Hyppää sisältöön

Pyhiinvaellukset Suomessa

Suomesta löytyy upeita erimittaisia pyhiinvaellusreittejä sekä erilaisia yhteisiä pyhiinvaelluksia. Reittien pituus vaihtelee muutaman kilometrin mittaisista usean sadan kilometrin mittaisiin Suomea halkoviin reitteihin. Pyhiinvaellukset kestävät parista tunnista useisiin viikkoihin. Reittejä rakentavat ja ylläpitävät pyhiinvaellusyhdistykset ja -verkostot. Yhteisiä pyhiinvaelluksia järjestävät monet tahot. Alla on lueteltu Suomen keskeiset pyhiinvaellusreitit ja -yhdistykset. 

Aurajoen pyhiinvaellukset

Turun tuomiokirkolta lähteävät Aurajoen pyhiinvaelluspolut johdattavat kulttuurihistoriallisesti rikkaisiin maisemiin ja ainutlaatuisille paikoille, jotka kertovat tarinaa kristinuskon versomisesta ja juurtumisesta Suomessa mutta myös ajasta sitä ennen. Aurajoen pyhiinvaelluksilla voit kulkea 8km Helenan polkua tai 34km Pietarin polkua pitkin tutustuen kohteiden historiaan, hiljentyä tunnelmatekstien äärellä ja uppoutua keskiaikaan sijoittuvien Helenan ja Pietarin tarinoiden vietäväksi. Reiteille on myös karttana toimiva pyhiinvaelluspassi, johon voit kerätä kohteilta leimoja. 

Lisätietoja: Aurajoen pyhiinvaellukset

Pyhän Olavin merireitti

Keväällä 2019 avattiin käyttöön Suomen ensimmäinen virallisiin eurooppalaisiin kulttuurireitteihin kuuluva pyhiinvaellusreitti, Pyhän Olavin merireitti (St Olav Waterway – S:t Olofs sjöled).

Pyhän Olavin merireitti alkaa Turun Tuomiokirkosta ja kulkee Ahvenanmaan saariston kautta Ruotsiin, jossa reitti yhtyy Pyhän Olavin reittiin (St Olav Ways). Tämä kokonainen reitti päättyy Atlantin valtameren rantaan Norjan Trondheimiin.

Lisätietoja: https://stolavwaterway.com/fi/

Pyhän Olavin mannerreitti

Pyhän Olavin mannerreitti kulkee Suomen itärajalta Savonlinnasta Manner-Suomen läpi kohti Turkua. Reitin rakentumisen myötä yhdessä Pyhän Olavin merireitin kanssa Pohjoismaihin muodostuu yhtenäinen, laaja ja monipuolinen reitistö. Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitistöä pitkin voi kulkea Novgorodista Trondheimiin. Pyhän Olavin mannerreitti-hanke keskittyy matkaan läpi Manner-Suomen. Reitin varrelta löytyy kahdeksan Pyhän Olavin kirkkoa.

Lisätietoja: https://pyhanolavinmannerreitti.fi/

Pyhän Henrikin tie

Pyhän Henrikin tie on keskiaikainen pyhiinvaellusreittien verkosto. Reitti kulkee Turusta Kokemäelle yhdistäen Pyhään Henrikiin liittyvät tärkeät paikat, kuten Pyhän Henrikin saarnahuoneen Kokemäellä, piispan surmapaikan Köyliönjärvellä, Henrikin hautakirkon Nousiaisissa ja Turun tuomiokirkon, johon pyhimyksen reliikit siirrettiin vuonna 1300.

Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys perustettiin vuonna 2000 jatkamaan jo 1970-luvulla alkanutta Pyhän Henrikin tien elvyttämistä. Turusta Nousiaisten ja Köyliön kautta Kokemäelle ulottuva Pyhän Henrikin tie avattiin merkittynä 1979. Ekumeeniset pyhiinvaellukset toteutuvat vuosittain. Joka kolmas vuosi se kattaa vajaan viikon kestävänä koko Pyhän Henrikin tien mitan. Pyhiinvaellus liittyy viimeisenä päivänä katoliseen pyhiinvaellukseen, joka järjestetään joka kesä Pyhän Henrikin tien pohjoisosassa Yläneeltä Köyliön kirkkokarille

Tour de Henrik on jokakesäinen polkupyörävaellus (n. 140km) 10–14 -vuotiaille Kokemäeltä Turkuun Pyhän Henrikin tietä. Vaellus huipentuu rukoushetkeen Turun tuomiokirkossa. Lisätietoja: Kimmo Koivisto (@evl.fi) Järjestäjinä Nuori Kirkko sekä Säkylä-Köyliön ja Paimion seurakunnat.

Seuraava Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusyhdistyksen pitkä vaellus järjestetään 13.6.- 19.6.2022. Ilmoittaudu mukaan vaellukselle täältä. 

Lisätietoja: Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys ry www.henrikinvaellus.fi/

Jaakontie

Hämeen Härkätie on Santiago de Compostelaan johtavien teiden kaukaisin häntä koillisessa. Jaakontie kulkee Hämeen Härkätietä Rengosta Turkuun. Turusta se jatkuu Rymättylän kautta kohti Santiagoa. Jaakontien ystävät ry pitää huolta Jaakontiestä Suomessa ja järjestää paikallisten tahojen kanssa myös pyhiinvaelluksia. Lisäksi se kirjoittaa pyhiinvaelluspasseja Santiagoon meneville pyhiinvaeltajille ja järjestää keväisin kaikille pyhiinvaeltajille tarkoitettuja pyhiinvaeltajien matkaan siunaamisia.

Lisätietoja: Jaakontien ystävät ry www.jaakontie.fi

Jaakontiestä on Rengosta Turun kautta Rymättylään Nomadi-kännykkäsovellus ja verkko-opastus.
Hämeenlinnasta Turkuun Jaakontie on käytännössä Hämeen Härkätie. Omatoimivaeltajien kannattaa selvittää majoitus- ja ruokailumahdollisuudet Härkätien sivuston avulla: www.harkatie.com/palvelut

Pyhiinvaellus Tampere

PyhiinvaellusTampere tarjoaa monia ohjattuja pyhiinvaelluksia, mobiili pyhiinvaelluksia sekä hiljaista luontovaellusta Pirkanmaalla. Tampereen ev.lut. seurakunnat ovat koonneet myös kaupunkipyhiinvaellusreitistön. Reitit kulkevat kirkoilta kirkoille.

Tampereen ja sen ympäristön pyhiinvaellustiedot löytyvät osoitteesta www.pyhiinvaellustampere.fi/

Agricola-kävely

Seitsemään taipaleeseen jaettu Agricola-kävely seuraa Mikael Agricolan reittiä hänen synnyinpitäjästään Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana. Kullekin taipaleelle kuuluu pieni kortti, joka johdattelee rukouksen ja raamatunkohdan avulla taipaleen teemaan.

Agricola-kävely on Suomen Pipliaseuran koordinoima. Reitti seurailee historiallista Kuninkaantietä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: www.agricola.fi

Pyhät polut

Pyhät polut ry järjestää Itä-Suomessa useita vajaan viikon pyhiinvaelluksia, joilla patikoidaan, hiihdetään, pyöräillään tai melotaan Imatralta tai Punkaharjulta Enonkoskelle, n. 160 km. Mahdollisiin kohteisiin kuuluu myös Uusi Valamo.

Yhdistys järjestää sopimuksesta pyhiinvaelluksia esim. seurakunnan kokoamalle ryhmälle itäsuomalaiseen tapaan.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Pyhät polut ry www.pyhatpolut.fi

Oulujoen pyhiinvaellusreitti

Oulujoen pyhiinvaellusreitti on ensimmäinen pyhiinvaellusreitti Pohjois-Pohjanmaalla. 
Oulujoen pyhiinvaellusreitillä yhdistyy luonnossa kulkeminen, kulttuurielämykset, hengellisyys 
ja mahdollisuus hiljentymiseen. 

Oulujoen pyhiinvaellusreitti yhdistää Oulun tuomiokirkon, Oulujoen kirkon, Turkansaaren kirkon, Muhoksen kirkon, Utajärven kirkon 
ja Rokuan upeat luonnonmaisemat sekä Vaalan Säräisniemen kirkon. 113 kilometrin Oulujoen pyhiinvaellus tarjoaa mahdollisuuden 
hengellisyydelle, hiljentymiselle, pohdiskelulle, kunnon kohottamiselle, maisemien ihailulle ja kulttuurielämyksille. 
Pyhiinvaellusreitin voi kulkea, eri reittivaihtoehtoja seuraillen joko vaeltaen, jalan, pyöräillen tai 
moottoriajoneuvolla. 

Lisätietoa: Oulun Seurakunnat 

Paikallisia pyhiinvaelluksia

Espoon hiippakunnan alueella järjestettäviä pyhiinvaelluksia


Luontopyhiinvaellus Nuuksiossa. Haltiassa pieni luontopyhiinvaellus. Lyhyt reitti Haltian läheisyydessä. Haltiasta lainattavissa materiaalivihko. Haltia-Velskola reitti, ohjatusti kesäaikaan. 
Reitti Citynomadissa. Lisätietoa: www.espoonseurakunnat.fi/luontopyhiinvaellus 


Kivikirkkojen vaellus. Järjestetään Sipoon-Vantaan-Espoon- Kirkkonummen- Siuntion- Inkoon välillä yleensä elokuussa.

Keskiaikaiset kivikirkot. Lohja-Siuntio-Degerby-Inkoo. Vaellus järjestetty loppukesästä.

Espoossa ekumeeninen ristisaatto tammikuussa ja elo-syyskuussa
Tammikuu: Olari-Tapiola, Espoon helluntaikirkko, Vapaakirkko, ortodoksikirkko ja luterilainen kirkko.
Elo- syyskuu: Lähtöpaikka Jumalanäidin Karmeliittaluostari, josta Oittaan uimarannalle, jossa ortodoksinen vedenpyhitys, sieltä Ingaksen pappilaan Espoon keskukseen ja edelleen Kauniaisten metodistikirkolle. 

 

Pyhiinvaellus Helsinki

Helsingin uudet pyhiinvaellusreitit on avattu. Reitit on kuljettavissa mobiilisovelluksen avulla omatoimisesti silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Lähde vaeltamaan kuunnellen, mitä luonto ja hiljentyminen tänään kertovat sinulle. Voit tutustua Helsingin reitteihin osoitteessa citynomadi.com kirjoittamalla hakusanaksi Seurasaaren pyhiinvaellus tai Uutelan pyhiinvaellus. 

Matkaeväitä elämään (Uutela, Vuosaari) 
1,3 km:n reitti kulkee luonnonsuojelualueen rannoilla tarjoten kulkijalle sisäisen elämän matkaevästä. Sen lähtö- ja päätepiste on Särkkäniemeen vievän tien päässä.

Pysähtymisen ja hiljentymisen polku (Seurasaari, Meilahti)
Noin 3 km:n esteetön reitti kiertää kauniin luonnon ja historiallisten rakennusten keskellä. Reitti ohjaa pysähtymiseen ja lepoon arjen keskellä. Se alkaa Seurasaaren sillalta ja päättyy Karunan kirkolle.

Mustasaaren pyhiinvaellus: Ajopuun polku 
Helsingin Mustasaaren pyhiinvaelluskohteeseen pääsee kesäaikaan lautalla tai meloen. Pyhiinvaelluspolku kulkee Mustasaaren ja viereisen Hevossaaren rantoja. Reitti on 1,5 kilometrin mittainen. Jos kierrät pelkän Mustasaaren, matkaa kertyy kilometri. Pyhiinvaelluksen reittiohjeet ja tekstit ovat opasvihkosessa, jonka voit lainata Mustasaaren lauttalaiturin vieressä olevasta postilaatikosta. Reitin varrella on 12 pysähdyspaikkaa, jotka on merkitty maastoon numerokylteillä. Pysähdyspaikkojen 2-6 ja 6-11 välillä reitti on esteetön.  

Lauttasaaren pyhiinvaellus                                        
Helsingin Lauttasaaren pyhiinvaellus alkaa kirkon pihalta ja johdattaa vaeltajan saaren ympäri rantaviivaa pitkin päättyen lopulta takaisin kirkolle. Reitin varrella vaeltajalla on mahdollisuus tutustua Herran rukouksen teemoihin tekstin, musiikin ja mielikuvaharjoitteiden avulla yhdeksällä rastilla. 
Reitti on n. 12km pitkä, joten koko reitin kulkemiseen kerralla kannattaa varautua asianmukaisella varustuksella ja varata siihen riittävästi aikaa. Reitin voi kulkea myös osissa tai vain pysähtyä yhdelle reitin rasteista. Vaellus on myös oiva tapa tutustua paremmin merellisen kauniiseen Lauttasaareen ja sen vaihtelevaan luontoon. Lauttasaaren pyhiinvaellus kulkee kävelyteitä ja -polkuja pitkin ja on esteetön lukuun ottamatta rastia "Maan päällä ja taivaassa", mutta mäkiä on matkassa.

Lisätietoja: Pyhiinvaellus Helsinki -sivutwww.mustasaarentoimintakeskus.fi & www.hiljainentila.fi 

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan pyhiinvaellukset 

Pieni pyhiinvaellus Hämeenlinnan keskustassa
Tämä pyhiinvaellusreitti kutsuu hiljaisuudessa katselemaan Hämeenlinnan maisemia; keskustaa ja rantaa. Vaellus myös kertoo jotakin Hämeenlinnan historiasta. Vaellusreitti haastaa vaeltajaansa katselemaan myös omaa elämäänsä uusin silmin. Missä itse olet juuri nyt? Missä kaipaat suvantoa ja suojaa? Missä elämäsi näyttäisi kulkevan uuteen suuntaan? Hiljainen pyhiinvaellus alkaa Hämeenlinnan vanhan kirkon paikalta ja päättyy Hämeenlinnan kirkolle suihkulähteelle. Jos Hämeenlinnan kirkko on auki, voit myös pistäytyä siellä ja hengähtää hetken.

Matkan kokonaispituus on noin 4,5 kilometriä.

Rakkauden pyhiinvaellus Aulangolla.
Vaellus kutsuu tutkimaan yhteistä matkaa ja sitä hyvää, mikä yhteistä elämää on kannatellut. Reitti on suunniteltu kuljettavaksi yhdessä kumppanin kanssa ja se sisältää virikkeitä keskusteluun.

Rakkauden pyhiinvaelluksen lähtöpaikka on hotellin tai kylpylän parkkipaikalta. Matkan pituus on noin 4,5 kilometriä.

Kirkkojen kierros Hattula – Hämeenlinna – Janakkala. 
Varaa aikaa vaellukselle kävellen, pyöräillen tai autolla. Ota hetki vapaalle hengitykselle ja mietiskelylle. Tutustu samalla hämäläisiin kirkkoihin.

Hattulan Pyhän Ristin kirkon, Hämeenlinnan ja Vanajan kirkkojen sekä Janakkalan Pyhän Laurin kirkon kautta kulkeva reitti ja pyhiinvaellus sopii erityisen hyvin pyöräiltäväksi. Vaellus yhdistää historiaa, arkkitehtuuria, hämäläistä perinnemaisemaa ja kirkkotarhojen kauneutta sekä hiljentymisen kirkoissa.

Voit valita pohjoisen Hämeenlinna-Janakkala-kierroksen tai eteläisen Hämeenlinna-Hattula-kierroksen, jolloin matkaa kertyy noin 30 km kummassakin tapauksessa. Jos kuljet kahdeksikon muotoisen reitin molemmat kierrokset, reitin pituus on 61 km.

Lisätietoa täältä. 

Pyhän Martin pyhiinvaellus Raisiossa

Pyhän Martin pyhiinvaellus on noin 20km mittainen reitti, minkä varrella tutustutaan useisiin erilaisiin kulttuurihistoriallisiin ja luonnon kohteisiin, Raision eri kaupunginosiin sekä erilaisiin maastoihin ja maisemiin uusista rakennettuista alueista merenrantaan ja metsään. Reittiä voi kulkea osissa ja kokonaisuudessaan omatoimisesti. Yhteisiä vaelluksia järjestetään. Niistä tiedotetaan Raision seurakunnan sivuilla. 

Lisätietoa: Pyhän Martin pyhiinvaellus

Pieni pyhiinvaellus Sauvosta Karunaan

Sauvo-Karunan seurakunta ryhtyi 2003 järjestämään kerran kesässä n. 16 km pyhiinvaelluksen Sauvosta Karunaan. Pieni pyhiinvaellus alkaa matkaan siunaamisella Sauvon kirkossa klo 13 ja päättyy Karunan kirkossa klo 19 alkavaan viikkomessuun, jonka jälkeen on maksuton paluukuljetus Sauvoon. 
Lisätietoa: Paimion Seurakunta

Yhteisvastuuvaellus Piikkiöstä Kaarinaan

Sunnuntaina 16.8. vaelletaan Yhteisvastuun merkeissä Piikkiön kirkosta Kaarinan kirkolle (10,5 km). Pyhiinvaellus alkaa klo 15 matkaan siunaamisella Piikkiön kirkossa ja päättyy iltamessuun Kaarinan kirkossa.

Sastamalan kirkkovaellus

Merkitty reitti kulkee Karkun Tyrvään tiilikirkkoon. Matkaa voi tehdä kävellen, pyörällä, autolla tai veneellä. (19 km) Matkaa voi tehdä kävellen, pyörällä, autolla tai soutaen veneellä. Reitti seurailee kyläteitä rantamaisemassa. Neljä kirkkoa ja puistoja levähdyspaikkoineen antavat virikkeitä vaeltajalle. Koko matka kävellen on noin 20 km. Vaellusreitti Sastamalasta Ulvilaan on osa Pyhän Olavin mannerreittiä.
Lisätietoja: www.wanhaharsu.com

Vantaa – vanha kirkkotie ja Pyhän Laurin kirkkovaellus

Vantaan seurakunnat järjestävät muutaman vuoden välein Pyhän Laurin pyhiinvaellustapahtuman, jossa patikoidaan (tai pyöräillään) Helsingin pitäjän vanhaan Laurin kirkkoon. www.pyhanlaurinvaellus.fi

Vantaan seurakunnat pitävät yllä Vantaan vanhaa kirkkotietä, joka sopii monenlaiseen vaeltamiseen pyhiinvaelluksista koululaisten pyöräretkiin.
Lisätietoja: www.vantaanvanhakirkkotie.fi 

Houtskärin pohdiskelupolku 

Pohdiskelupolku muodostuu kahdesta osasta. Sen varrella on pysähdyspaikkoja, missä voit istua ja ihailla maisemia, pohdiskella elämän suuria kysymyksiä, tai meditoida rukoushelmiin liittyvien tekstien avulla. 
Lisätietoja: Houtskärin pohdiskelupolku

Kokkolan mietiskely- ja rukouspolut

Kokkolaan on valmistunut Mietiskely- ja rukouspolkuja. Mobiilisovellukseen sisältyy kohteeseen liittyvät tekstit kuvineen sekä reittitiedot kartalla. Paperiversioita voi kysyä seurakunnan neuvonnasta tai tallentaa oman PDF-versiota täältä.

1. Keskusta
Paperiversioita voi kysyä seurakunnan neuvonnasta tai avata älypuhelimella täältä.

2. Annan hautausmaa
Mietiskely- ja rukouspolku -vihkonen voi avata älypuhelimella täältä ja kartan täältä. Paperiversio löytyy hautausmaan oikeanpuoleisen pääportin luota, ilmoitustaulun viereisestä postilaatikosta.

3. Marian hautausmaa
Mietiskely- ja rukouspolku -vihkonen voi avata älypuhelimella täältä ja kartan täältä. Paperiversio löytyy Marian kappelin luota, ilmoitustaulun viereisestä postilaatikosta. 

4. Kirkonmäki
Mietiskely- ja rukouspolku -vihkonen voi avata älypuhelimella täältä. Paperiversio löytyy postilaatikosta, joka on Kaarlelan kirkon parkkipaikalla olevan ilmoitustaulun vieressä.

Lisätietoja: Kokkolan mietiskely- ja rukouspolut.

Laestadiuspolku

Lestadiuspolku Lappeaan. Reitti jatkuu Ruotsin Pajalaan. Kun Laestadius tuli Pajalan kirkkoherraksi 1849, häntä lähdettiin kuulemaan vanhaa 1600-luvun kirkkotietä. Laestadius-polku on Suomen puolella viitoitettu ja reitin varrella on mm. piispa Samuel Salmen vihkimä laavukirkko.
Lisätietoja: Kolarin Seurakunta  

Aholansaaren kuunnelmakierros

Tutustu omatoimisesti Aholansaareen ja sen historiaan saaren kuunnelmakierroksella. Kulje saaren autenttisilla tapahtumapaikoilla ja kuule, kuinka savolaisesta talonpojasta Paavo Ruotsalaisesta tuli merkittävä osa suomalaista historiaa. 
Lisätietoja: www.aholansaari.fi

Ulrikan polku

Ulriikan polku kulkee Utsjoen kirkkomaisemassa ja valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä. Kirkko, pappila, sen pihapiiri, kirkkotuvat, Pyhän Ulriikan sakasti hautausmaineen ja markkinakenttä ovat Museoviraston suojelukohteita.

Lisätietoa ja kartta täältä. 

Hollolan Laurin vaellus

Hollolan seurakunta järjestää parittomina vuosina Laurin vaelluksen, joka lähtee vuoroin Hollolasta, Kärkölästä ja Lammilta. Vaellus päättyy Hämeenkoskelle, Laurin kirkon raunioilla pidettävään jumalanpalvelukseen.
Lisätietoa täältä. 

Birgitan vaellus Lempäälässä

Birgitan vaellus on Lempäälässä joka toinen vuosi loppukesästä järjestettävä pyhiinvaellus, joka toteutetaan yhteistyössä lähiseurakuntien kanssa. Vaelluksen monet reitit tarjoavat mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen hengellisyyteen, ajatusten tuulettamiseen ja luonnossa virkistymiseen. Vaelluspäivä päättyy yhteiseen iltamessuun Pyhän Birgitan kirkossa. 

Lisätietoja: www.lempaalanseurakunta.fi

Kuninkaantie 

Kuninkaantie ry:n verkkojulkaisun avulla pääsee tutustumaan Kuninkaantiehen Varsinais-Suomessa ja sen kohteisiin, joissa Kuninkaantien lähes tuhatvuotinen historia kulminoituu. 

Lisätietoa: Kuninkaantien kotisivuilta. 

Kuninkaantie Varsinais-Suomessa -verkkojulkaisu.

 

Haluatko oman paikkakuntasi tai vaellusverkostosi reitin tai yhteisen pyhiinvaelluksen sivuille? Ota yhteyttä Yhteystiedot -välilehden kautta.

 

Kuva: Aleksi Saariranta 

Useat reitit on merkitty mobiilisovellukseen Citynomadi www.citynomadi.fi , jonka saa käyttöön lataamalla sovelluksen omasta sovelluskaupasta ja etsimällä reittejä esimerkiksi hakusanoilla pyhiinvaellus, pilgrim tai tietyn kaupungin tai paikan nimellä.

Pyhän Olavin merireitti on merkitty Outdooractive -karttapalveluun. www.outdooractive.com/fi/