Hyppää sisältöön
En kvinna och en man med ryggen vänd mot varandra, kvinnan tittar in i kameran.

Hur reagerar jag när min partner är irriterad?

När någon i min närhet – till exempel min partner eller mitt barn – blir irriterad eller upprörd eller kanske exploderar totalt kan jag reagera på olika sätt.  Hur reagerar du i situationen?

 1. Jag blir också irriterad eller exploderar.  
  Kanske fräser jag till: ”nå, vad är det nu då?” eller ”kan du inte hålla dig lugn?”. 

  – Det lugnar inte den andra. Vi har två upprörda personer. 

 2. Jag drar mig undan, försvinner, ser till att jag inte finns i närheten och behöver befatta mig med det jobbiga. 

  – Ibland är det här en bra lösning. Ibland förvärras krisen bara av att den upprörda blir lämnad ensam. Ett barn är extra utsatt i den situationen. 

 3. Jag håller mig lugn, men finns i närheten. Kanske jag försöker resonera och förklara, försöker bemöta känslan med förnuftsargument. 

  – När känslorna går på högvarv är man inte mottaglig för information och förnuftsargument. Tvärtom ger det ofta en känsla av att bli ignorerad eller överkörd. 

 1. Jag håller mig lugn och erbjuder min hjälp eller tröst. 
  En lugn röst som säger till exempel: Vad kan jag göra för dig nu? Hur kan jag hjälpa dig? Vad är det som är jobbigt? Kom så får du en kram. Eller något annat som jag vet hjälper i den situationen. 

  – Situationen blir eller känns mera hanterbar. Det här är snabbaste sättet att återskapa lugnet.  

Vilket sätt väljer du? Vad klarar du av att göra? Vad mår ni bäst av? 

Det är inte alltid lätt att hålla sig själv lugn i en situation då den andra går över styr, men det är definitivt värt att lära sig den konsten. Det sista man behöver när en är upprörd är en till person som är upprörd. Någon behöver kunna lugna sig själv för att situationen ska kunna lugna ner sig. Kan du den konsten? Det går att träna upp den. Och i en relation går det att träna upp konsten att också hjälpa varandra hitta balansen igen. Börja med att iaktta dig själv och hur du brukar reagera. 

Familjerådgivare Kesia Edström

Äldre par sitter på parkbänk, kvinnan tröstar mannen.