Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Ministeri Grahn-Laasonen: Kirkon erityisnuorisotyössä tehdään pieniä ihmeitä joka päivä

Julkaistu 02.05.2017

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili kirkolliskokouksessa 2.5.2017. Valtioneuvoston tervehdyksessään hän puhui nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä. Grahn-Laasosen mukaan päättäjien tehtävä on luoda toivoa nuorille.

”Haluaisin jokaisen päättäjän, kasvattajan, järjestötoimijan ja nuorisotyöntekijän valavan nuoriimme tätä tulevaisuuden uskoa. ’Rohkaisemisen lahjan saanut rohkaiskoon’, kannustaa Paavali Roomalaiskirjeessä. Kirkko on tulevaisuuden ja toivon sanomaa ylläpitävä yhteisö. Ei ole syytä luopua unelmista – eikä ole välttämätöntä uskoa, että hyvät ja tavoiteltavat asiat jäävät saavuttamattomiin.”

Grahn-Laasosen mukaan on tärkeää, että jokainen lapsi ja nuori saa osallistumisen ja osallisuuden kokemuksia, luovaa tekemistä, yhdessäoloa ja vaikutusmahdollisuuksia. Hän mainitsi seurakuntien tarjoavan tällaisia kokemuksia lapsille ja nuorille.

”Seurakuntien lapsityö ja kirkon kasvatustyö ovat esimerkkejä siitä, miten eri työmuodoin tuetaan lapsia ja perheitä”, Grahn-Laasonen sanoi.

Ministeri Grahn-Laasonen korosti matalan kynnyksen harrastustoiminnan tärkeyttä. Hän mainitsi myös niin kutsun harrastustakuun, jolla voidaan turvata jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen.

”Harrastustakuun toteuttamisessa tarvitaan tiivistä yhteistyötä kunnan opetus-, sivistys-, kulttuuri-, nuoriso-, vapaa-ajantoimen, järjestöjen ja seurakuntien kanssa.”

Kirkon erityisnuorisotyö sai Grahn-Laasoselta kiitosta. Erityisnuorisotyössä tavoitteena on torjua yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden ja vahvistaa nuoren osallisuutta ja hyvinvointia.

”Maaliskuussa sain olla tervehtimässä kirkon erityisnuorisotyöntekijöitä. He tekevät pieniä ihmeitä joka päivä. Lasta ja nuorta tuetaan ja saatetaan eteenpäin tiellä kohti aikuisuutta. Juuri näin meidän on tehtävä myös koulutusjärjestelmän puolella entistä paremmin, jotta jokaisella on mahdollisuus löytää tuo oma polkunsa.”

Kirkollisista asioista vastaava ministeri Grahn-Laasonen kertoi kirkolliskokoukselle myös iloitsevansa siitä, että puoliväliriihessä tehdyistä ministerimuutoksista huolimatta kirkollisasiat säilyvät hallituksessa jatkossakin hänen vastuullaan.

Ministerin koko puhe

Kirkolliskokouksen kevätistunto pidetään 2.–5.5.2017. Kirkolliskokousta voi seurata Twitterissä #kirkolliskokous. Kirkolliskokouksen täysistunnot videostriimataan 2.–5.5., lähetystä voi seurata osoitteessa sakasti.evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Kirkolliskokousedustajien esittelysivustoLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Kirkolliskokouksen verkkosivutLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätietoja:

tiedottaja Essi Ylärakkola, p. 040 142 4897, essi.ylarakkola@evl.fi
tiedotuspäällikkö Eeva-Kaisa Heikura, p. 040 688 1421, eeva-kaisa.heikura@evl.fi
tiedottaja Petra Honkaranta-Siivari (3.5.), p. 040 142 5185, petra.honkaranta-siivari@evl.fi