rajamäki linjaa.

Kirkon mediasäätiön tuella edistetään uskontoa ja elämänkatsomusta käsittelevien ohjelmien tekemistä, levittämistä ja esittämistä valtakunnallisissa medioissa.

Lisätietoja:
Kirkon mediasäätiöLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Säätiön asiamies Juha Rajamäki, p. 050 512 4772

Kirkon mediasäätiön tuotantotukea saaneet hankkeet keväällä 2017:

Sotilaan salaisuus
käsikirjoittaja Raija Talvio
ohjaaja Taru Mäkelä
tuottaja Liisa Akimof
Production House Finland Oy
Draamasarja
Suunnittelu- ja käsikirjoitustuki 5 000 €

Sotilaan salaisuus on kuusiosaiseksi suunniteltu, tositapahtumista innoituksensa saanut vuoteen 1942 sijoittuva draamasarja. Sarjan lähtökohtana on juutalaisten poikkeuksellinen tilanne toisen maailmansodan aikana Suomessa, joka soti Saksan rinnalla Neuvostoliittoa vastaan. Sarjan päähenkilö on 23-vuotias päämajan tiedusteluosastolla työskentelevä Samuel Adler.

Reliikki
käsikirjoittaja Pia Andell
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 4 000 €

Dokumenttielokuva kertoo kolmesta hienosta ja ei laajalti tunnetusta uskonpuhdistusta edeltävän katolisen keskiajan ilmiöstä ja samalla koko aikakaudesta, ja sen taiteesta Suomessa: Turun tuomiokirkon reliikkikokoelma, Kansallismuseossa sijaitseva 1400 -luvun alussa valmistunut Pyhän Barbaran alttarikaappi sekä 1200-luvulta peräisin oleva puinen ja lempeä Nousiaisten pyhimysveistos.

Sodan silmät
käsikirjoittajat Jouko Aaltonen ja Seppo Rustanius
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 3 000 €

Dokumenttielokuva, joka käsittelee lapsia sodan uhreina Suomen vuoden 1918 sisällissodan kautta. Lapset olivat läsnä sotatapahtumissa, todistajina, silminnäkijöinä, osallisina, uhreina. Tämä näkyy niissä tuhansissa valokuvissa, jotka sodasta on otettu.

Sovittelu
käsikirjoittaja John Webster
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 4 000 €

Vakavien rikosten sovittelussa tavoitteena on näyttää sovittelijan koulutusta sekä seurata kahta tai useampaa sovittelutapausta alusta loppuun sekä uhrin, uhrin omaisen, että tekijän näkökulmista.

Lajinsa viimeinen – Viktor Klimenko
käsikirjoittaja Rauno Westerlund
Wester Production Oy
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 4 000 €

Tv-dokumentti kertoo Viktor Klimenkosta, joka on syntyperältään etelävenäläistä kasakkasukua. Hän on viihdetaiteilija, josta jo 1960-luvulla tuli kaikkien tuntema näyttelijä ja laulaja. Menestyslaulaja josta tuli 1970 julkaistun venäjänkielisen Stenka Rasin -levyn myötä ´Suomen irrallinen kasakka´. Maahanmuuttaja josta vasta 1973 tuli Suomen kansalainen. Etsijä joka koki uskoon tulemisen ihmeen pääsiäisyönä 1980.

Rahti
ohjaaja Matti Kinnunen
tuottaja Joonas Hytönen
FremantleMedia Finland Oy
Draamasarja
Käsikirjoitus ja ennakkovalmistelutuki 4 000 €

Kahdeksanosainen draamasarja kansainvälisestä ihmissalakuljetuksesta ja joukosta ihmisiä, jotka joutuvat sen kanssa tekemisiin: nuori eritrealainen nainen menettää miehensä ja kadottaa tyttärensä pakomatkalla Suomeen, rahavaikeuksiin ajautunut veljespari varastaa pakettiauton jonka sisälle on kätketty ihmisiä, ja vuosia adoptiota jonottanut naisjuristi alkaa edunvalvojaksi lapselle jonka vanhempien olinpaikasta ei ole tietoa.

Elämän hinta
käsikirjoittaja Lauri Kemppainen
tuottaja Antti Vuori
Tmi Antti Vuori
Tv-dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Dokumentti tuo yhteen kaksi kristittyä eksistentialistia: 75-vuotiaan kirjailija ja filosofi Torsti Lehtisen ja 34-vuotiaan rap-artisti ja teologian tohtori Lauri ”Daikini” Kemppaisen. Kemppaisen kanssa tutustutaan pitkän uran kirjailijana ja ajattelijana tehneen Torsti Lehtisen perintöön eksistentiaalis-kristillisen mielenmaiseman kuvaajana.

Murtomaa
ohjaaja Einari Paakkanen
tuottaja Elina Pohjola
Pohjola-Filmi Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Dokumentissa tarkastellaan pääosin lapsen näkökulmasta, millainen kokemus on sopeutua Suomeen, minkälaisiin asioihin ihminen kiinnittyy ja identifioituu uudessa kotimaassaan. Millaisia ongelmia ja valintoja lapsi kohtaa? Löytääkö hän uusia ystäviä? Keskiössä on kysymys, miten erilaisten kulttuurien yhteen kasvaminen on mahdollista – millaisia suomalaisia Farahista ja hänen perheenjäsenistään tulee? Dokumentin ympäristönä on Helsingissä 2015 perustettu Kansainvälinen hiihtokoulu, joka auttaa maahanmuuttajalapsia kotoutumisessa ja kannustaa heitä suomalaiskansallisen talviurheilun pariin.

Sintti
ohjaaja Reetta Aalto
tuottaja Pasi Hakkio
Pohjola-Filmi Oy
Lyhyt draamaelokuva
Ennakkovalmistelutuki 7 000 €

Iiris on 8-vuotiaan innolla ja tulevaisuudenuskolla ympäröivään maailmaan tutustuva tyttö. Iiriksen yksinhuoltajaäiti Saara tekee osa-aikatyötä kaupan kassalla. Hänen taloudelliseen tilanteeseen ei lainkaan sovi toinen lapsi, joka nyt on kuitenkin tulossa lyhytaikaisen tuttavuuden Mikon kanssa. Saaran siskolla Eevalla on ulkoisesti asiat hyvin – hyvä palkkatyö ja perhe. Kamppaillessaan syöpähoidoissa ei hän kuitenkaan tunne oloaan kovin hyväosaiseksi. Eräänä päivänä Mikko tuo Saaralle ja Iirikselle kaloja. Iiris ottaa tehtäväkseen pelastaa juuri ja juuri hengissä räpistelevän sintin. Sintin hengissä säilymisestä kasvaa metafora syntymättömän lapsen kohtalolle. Onko elämä sittenkään niin epätoivoista?

Läpi esteiden Osa 1 – Puhuva katse
ohjaaja ja tuottaja Heidi Majander
Ube-Helsinki Oy ja Videotuotanto E & S
TV-dokumentti
ennakkovalmistelu- ja tuotantotuki 7 000 €

Miten hätistät hyttysen, jos et voi liikkua? Tai huudat apua, jos et pysty puhumaan? Kati ei pysty kumpaankaan. Entä voitko rakastua, tehdä töitä, matkustaa, auttaa muita? Onko liikkumis- ja puhekyvyn tilalle tullut jotain muuta?

Zara
ohjaaja Arto Halonen
tuottaja Arto Halonen
Art Films Production Oy
TV-draamadokumentti
Tuotantotuki 10 000 €

Zara-dokumenttielokuva on tarina ihmiskaappausten hämärästä maailmasta ja sieltä selvinneiden työläästä prosessista koota minuutensa ja ihmisyytensä pala palalta.

Buu-sagor
ohjaaja ja tuottaja Magnus Wikström
Kamala Production
Lasten tv-sarja
Tuotantotuki 10 000 €

BUU-sagor är en TV-serie för barn som är en del av temat “Läsning och berättelser” som BUUklubben har för år 2017.

Varasto 2
ohjaaja Taru Mäkelä
tuottaja Markku Tuurna
Kinosto Oy
Elokuva
Tuotantotuki 10 000 €

Varasto 2 on jatkoa ykkösosan rouhealle komedialle. Kakkosessa samat, tutut duunarihahmot kamppailevat eloonjäämisestä lama-ajan Suomessa. Hurtti huumori ja viiltävä nyky-Suomen kuva lyövät kättä.

Martti ja minä
ohjaaja ja tuottaja Satu Väätäinen
Luterilaisen kulttuurin säätiö
TV-dokumentti
Tuotantotuki 8 000 €

Dokumenttiohjelma kuvaa uusimpaan tutkimukseen perustuen Martti Lutherin tietä ujosta oikeustieteen opiskelijasta katolisen kirkon uhmakkaaksi kriitikoksi. Samalla tuodaan esille, miten hänen korostuksensa kulkeutuivat Suomeen ja miten ne yhä näkyvät suomalaisessa kulttuurissa. Luther-tarinoiden kertojana ja reformaation oppaana kirkosta kapakkaan kulkee piispa Jari Jolkkonen.

Tumma Kristus
ohjaaja Klaus Härö
tuottaja Kaarle Aho ja Kai Nordberg
Making Movies Oy
Elokuva
Tuotantotuki 25 000 €

Ikääntynyt taidekauppias suunnittelee eläkkeelle jäämistä. Hän löytää taidehuutokaupasta taulun, jota epäilee paljon lähtöhintaansa arvokkaammaksi. Hän päättää lähteä viimeiselle keikalle ansaitakseen kunnon eläkerahat ja läheistensä arvostuksen.

Hölmö nuori sydän
ohjaaja Selma Vilhunen
tuottajat Elli Toivoniemi ja Venla Helstedt
Tuffi Films Oy
Nuorten elokuva
Tuotantotuki 20 000 €

Elokuva kertoo Lennistä ja Kiirasta, joiden hapuileva nuori rakkaus joutuu koetukselle, kun Kiira tulee raskaaksi. Vaille vanhempiensa huomiota jääneet nuoret alkavat haaveilla oikotiestä aikuisuuteen. Lenni haluaa olla hoitaa isyyden hyvin. Hän löytää isähahmon rasistisesta, kamppailulajeja harrastavasta Jannesta. Toisenlainen miehenmalli olisi naapurin somalialaistaustainen perheenisä Abdi.

Kainuun kongolaiset
ohjaaja Markku Heikkinen
tuottaja Hannu-Pekka Vitikainen
Zone2 Pictures Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 7 500 €

Dokumenttielokuva Suomen Kainuuseen siirrettyjen pakolaisten mielenmaisemasta ja identiteetistä kielten opiskelun kautta. Dokumenttielokuvassa seurataan kongolaisten kotoutumista, suomen kielen opiskelua ja kuvataan äidinkielen ja perinteisten tarinoiden siirtymistä lapsille, jotka oppivat suomea paremmin kuin vanhempansa.