Hyppää sisältöön
Två vita pappersbåtar mot svart vatten och röda höstlöv.

Välkommen till Relationsspegeln

Det här är en plats där kyrkans familjerådgivare ger stöd till våra nära relationer. De delar med sig av tankar och erfarenheter i kolumnform.  

Det är inte gott för människan att vara ensam

Att höra ihop med någon, att känna att en annan människa är viktig för oss, är själva grunden i våra liv. Det kan vara partnern i en parrelation, en familjemedlem, en nära vän eller en människa som bara kommit oss nära och blivit viktig för oss.

Vi speglar oss i de här relationerna, lär känna både våra svagheter och styrkor. Ingen människa är bara svag, ingen av oss är alltid stark. Därför gör det också väldigt ont i oss när relationerna inte fungerar, när vi sårar varandra eller sviker varandra.  

För det är fråga om ett när, och inte ett om, vi sviker andra människor. Det är så här livet ser ut.

Vi är inte sämre än andra människor fast vi misslyckas i våra relationer. 

Relationerna är som en spegel

Kanske vi måste lära oss att se livet som en skola.  Man kan inte lära sig något nytt om man inte vågar erkänna att man inte vet allt. När vi märker att relationerna inte fungerar behöver vi stanna upp, se oss i spegeln. Relationerna är som en spegel där vi kan lära känna oss själva.

Pappersbåt flyter på vattnet.   

Kolumner till stöd för nära relationer

Här invid hittar du olika människors erfarenheter kring vad de lärt sig om mänskorelationer och vad vi behöver lära oss för att må bra tillsammans med en annan människa. De som skriver är kyrkans familjerådgivare. De har till sitt yrke att lyssna på och samtala med människor som upplever att det är svårt att vara människa, svårt att leva i de relationer som är själva basen i deras liv.

Lyssna också du. Kanske du hittar något du kan lära dig om dig själv och de människor som är viktiga för dig.