Hyppää sisältöön

Temagrupper 

På den här sidan kan du läsa om vilka temagrupper som ordnas på UK 2022. Temagrupperna hålls på lördag i ett pass. När du anmäler dig ska du välja tre temagrupper; den du helst deltar i och två i reserv. Några av temagrupperna passar extra bra för dig som går hjälpisutbildningen.

1. Bibel Bulla Biskop (OBS! I broschyren med förhandsinfo står fel beskrivning. I broschyren står att vi diskuterar förändring, men det är såklart frihet, temat för UK 2022, som står i centrum. Så här ska beskrivningen vara:)

Kom med på ett chilligt bibelstudiecafé! Vi samlas kring ”det tredje sakramentet” (d.v.s. kyrkkaffet), tar oss en bit bulla och fördjupar oss i vad Bibeln säger om frihet. Gud befriade Israels folk ur slaveriet i Egypten och Jesus befriade hela mänskligheten från ondskans makt. Handlar egentligen hela Bibeln om frihet? Vad innebär det som kristen och människa att vara fri? Med en bulle i handen funderar vi på de och andra frågor.
Ledare: Biskop Bo-Göran Åstrand, Jakob Nylund

2. Mili, civare eller något annat?

Ska jag göra militär- eller civiltjänstgöring? Tänk om ingendera känns rätt? Vad ska jag som kristen tänka om tjänstgöring? Kan jag vara kristen och ändå bära vapen? Vad säger Bibeln? Kom med och ventilera dina egna tankar och frågor kring olika former av tjänstgöring tillsammans med militärpastor, en f.d. civiltjänstgörare och en aktiv "fredstänkare" som gjorde militärtjänstgöring utan vapen.
Ledare: Markus Weckström, Niclas Lemström, Jani Edström

3. Motion utomhus

Kom med ut på ett träningspass! Vi kör rask promenad/jogging och lite stora kroppsrörelser som går på stora muskelgrupper och inre balans och stabilitet i kroppen. Ta på dig utekläder som inte är så fina ifall vi kramar ett träd eller två...med både armar och ben på en gång.
Ledare: Idrottsinstruktör och Ungdomsarbetsledare Christina Råstedt

4. Lek och skoj! Passar för hjälpisutbildning.

Gillar du att leka, ha kul och lära känna nya människor? Häng med på en rolig workshop där du får leka och ha skoj för hela slanten. Passar för dig som går hjälpisutbildning. Lär dig någon ny lek eller variation att ta med dig till din församling och observera hur man kan dra en lek.
Ledare: Anna Helin

5. Prov- och läxläsning

Stanna inte hemma från UK fastän du har skolarbeten som måste göras. Här kan du i lugn och ro studera en stund. Ta med dig material och böcker som du behöver.
Ledare: Helena Salenius

6. Preach it! Befria ditt tal! Passar för hjälpisutbildning.

Har du något viktigt du vill säga? Känns det ändå jobbigt att ställa sig upp och tala framför människor? I den här workshopen testar och övar vi på att våga tala inför publik. Vi gör olika enkla teater- och dramaövningar för att bli medveten om hur kroppsspråk och röst påverkar det vi säger och det publiken uppfattar. Ingen förhandskunskap behövs. Kom med som du är och lär dig något nytt om hur du kan bli modigare att ta plats och bli bättre på att tala till en publik och bli hörd. Passar för dig som går hjälpisutbildning. Lär dig ta plats och höras framför människor, t.ex. en grupp konfirmander.
Ledare: Maria Helander, dramapedagog och tidigare ombud på UK

7. Fria händer!

Känner du att du vill handarbeta tillsammans med andra som en slags paus på UK? Kanske känner du för att diskutera medan du handarbetar eller vill utbyta olika idéer. Då är det här en workshop för dig! Rekommenderas att du tar med dig något handarbete. Om det är en stickning, virkning, brodering eller något helt annat spelar ingen roll, allt och alla är varmt välkomna med.
Ledare: Jamika Sandbäck

8. Ämnen du vill och inte vill diskutera

Tycker du om att lyssna på andra och samtala i en trygg miljö? Kom med och diskutera ämnen vi ofta känner som svåra frågor och kanske undviker. Vi har en öppen och respektfull dialog där vi försöker förstå varandras syn på dessa olika ämnen!
Ledare: Emilie Jäntti och Maria Sten

9. Sjung och spela av hjärtans lust!

Kom med och sjunga våra gamla, goda lovsånger och ära vår Herre. Ta med instrument om du vill, annars kom som du är.
Ledare: Sandra Häggblom med vänner

10. Kan vi förändra världen?

Kom med och fundera på val, värderingar och attityder i frågor gällande klimatförändringen i ett learningcafé. Vi jobbar med praktiska uppgifter och diskuterar tillsammans om vi kan och hur vi kan förändra världen och hitta "Hopp i klimatkrisen".
Ledare: Camilla Skrifvars-Koskinen från Finska Missionssällskapet

11. Konfirmander med särskilda behov. Passar för hjälpisutbildning.

Vad som kan menas med 'särksilda' behov? Vad är funktionsvariation, autism, adhd, överkänslighet m.m.? Hur bemöter jag människor som funkar annorlunda än jag kanske är van vid? I denna workshop får du några tips för hur du som hjälpis kan jobba med barn eller konfirmander som har särskilda behov.
Ledare: Claus Terlinden, omsorgspräst