Hyppää sisältöön

Boktips

Böcker för barn och unga i sorg

Hurdan är himlen?

(Monica Vikström-Jokela, Fontana Media, 2021)

En berättelse om himlen. Öppnar upp för diskussion och rogivande bilder. 

Om du ännu fanns – Unga som mist en förälder berättar

Bokpärm

(Mimma Olsoni-Broman, Fontana Media, 2011) 

Fjorton finlandssvenska ungdomar berättar om sina tankar och känslor efter en förälders död, om förtvivlan och hopp. Med efterord av Hilkka Olkinuora.

 

Adjö Herr Muffin

(Ulf Nilsson & Anna-Clara Tidholm)

Herr Muffin är ett åldersstiget marsvin. En gång var han stark och frisk, nu är han gammal, grå och trött. Han ser tillbaka på sitt liv, som varit långt och fint. Men en dag får han ont i magen, och en dag dör han. Boken behandlar livets gång och hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör. Du kan lyssna till berättelsen på Youtube. 

Alla små döda djur

(Ulf Nilsson & Eva Eriksson)

En varm sommardag startar tre barn en begravningsbyrå för att ta hand om alla små döda djur. En ansvarar för att gräva gravarna, en annan för att skriva dikter. En varm och humoristisk bok om att ordna begravningar för små djur. Boken behandlar döden på ett konkret och avdramatiserande sätt. 

Grodan och fågelsången

(Max Welthuijs)

En vacker höstdag hittar Grodan en livlös koltrast på marken. Är den sjuk? Sover den? – Nej, den är död, förklarar Haren. Grodan och hans vänner ordnar jordfästning. De börjar förstå vad döden innebär – och hur härligt det är att leva.

Sorg hos barn - en handledning för vuxna

Atle Dyregrov försöker ge en bild åt läsaren över barn reaktioner vid sorg. Boken inenhåller praktiska råd och tips.