Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkon keskusteluapu etsii uusia vapaaehtoisia päivystäjiä

Julkaistu 15.01.2016

Kirkon keskusteluavun valmennuskurssit vapaaehtoisille päivystäjille käynnistyvät eri puolella Suomea. Päivystäjät auttavat yhteydenottajia elämän solmukohdissa. Päivystäjän työ on itsenäistä, mutta jokaisella on oma alueellinen sidosryhmänsä, joka tapaa säännöllisesti. Valtakunnallista päivystystyötä tehdään yli 40 paikkakunnalla. Uusia vapaaehtoisia tarvitaan yhä enemmän.

Kirkon keskusteluavun päivystäjät kokevat työnsä mielekkääksi. ”Joka ilta on tullut yksi tai useampi puhelu, josta tulee olo, että kannatti taas tulla!”, pitkäaikainen päivystäjä kertoo.

Päivystäjältä edellytetään kykyä vaitiolovelvollisuuden noudattamiseen, tasapainoista elämäntilannetta sekä mahdollisuutta päivystää säännöllisesti muutaman tunnin kuukaudessa. Päivystäjä toimii tehtävässään nimettömänä auttajana ja rinnalla kulkijana. Keskustelut ovat luottamuksellisia, ja yhteyttä voi ottaa nimettömänä.

Palveleva puhelin sai 201 000 soittoa

Kirkon keskusteluavun Palvelevaan puhelimeen tuli  yli 201 000 soittoyritystä vuonna 2015. Näistä noin 40 prosenttiin pystyttiin vastaamaan. Soittoyrityksistä 197 000 tuli suomenkieliselle ja 4 500 ruotsinkieliselle linjalle.

Keskusteluissa puhutaan tavallisimmin ihmissuhteista, yksinäisyydestä, terveyden ja sairauden kysymyksistä sekä elämän mielekkyydestä. Anonyymit keskusteluavun kanavat tarjoavat matalan kynnyksen mahdollisuuden puhua myös sellaisista asioista, joista ei muutoin rohkene puhua. Päivystäjät ovat toisinaan ensimmäisiä, joille puhutaan esimerkiksi perheväkivallasta.

Päivystäjät ovat tärkeänä tukena myös tilanteissa, joissa soittaja kertoo elämän mielekkyyden kadonneen, ja itsemurha-ajatukset valtaavat mielen. Luottamuksellisissa keskusteluissa etsitään yhdessä ulospääsyä tilanteeseen.

Puhelinavun lisäksi päivystäjät antavat keskusteluapua netissä, chatissa ja kirjeen välityksellä. Palvelut ovat auki jokaisena päivänä, arkena ja pyhänä, suomeksi ja ruotsiksi.

Lisätietoa kirkon keskusteluavusta ja alueellisten toiminnanjohtajien yhteystiedot:
Kirkon keskusteluavun asiantuntija Titi Gävert, kirkkohallitus, p. 050 326 4789, titi.gavert@evl.fi
kirkonkeskusteluapua.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä