Perhemessu, perhejumalanpalvelus

Perhemessu on seurakunnan yhteinen ehtoollisjumalanpalvelus, jossa otetaan erityisesti huomioon lapsiperheet. Se voidaan toteuttaa sunnuntain pääjumalanpalveluksena tai muuhun aikaan sunnuntaina tai viikolla. Eri ikäiset lapset voivat tulla vanhempiensa kanssa ehtoollispöytään ja nauttia ehtoollisen tai saada siunauksen.

Jos perheiden jumalanpalvelus halutaan viettää ilman ehtoollisen viettoa (perhejumalanpalveluksena), ehtoollisosa jätetään pois. Perhemessun kaava on kirkkokäsikirjassa. Erityisiä perhejumalanpalveluksia on vietetty maassamme 1980-luvun alkupuolelta lähtien.

Kaikulaulu on osoittautunut erityisesti pienten lasten perhejumalanpalveluksissa hyväksi tavaksi auttaa lapsia ja muita kirkossa harvoin käyviä osallistumaan jumalanpalvelukseen. Kaikulaulussa esilaulaja (tai esilauluryhmä) laulaa säkeen, jonka seurakunta toistaa. Näin liturginen laulu tulee tutuksi perheen pienimmillekin.

Perhemessu on laadittu messua soveltaen ja lyhentäen. Sitä tai perhejumalanpalvelusta voi käyttää pohjana esimerkiksi koulujumalanpalveluksissa tai muissa lapsille suunnatuissa kirkkohetkissä.