Hyppää sisältöön

Saamelaiset kirkkopäivät siirtyvät vuoteen 2022

Seuraavat saamelaiset kirkkopäivät järjestetään Inarissa 5.–7.8.2022.

Kuva Saamelaisilta kirkkopäiviltä vuonna 2017

Viidennet Saamelaiset kirkkopäivät oli suunniteltu pidettäväksi 5.-7.8.2022. Koronapandemian vuoksi kirkkopäivien työryhmät eivät ole voineet kokoontua yhteen suunnittelemaan päiviä, koska matkustaminen pohjoismaihin ja Venäjälle on rajoitettua.

”Päädyimme jo näin varhaisessa vaiheessa siirtämään juhlat vuoteen 2022, koska tällainen suositus tuli juhlia suunnitelleelta neljää maata edustavalta ekumeeniselta ohjelmatoimikunnalta”, toteaa Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo.

Kirkkopäivien ohjelmatoimikunta on päättänyt, että kirkkopäivät siirretään vuodelle 2022. Uusi ajankohta on 5.-7.8.2022 ja kirkkopäivät pidetään Inarissa. Päivien teemana on Pyhä tuli – Pyhä Kansa saameksi käännettynä Bassi Dolla - Bassi Álbmot. 

Päiville saapuu kävijöitä Norjasta ja Ruotsista sekä myös Venäjältä. Viimeksi ne olivat Ruotsissa Arvidsjaurissa vuoden 2017 kesäkuussa.  

Saamelaisten kirkkopäivillä keskipisteessä on saamelainen kulttuuri ja kirkollinen elämä. Kirkkopäivien ohjelmassa on jumalanpalveluksia, keskusteluita, luentoja ja kulttuuriohjelmaa. Kirkkopäivien yhteydessä käsitellään kysymyksiä kuten oikeudet, itsemäärääminen, Arktisen alueen kestävä kehitys, sovinto ja saamelaisen kirkollisen toiminnan edistäminen. 

Kirkkopäivien tarkoitus on vahvistaa, uudistaa ja innosta saamelaisia yli valtioiden rajojen sekä vahvistaa saamelaisten hengellistä, teologista ja taiteellista rikkautta. Lisäksi päivät tukevat saamen kielten asemaa ja niiden käyttöä kirkossa sekä tarjoavat kohtaamispaikan eri ikäisille ihmisille. Kirkkopäivien järjestämisessä huomioidaan eri ikäisten yhdessä toimiminen mm. osallistamalla saamelaisia nuoria kirkkopäivien suunnittelussa.

Saamelaisten kirkkopäivien järjestämisestä vastaavat Suomen saamelaistyön neuvottelukunta, Norjan ja Ruotsin saamelaiset kirkkoneuvostot, Oulun hiippakunta, Inarin seurakunta ja Lapin ortodoksinen seurakunta. Barentsin kirkkojen neuvosto tukee Venäjän saamelaisten osallistumista kirkkopäiville.

Lisätiedot:
saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio erva.niittyvuopio@evl.fi +358 40 769 0044
saamelaisten pappi Mari Valjakka mari.valjakka@evl.fi +358 40 660 8767

Päivitetty