Uskontojen lukutaito auttaa ymmärtämään erilaisuutta

Uskontojen nähdään usein aiheuttavan maailman konflikteja. Nykyisin jo noin puolet konflikteista voidaan luokitella osin uskonnollisiksi. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että uskonnoista voi myös löytyä ongelmiin ratkaisuja. Yhteisymmärryksen saavuttamiseksi tarvitaan yhä enemmän uskontojen lukutaitoa ja kohtaamista. Turun Kirkkopäivillä 19.5. pidetyssä Uskonnot, rauha ja kotoutuminen -seminaarissa eri uskontojen edustajat keskustelivat uskontojen merkityksestä rauhan edistämisessä.
Pääministeri kehotti tekemään yhteistyötä
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korosti puheessaan sitä, että Euroopassa tarvitaan monella tasolla uskonnon ymmärtämistä, yhteyksiä uskonnollisiin yhteisöihin sekä niiden välisen yhteistyön tukemista.
”On erittäin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten toisin uskovista puhutaan. Väkivalta lisääntyy ilmapiirissä, missä itseään pidetään toista parempana”, Sipilä sanoi. Hän puhui uskonnollisten yhteisöjen tärkeästä roolista konfliktien ennaltaehkäisyssä, ja kehotti etsimään vastauksia siihen, miksi pelko ja ääri-ajattelu lisääntyvät jokaisen uskonnon piirissä. ”Teidän on yhdessä pystyttävä kääntämään tämä kehitys.”
Sipilä puhui myös Suomen maahanmuuttopolitiikasta. ”Sodan ja vainon keskeltä pakenevaa ihmistä on autettava.” Hän kertoi olevansa henkilökohtaisesti valmis nostamaan kiintiöpakolaisten määrää. ”Rohkaisen kirkkoa ja sen jäseniä osallistumaan aktiivisesti maahanmuuttajien kotouttamiseen suomalaiseen yhteiskuntaan.”
Uskontojen välistä dialogia
Eri uskontojen edustajat olivat paneelikeskustelussa yhtä mieltä siitä, että kohtaamiset lisäävät ymmärrystä eri kulttuurien ja uskontojen edustajien välillä.
Euroopan uskontojohtajien neuvoston jäsen, Saksan islamilainen neuvosto -kokouksen puheenjohtaja Özlem Nas rohkaisi ihmisiä poistumaan omalta mukavuusalueeltaan ja siirtymään ”kontaktialueelle”, jolla voi kohdata muita ja oppia ymmärtämään erilaisuutta. ”Pysähdy, katso, kuuntele, ja pidä mieli avoinna oppiaksesi.”
Puheessaan piispa Kaarlo Kalliala muistutti, että suomalaisella uskonnonvapaudella, uskontodialogilla ja uskontojen rauhanomaisella rinnakkaiselolla on pitkät juuret. ”Suomen tataareilla ja juutalaisilla on kokemusta siitä, että integroituminen ilman assimilaatiota, kotoutuminen ilman sulautumista, on mahdollista. Tätä pitää osata hyödyntää ja siirtää se tänne tuleville uusille yhteisöille”, piispa Kalliala totesi.
”Integraatio on vääjäämätöntä ja kestää sata vuotta. Jos sitä hoputtaa, seurauksena on toisen polven maahanmuuttajalapsia, jotka eivät tunne omaa identiteettiään ja perinnettään. Tämä taas on epästabilisoiva tekijä Suomelle ja mille tahansa eurooppalaiselle maalle. Meidän täytyy pitää huoli siitä, että nämä lapset tuntevat oman taustansa”, sanoi Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik. ”Suomen yksi ehdoton vahvuus yhteiskunnallisessa integraatiossa on uskonnon opetus koulussa, se että opetetaan sekä omaa että muita uskontoja.”
Uskonnon opetuksesta ymmärrystä
Keskustelussa nousi muutenkin esiin uskonnon opetuksen tärkeys ymmärrystä lisäävänä tekijänä.
”Toisiamme ymmärtääksemme tarvitsemme yhä enemmän uskontojen lukutaitoa. Tämä korostaa hyvän uskonnon opetuksen merkitystä, tiedon puute johtaa uskontojen väärinkäyttöön niin niiden sisällä kuin ulkopuolellakin,” perusteli piispa Kalliala.
”Luottamuksen rakentaminen on äärimmäisen tärkeää, ja että siihen opittaisiin pienestä pitäen. Sen vuoksi uskonnollinen kasvatus ja uskonnon opetus on todella tärkeätä, koska sitä kautta opitaan myös uskonnon lukutaitoa,” sanoi Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka.
”Uskonnon opetus on loistava työväline, mutta siellä ei tule kohtaamista”, sanoi YK:n rauhanvälitysverkoston johtaja Antti Pentikäinen. Hän ehdotti, että kouluissa voisi olla oppilaslähtöistä opetusta, jossa esiteltäisiin kohdattuja ennakkoluuloja ja eri perinteitä. Tätä kautta perinteen ymmärtäminen ja kokemuksen tulkitseminen tulisivat osaksi arkipäivää.
Kävely rauhan puolesta
Seminaarin jälkeen puhujat johdattivat ihmiset Uskontojen rauhankävelylle Turun keskustan halki eurooppalaisten uskontojohtajien ja eri uskonnollisten yhteisöjen edustajien rinnalla.
”Rauhankävelyllä teemme jälleen silmin nähtäväksi, että me eri uskontojen ihmiset olemme yhteisellä tiellä mitä tulee rauhaan ja väkivallan vastustamiseen sekä keskinäiseen kunnioittamiseen”, sanoi piispa Kalliala avauspuheenvuorossaan.
Uskonnot, rauha ja kotoutuminen –seminaari on katsottavissa Kirkon Youtube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä