Hyppää sisältöön
Söndrigt glas
Foto: Pixabay

Brott

Vi finns här för dig som begick brottet, för dig som är offer och för dig som är anhörig.

Du som begick brottet

Det är viktigt att du inte blir lämnad ensam med de stora frågor som du kämpar med. Det är viktigt att du får dela dem med någon i förtroende. Församlingarna är med i kriminalvården, just för att stöda fångarna.

Med någon från församlingen kan du föra förtroliga samtal redan under fängelsetiden. Sedan kan du som frigiven söka dej till församlingens verksamhet.

Då du blir frigiven

Genom kriminalvården vill man hjälpa dig att återanpassas till samhället. Församlingen deltar i arbetet med att hjälpa frigivna fångar till en nystart. Stödet kan vara både praktiskt och andligt. Du kan också få hjälp att hitta en stödperson.

Brott ska sonas. Så är det bland mänskorna. Men Gud vill förlåta. Guds kärlek gäller också dig, oberoende av vad du har gjort. Sök stöd – kyrkan finns för dig också.

Ett brott vittnar vanligen om psykiskt illamående, ensamhet och kanske sjukdom. Att avtjäna sitt straff är då inte tillräckligt. Du behöver också vård.

Fängelsepräst

En fängelsepräst sköter enskild själavård. Men fängelseprästen håller också gudstjänster, leder samtalsgrupper, medverkar i behandlingsprogram, och stöder interner och fängelsepersonal.

Ett brott berör många

Är du ett brottsoffer? Föll du offer för ett brott, eller blev du vittne till ett sådant? Är du närstående till ett brottsoffer? Då behöver du kanske stöd både andligt och praktiskt. Ta kontakt med brottsofferjouren eller din församling.