Mikko Alatalo: ”Kirkon ei tarvitse mielistellä ihmisiä”

Musiikilla on tarvittaessa merkittävä voima maailmaa muutettaessa, musiikkivaikuttajat Mikko Alatalo ja Juha Torvinen totesivat piispa Matti Revon tentissä.
Kirkon ei tarvitsisi mielistellä suurta yleisöä erityisillä rockjumalanpalveluksilla, mutta toki se voi niin tehdä, jos haluaa.
Tätä mieltä on taiteilija Mikko Alatalo, joka oli maanantai-iltana Tampereen piispan Matti Revon tentattavana Piispan iltahetkessä SuomiAreenalla yhdessä Eppu Normaalin kitaristin Juha Torvisen kanssa aiheesta ”Voiko kitaralla parantaa maailmaa."
– Äkkiseltään jonkun artistin laulujen sanoitukset voivat tuntua jopa rienaavilta, mutta kun kaikkea tuota kuorii syvemmältä, voi sieltä löytyä kuitenkin kristillistä sanomaa.
Tästä esimerkiksi hän otti vanhan yhtyetoverinsa ja ystävänsä, edesmenneen Juice Leskisen, joka hänen mukaansa kamppaili uskonkysymysten kanssa ja oli myös elämänsä loppuvaiheissa kiinnostunut uskonasioista, vaikka vihasikin järjestäytyneitä instituutioita.
Viittauksia uskoon
Alatalo arvioi, että yleensä ottaen laulujen sanoista näkyy Raamatun tuntemus, mistä esimerkiksi hän otti Eppu Normaalien Martti Syrjän.
Juha Torvinen muisteli, että hänen kouluaikanaan uskontotunneilla kaikki ammensivat ison määrän tietoa Raamatusta.
Suomessa uskoa pidetään Alatalon mukaan lähinnä yksityisasiana eivätkä kaikki artistitkaan sen vuoksi viljele viittauksia Jumalaan omissa lauluissaan.
– Toista se on esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa vaikkapa Eric Clapton voi omissa kappaleissaan mainita Jumalan eikä siinä koeta olevan mitään kummallista.
Musiikki jää elämään
Musiikki luonnollisestikin pääsi Piispan iltahetken pohdiskeluissa isoon rooliin. Niin Alatalo kuin Torvinenkin myönsivät, että musiikilla voi tarvittaessa vaikuttaa paljon. Alatalo itse myönsi epäsuorasti, että on pystynyt vaikuttamaan enemmän musiikilla kuin toimiessaan kansanedustajana 16 vuotta.
– Politiikka tulee ja politiikka menee, mutta musiikki jää, hän totesi paljonpuhuvasti.
Esimerkkinä musiikin avulla tapahtuneesta merkittävästä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta Alatalo otti Viron laulavan vallankumouksen neuvostovallan loppuajoilta 30 vuoden takaa.
– Yhteisen laulamisen avulla tapahtui huomattava kansallisen itsetunnon nousu, joka sitten lopulta osaltaan myötävaikutti maan itsenäistymiseen. Itse näin enteitä tulevasta jo vuonna 1980 maassa käydessäni, Alatalo kertoi.
Hän itse oli aivan nuorena mukana kotiseudullaan Pohjois-Pohjanmaalla folk-henkisessä Hootenanny-kerhossa, jossa suosittiin muun muassa Bob Dylanin musiikkia. Sittemmin Alatalo johkautui mukaan Teiniliiton toimintaan.
Suositus osallistumiseen
Alatalon mukaan monilla artisteilla on iso sosiaalinen omatunto, mikä näkyy myös heidän käytännön teoissaan esimerkiksi panostuksena hyväntekeväisyyteen. Hän myös kehotti ihmisiä osallistumaan ja kanavoimaan asioita musiikin kautta.
– Musiikin avulla ihminen voi myös hoitaa itseään, mistä esimerkkinä ovat tämän päivän nuoret, joilla on paljon mielenterveysongelmia, hän ynnäsi.
Torvisen mielestä maailma on tällä hetkellä paljon parempi paikka elää kuin 1970-luvulla.
– Maailmassa on paljon enemmän värejä, monet asiat ovat paremmalla mallilla ja myös ilmapiiri on selvästi avoimempi, 1970-luvulla punk-henkisenä aloittaneen yhtyeen kitaristi luetteli muutamia esimerkkejä.
Keskustelunsa lopuksi kolmikko esitti yhdessä kappaleen ”Swing Low, Sweet Chariot.” Basistina oli Matti Repo ja rumpalina Meri-Porin vs. seurakuntapastori Pertti ”Pakeri” Hannus.