Diakoniassa painottuu etsivä työ koronakriisin aikana

Seurakuntien diakonia toimii kaikkialla Suomessa yhdessä vapaaehtoisten, järjestöjen, kuntien ja yritysten kanssa myös koronakriisin aikana. Diakoniatyöntekijät ovat mukana ihmisten arjessa ja kohtaaminen on edelleen diakonian ytimessä, vaikka toimintatavat ovat olleet viime viikkoina muutoksessa. Diakonian kentillä painottuu nyt erityisesti paikallinen etsivä ja löytävä työ sekä akuuttiin hätään vastaaminen.
Ikäihmisiltä kysytään vointia puhelimessa
”Ihmisten tavoittamisessa ja tukemisessa kiinnitetään huomiota erityisesti niihin, jotka ovat olleet jo ennen koronakriisiä muita heikommassa asemassa ja vaarassa jäädä huomioimatta kuten esimerkiksi yksinelävät, yksinäiset, mielenterveys- ja päihdekuntoutujat, vähävaraiset, muistisairaat tai vammaiset ihmiset”, diakonian asiantuntija Airi Raitaranta kertoo ja lisää, että saavutettavuuteen on nyt kiinnitettävä huomiota monella tavalla.
Monilla paikkakunnilla on soitettu kaikille yli 80-vuotiaille ja kysytty, miten he jaksavat ja minkälaista apua he tarvitsevat. Yhteydenotot ovat jo itsessään henkisesti merkittäviä, kun siinä yhteydessä kysytään laajemminkin voinnista ja arjesta. Työtä on tehty tiiviissä yhteistyössä kunnan viranomaisten kanssa ja toimintamalli levinnee edelleen. Lisäksi seurakunnissa on lähetetty kirjeitä ja paikallislehdissä on tiedotettu tarjolla olevista palveluista. Seurakuntien ystäväpalvelussa/lähimmäispalvelussa mukana olevia on puolestaan kehotettu soittamaan ystävälle ja näin ehkäisemään yksinäisyyttä ja kuulemaan avuntarpeista.
Taloudellisen avun tarve kasvaa lomautusten ja työttömyyden myötä
Raitarannan mukaan on odotettavissa, että taloudellisen avun tarve kasvaa tulevaisuudessa mm. lomautusten ja työttömyyden kasvun vuoksi. Seurakunnat voivat varautua tähän muutokseen kasvattamalla diakonian avustusvaroja, mikäli mahdollista. Monella paikkakunnalla seurakuntalaiset ja yritykset ovat jo nyt lahjoittaneet seurakunnille avustamista varten varoja. Seurakunta ja diakoniatyö nähdään luotettavana avun perille viejänä.
Seurakuntien taloudellinen avustaminen on keskittynyt pääosin ruoka-apuun. Diakonian avustusvarat ovat rajalliset ja avustamisessa tälläkin hetkellä on tärkeää tukea ihmisiä saamaan se tuki, minkä yhteiskunta voi tarjota. Ihmisillä ei välttämättä erityisesti uusissa tilanteissa ole tietoa tukitoimista ja avusta, minkä yhteiskunta tarjoaa. Siksi viestintä, ohjaaminen ja käytännöllinenkin tuki avun saamisessa ovat tärkeitä. Diakonian avustustoiminta tapahtuu usein yhteistyössä muiden paikallisten toimijoiden kanssa verkostomaisena yhteistyönä.
Tietotekniikan käyttöön liittyy esteitä (osaaminen, laitteet) eri puolilla Suomea ja kaikissa ikäryhmissä. Osaamisen jakaminen on vaikeutunut osaltaan lähikontaktien välttämisen vuoksi. Digisyrjäytyminen on eriarvoistumiseen liittyvä vakava haaste, jota pyritään yhteiskunnallisesti ratkaisemaan mm. digitukea kehittämällä. Laitteisiin liittyviä esteitä on vähennetty järjestämällä laitekeräyksiä (mm. Kaikillekone2020, Kotimaanapu). Näin pyritään turvaamaan esimerkiksi lasten ja nuorten etäopiskelu. Digisyrjäytyminen on myös diakonian kentällä esiin noussut haaste, mikä kärjistyy poikkeusoloissa.
Diakoninen kirkko on vahvasti mukana muiden kanssa rakentamassa merkityksellisen elämän ja etenkin hyvän tekemisen foorumeita. Diakonia toimii yhdessä.
#diakoniatoimii
#suomitoimii
#yhdessä
#kestävädiakonia
Twitter_kirkondiakoniaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Facebook_Kirkon diakonia ja sielunhoitoLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Diakoniaplus.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä