Hyppää sisältöön
teksti
Kuva: Alžběta Slámová

Stipendit ja opiskelu ulkomailla

Oletko kiinnostunut opiskelusta tai tutkimuksesta ulkomailla? Ovatko kansainväliset asiat lähellä sydäntäsi? Kirkon ulkoasiain osasto välittää stipendejä teologian ja muiden kirkollisten alojen opiskelijoille, tutkijoille, eri kirkollisten alojen toimijoille sekä kirkon henkilöstölle.

Opiskelu ulkomailla tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden mm. ekumeenisen tietämyksen laajentamiseen, teologisen tutkimuksen edistämiseen sekä kielitaidon parantamiseen. Ulkoasiain osasto myöntää lisäksi harkinnanvaraisia matka-avustuksia kursseihin ja seminaareihin, joilla on ekumeenista sisältöä.

Information på svenska: evl.fi/stipendierLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Stipendi-info pähkinänkuoressaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Stipendiohjelmia on tarjolla seuraavissa maissa:

Lisäksi on säännöllisesti hakuja mm. lyhyemmille kursseille ja kansainvälisten kokousten stuerteiksi. Ajantasainen tieto haettavista stipendeistä löytyy tältä sivulta.

 

Stipendihaku avoinna Euroopan Kirkkojen Konferenssin ihmisoikeuksien kesäkouluun Malmössa 13.-16.6.2022

Euroopan kirkkojen konferenssi (EKK) järjestää 9. ihmisoikeuksien kesäkoulun teemalla "Turvallisuuden, tekoälyn ja ihmisoikeuksien risteyskohdat" 13.-16.6.2022 Malmössä, Ruotsin kirkon isännöimänä.

Ihmisoikeuksien kesäkoulussa käsitellään aiheita kristillisestä näkökulmasta ja kysymyksinä ovat mm. uskonnollisten yhteisöjen lisääntyvät turvallisuusuhat kaikkialla Euroopassa ja tekoälyn (AI) kehittyminen yhteiskuntaa muokkaavaksi tekijäksi.

Kesäkoulun lisätiedot ja ohjelmaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Ulkoasiain osasto myöntää Suomen ev.-lut. kirkon jäsenelle kurssimaksun ja matkakustannukset kattavan stipendin. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä, miksi haet ja olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille ari.ojell(at)evl.fi 19.5.2022 mennessä.

Stipendihaku Pro Orienten ekumeeniselle kesäkurssille Wieniin 4.-7.7.2022

Ekumeeninen PRO ORIENTE -kesäkurssi teemalla "Liturgia ja ekumenia" järjestetään 4.-7.7.2022 Wienissä. Kurssin teemat liturgia ja ekumenia liittyvät läheisesti toisiinsa monin tavoin. Liturgialla on tärkeä rooli kahden- ja monenvälisissä ekumeenisissa vuoropuheluissa ja kohtaamisissa. Se on kenttä, jossa ilmenevät sekä ykseys sekä erot kirkkojen välillä.

Kurssi on suunnattu teologian maistereille ja jatko-opiskelijoille. Katso kurssin lisätiedot ja hakuehdot täältä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Ulkoasiain osasto myöntää hakuehdot täyttävälle Suomen ev.-lut. kirkon jäsenelle matkakustannukset kattavan stipendin. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä, miksi haet ja olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille 11.4.2022 mennessä.

Stipendihaku ekumeniaa ja uskontodialogia käsittelevälle kurssille Roomaan 27.6.-15.7.2022

Centre Pro Unione järjestää kesäkurssin 27.6.-15.7.2022 Roomassa. Kurssin ohjelmaan kuuluu mm. luentoja ja ekskursioita (mm. katakombeihin, synagogaan ja moskeijaan). Viikonloput ovat vapaat.

Kurssin tarkoituksena on esitellä ekumeniaa ja uskontodialogia katolisesta näkökulmasta. Se tarjoaa historiallisen ja teologisen yleiskuvan niistä asioista, jotka kristittyjä yhdistävät tai erottavat. Kurssilla tutustutaan myös uskontojenväliseen dialogiin. Kurssikieli on englanti. Lisätietoja kurssista tästä linkistä. Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Ulkoasiain osasto myöntää Suomen ev.-lut. kirkon jäsenelle kurssimaksun ja matkakustannukset kattavan stipendin. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä, miksi haet ja olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille 20.4.2022 mennessä.

Stipendihaku avoinna kesän Taizé -tapahtumaan Torinossa 7.-10.7.2022

Torinon kirkot kutsuvat nuoria eurooppalaisia yhteiselle pyhiinvaellukselle Torinoon 7.-10.7.2022. Eurooppalaiset tapahtumat on suunnattu 18–35-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka ovat ekumeenisesti orientoituneita. Taizén Euroopan tapahtumassa voit siis tutustua muihin nuoriin ympäri Eurooppaa! Taizé on tunnettu Suomessa erityisesti lauluistaan ja niillä on merkittävä asema myös Suomessa laulettavassa hengellisessä musiikissa. Lisätietoja tapahtumasta tästä linkistä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Ulkoasiain osasto myöntää kahdelle Suomen ev.-lut. kirkon jäsenelle 500 euron matkastipendin. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä, miksi haet stipendiä asiantuntija Ari Ojellille 20.4.2022 mennessä.

Stipendihaku: “Studying Ecumenism in Strasbourg!” -verkkokurssille 10.-14.10.2022

Strasbourgin ekumeeninen instituutti järjestää ekumeniaa käsittelevän webinaarin 10.-14.10.2022. Kurssin tarkoituksena on edistää Luterilaisen maailmanliiton itseymmärryksen kohtaa: "To be Lutheran is to be ecumenical." Lisätietoja kurssistä tästä linkistä. 

Hae mukaan Strasbourgin ekumeenisen instituutin järjestämälle kurssille! Kurssi sopii hyvin seurakuntatyössä olevalle ekumeniasta kiinnostuneelle papille sekä ekumeniikan maisteri- ja jatko-opiskelijoille! 

Ulkoasiain osasto myöntää yhdelle Suomen ev.-lut. kirkon jäsenelle kurssimaksun kattavan stipendin. Lopullisen valinnan osallistujista tekee Strasbourgin ekumeeninen instituutti. Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi asiantuntija Ari Ojellille 25.5. mennessä osoitteeseen: ari.ojell(at)evl.fi. Kerro hakemuksessa miksi haet ja olisit sopiva kurssille.

Stipendihaku ekumeeniselle BeOne -kurssille Yorkiin 23.-26.6.2022. Teemana tänä vuonna "Growing an Inclusive Church"

Haluaisitko ymmärtää paremmin eri kirkkojen traditioita ja jumalanpalveluselämää, oppia ekumeniasta ja saada uusia ystäviä ympäri Eurooppaa?  Oletko kiinnostunut inklusiivisuudesta ja yhdenvertaisuuskysymyksistä?

Hae mukaan ekumeeniselle BeOne -kurssille Englannin Yorkissa 23.-26.6.2022. Kurssi soveltuu niin seurakuntanuorelle kuin jo varttuneemmalle opiskelijalle, joka haluaa harjaantua ekumeniassa kansainvälisesti. Suomesta kurssille on vuosittain lähetetty 2-4 osallistujaa kaikki osallistumis- ja matkustuskulut kattavalla stipendillä. 

Ulkoasiain osasto myöntää Suomen ev.-lut. kirkon jäsenelle kurssimaksun ja -matkat kattavan stipendin. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi sekä miksi haet kurssille asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi. Hae viimeistään 20.4.

Strasbourgin ekumeeninen instituutti, Ranska (LML)

Luterilaisen maailmanliiton alainen Strasbourgin ekumeeninen instituutti järjestää vuosittain viikon mittaisen ekumeenisen kesäseminaarin. Vuoden 2022 seminaari teemalla "Separately United: Ecumenism in the Digital Space.."  järjestetään 4.-8.7.2022 verkkoseminaarina. 

Kesäseminaarin ydin on eri puolilta maailmaa kotoisin olevien osallistujien välinen vuorovaikutus ja intensiivinen keskustelu luennoilla. Jotta tämä olisi mahdollista myös epätavallisissa olosuhteissa, seminaari tarjoaa vaihtoehtoisia työskentelytapoja ja dialogimuotoja. Monimuotoisuus luo seminaarin tunnelmaa.

Ulkoasiain osasto myöntää kesäseminaariin vuosittain 1-2 stipendiä, joka kattaa osallistumismaksun ja matkustuskustannukset (v. 2022 seminaari toteutuu vain verkossa). Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille. Haku on toistaiseksi voimassa. 

Koulutuskeskus Josefstal, Etelä-Saksa (Baijerin maakirkko)

Baijerin maakirkko järjestää vuosittain ekumeenisen opintokurssin Etelä-Saksassa. 

Kurssilla pohditaan kristillistä identiteettiä Euroopassa tämän päivän kontekstissa. Onko olemassa yhteistä kristityn identiteettiä huolimatta eri tunnustuskunnista ja alueellisista eroista? Entä mitä tarkoittaa olla kristitty vähemmistö- tai enemmistökirkon edustaja? Kurssin fokuksessa on erityisesti Raamatun Pietarin persoona esimerkkinä.

Aiempien vuosien osallistujien palautetta:

  • ”Kurssin ohjelma oli hyvin rakennettu, mietitty ja sujuva”
  • ”Kurssin ehdoton vahvuus on eri kirkkojen edustajien kohtaamisessa.”
  • "Tiivis kurssiyhteisö teki mahdolliseksi avoimen keskustelun kurssin aiheista"
  • "Suomalaisten kannattaa ehdottomasti osallistua tälle hyvin järjestetylle ekumeeniselle opintokurssille jatkossakin. Osallistujien ei tarvitse osata ollenkaan saksaa, sillä kurssilla on järjestetty erinomainen simultaanitulkkaus kuulokkeisiin saksasta englantiin ja englannista saksaan.”

Ulkoasiain osasto myöntää kurssille vuosittain 1-2 stipendiä, joka kattaa osallistumismaksun ja matkakulut. 

EKD:n stipendi, Saksa

EKD:lta on mahdollista hakea stipendiä opiskeluun tai tutkimukseen Saksassa. Stipendi edellyttää ulkoasiain osaston puoltoa. Stipendikauden pituus voi vaihdella ja se on tarkoitettu opiskelijoiden ja tutkijoiden lisäksi myös ammatillisia opintoja suorittaville. Hakija itse hoitaa yhteydet kouluttavaan oppilaitokseen Saksassa.

Stipendiä tulee anoa toivottua stipendijaksoa edeltävän vuoden syyskuun alkuun mennessä. Lisätietoja ja tarkemmat hakuohjeet asiantuntija Ari Ojellilta.

Bossey'n ekumeeninen instituutti, Sveitsi (KMN)

Kirkkojen maailmanneuvoston alainen Bosseyn ekumeeninen instituutti Geneven lähellä Sveitsissä järjestää erilaisia ekumeenisia kurssejaLinkki avautuu uudessa välilehdessä paitsi teologeille, kirkkojen työntekijöille ja kirkollisen alan opiskelijoille myös aktiivisille maallikoille. Tarjolla on muutamia päiviä tai viikkoja kestäviä ajankohtaisia temaattisia lyhytkursseja sekä pidempiä, maksimissaan koko lukuvuoden kestäviä tutkintokursseja.

Teologisten asiain yksikkö myöntää pitkäkestoiselle tutkintokurssille Bossey'in hyväksytylle henkilölle osastipendin kurssimaksusta sekä matkakulut kattavan stipendin. Yleisedellytyksenä on suoritettu TK- tai muu vastaava tutkinto, kiinnostus ekumeenisten kysymysten opiskeluun sekä halu valmentautua ekumeeniseen työhön. Hakuaika seuraavan lukuvuoden tutkintokursseille päättyy vuosittain kesäkuun alussa. Nyt käynnissä oleva haku koskee lukuvuotta 2022-23.

Lyhytkursseille on mahdollista hakea matkustus- ja osallistumiskulut kattavaa stipendiä. Useimmat kursseista on suunnattu erityisesti kirkon palveluksessa jo toimiville henkilöille ja niveltyvät näin erinomaisesti osaksi seurakuntien ja hiippakuntien henkilöstökoulutusta ekumeenisissa kysymyksissä. Samalla kurssit soveltuvat hyvin ekumeenisiin kysymyksiin erikoistuville teologian ja muiden kirkollisten alojen opiskelijoille ja tutkijoille.

Lue aiempien osallistujien kokemuksia kesäkurssista!Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Budapestin luterilainen teologinen yliopisto, Unkari

Budapestin luterilaisessa teologisessa yliopistossa on vuosittain tarjolla yksi stipendipaikka suomalaiselle teologian opiskelijalle 1-2 lukukaudeksi tai lyhyemmäksikin ajaksi sopimuksen mukaan. Stipendi kattaa opinnot ja täysihoidon yliopiston asuntolassa. Teologisten asiain yksikkö myöntää stipendiaatille matkakulut kattavan avustuksen. Toivottavana edellytyksenä stipendin saamiselle on unkarin kielen alkeiden taito ja vähintään teologian kandidaatin tutkinto. Stipendi sopii myös vastavalmistuneelle.

Lukuvuosi 2018-2019 stipendiaattina UnkarissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Vaihtovuosi Unkarissa - ajatuksia koronaviruksen keskeyttämästä keväästä 2020

Hakemukset toimitetaan teologisten asiain yksikköön viimeistään puoli vuotta ennen suunniteltua stipendikauden alkua.

Hakupaperit

  1. Vapaamuotoinen hakemus, josta selviää syy hakea stipendiä sekä hakijan elämänkertatiedot ja kirkollinen työ- tai vapaaehtoistyökokemus.
  2. Selvitys teologian (opintorekisteriote, selvitys pääaineesta ja tutkimusaiheesta) sekä unkarin kielen opinnoista.
  3. Kaksi suositusta. Toinen suosituksista pyydetään pääaineen professorilta, toinen kirkolliseslta yhteistyötaholta, esim. oman seurakunnan kirkkoherralta.

Budapestissa on mahdollista toteuttaa myös opinnäyte- ja lopputyöhön tai soveltaviin opintoihin liittyviä n. 1-3kk mittaisia tutustumis- ja tutkimusvierailuja. Tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen: ari.ojell(at)evl.fi

Pietarin teologinen akatemia, Venäjä

Pietarin ortodoksinen teologinen akatemia ja teologisten asiain yksikkö myöntävät stipendin lukukauden tai -vuoden mittaisiin sisältöopintoihin sekä venäjän kielen intensiivikursseihin akatemiassa. Stipendi sopii ennen kaikkea opintojensa loppuvaiheessa oleville teologian opiskelijoille sekä vastavalmistuneille, tai jo työelämään sijoittuneille teologeille. Myös muiden kirkon työntekijöiden on mahdollista hakea stipendiä kieliopintoihin akatemian kurssilla.

Kielikurssille hyväksymisen edellytyksenä ovat kurssia edeltävät venäjän kielen opinnot ja kielen perusteiden hallinta, tai muulla tavalla hankittu venäjän kielen perustaito. Lisäksi tarvitaan suunnitelma hankitun kielitaidon soveltamisesta kirkollisessa työssä tai teologisissa opinnoissa/tutkimuksessa.

Stipendi kattaa matka- ja viisumikustannukset sekä opinnot ja täysihoidon akatemian asuntolassa stipendijakson aikana. Haku on jatkuva. Yhteydenottoja teologisten asiain yksikköön toivotaan vähintään puoli vuotta ennen opintojen suunniteltua aloitusajankohtaa.

Hakupaperit

  1. Vapaamuotoinen hakemus, josta selviää syyt hakea stipendiä sekä hakijan elämänkertatiedot ja kirkollinen kokemus.
  2. Selvitys teologian opinnoista sekä venäjän kielen opinnoista.
  3. Kaksi suositusta. Toinen pääaineen professorilta, toinen kirkolliselta yhteistyötaholta esim. oman seurakunnan kirkkoherralta. 

Luterilaisen maailmanliiton stipendit

Luterilaisen maailmanliiton teologian stipendiohjelman muodollisena hakijana toimii LML:n jäsenkirkko. Keskeinen edellytys hyväksynnälle on, että kirkon suositteleman henkilön opinto-ohjelma/projekti liittyy kiinteästi kirkon strategisiin tavoitteisiin ja niiden toteuttamiseen kirkollisessa työssä tai koulutuksessa. Lisätietoja stipendiohjelmasta ja sen kriteereistäLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Jos olet kiinnostunut tästä mahdollisuudesta, ole yhteydessä Ari Ojelliin.

Tiedustelut Teologisten asiain yksiköstä:

asiantuntija, teologia ja ekumenia Ari OjellLinkki avautuu uudessa välilehdessä
vs. viestintä- ja tapahtumakoordinaattori Maria MountrakiLinkki avautuu uudessa välilehdessä