Hyppää sisältöön

Ympäristökasvatus

Kirkon ympäristökasvatus on kaiken kirkon kasvatuksen ja toiminnan läpileikkaava toimintatapa, jolla vahvistetaan lasten, nuorten ja perheiden myönteistä luontosuhdetta, luodaan ilmastotoivoa ja tuetaan ekologista jälleenrakennusta.

 

  • Vihreät riparit on toimintatapa vahvistaa rippikoulujen kristillistä ympäristökasvatusta, ekoteologiaa ja kestävää elämäntapaa.
  • Kestävä tulevaisuus polulla -materiaali tarjoaa tiedollisia ja käytännöllisiä keinoja kestävyysajattelun edistämiseen.
  • Changemaker (Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto) ja Suomen Lähetysseura tukevat seurakuntien ympäristökasvatusta erityisesti globaalikasvatusnäkökulmalla.
  • Lasten ja nuorten keskus ry tukee ja kehittää valtakunnallisesti kirkon ympäristökasvatusta.
  • Evankelisluterilainen kirkko tekee vahvaa yhteistyötä Suomen Luontoliiton kanssa.
  • Kirkolla on oma ympäristökasvatuspalkinto. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi. Palkinnon ideana on "nostaa esiin innovatiivisia ja tuloksellisia ympäristökasvatustekoja ja -käytäntöjä kirkon kentässä sekä motivoida ja kannustaa seurakuntia ja muita kirkollisia toimijoita aktiivisiksi ympäristökasvattajiksi".
  • Kirkolla on myös ympäristödiplomi - lue lisää tämän sivun lopusta
  • Hiilineutraali kirkko. Suomen evankelis-luterilainen kirkko sitoutuu kansalliseen ja kansainväliseen työhön ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tavoitellen lämpenemisen rajoittamista 1,5 asteeseen esiteollisesta ajasta.

 

 

Sammaltassun luontotoiminta palkittiin Kirkon ympäristökasvatuspalkinnolla 2022

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Sammaltassun luontotoiminta on saanut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuoden 2022 ympäristökasvatuspalkinnon. Kirkon ympäristökasvatuspalkinto nostaa esiin osallisuuden merkitystä ja kirkon kasvatuksen kiinnittymistä eri-ikäisten arkiseen toimintaan. 

Sammaltassun luontotoiminnanLinkki avautuu uudessa välilehdessä tavoitteena on lasten luontosuhteen tukeminen eri menetelmin. Se on kiertänyt kokeilevalla työotteella Turun ja Kaarinan seurakuntien yhteisen kasvatustyön kerhoissa ja tapahtumissa pitäen ympäristökasvatusta esillä ja haastaen paikallistoimijat vahvistamaan luontosuhteen esilläpitoa.  

Sammaltassu on pieni kettu 

Sammaltassun luontotoiminta on syntynyt lastenohjaajien Eveliina Ellménin ja Eija Suvannon halusta toteuttaa ympäristökasvatusta lapsille. Sammaltassu on pieni kettu, jonka voi kutsua vierailulle vaikkapa päiväkotiin. 

“On hienoa, että toimintamme on saanut tämän palkinnon ja tunnustuksen. Palkinto kannustaa meitä jatkamaan ja edelleen kehittämään työtämme ympäristökasvattajina. Haluamme kiittää työnantajaamme ja työyhteisöä, joiden vahva tuki meillä on. Olemme erittäin iloisia tästä kunniasta”, Ellmén ja Suvanto kertovat. Palkinto luovutetaan Sammaltassun luontotoiminnan tekijöille Turussa 8.3. 2023.  

Kirkon ympäristökasvatuspalkinto on perustettu vuonna 2014. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin innovatiivisia ja tuloksellisia ympäristökasvatustekoja ja -käytäntöjä kirkossa sekä kannustaa seurakuntia ja muita kirkollisia toimijoita aktiivisiksi ympäristökasvattajiksi. Palkinnon voi saada yksittäinen seurakunta, sen piirissä toimiva ryhmä tai muu kirkollinen toimija tai yksityishenkilö. Ehdotuksia palkinnon saajaksi kerätään avoimella haulla. 

Lisätietoja: Ville Kämäräinen, asiantuntija, Kirkkohallitus, ville.kamarainen@evl.fi, p. 040 3547 072 

Eveliina Ellmén, lastenohjaaja, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, eveliina.ellmen@evl.fi, p. 040 341 7064 

Eija Suvanto, lastenohjaaja, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä eija.suvanto@evl.fi p. 040 341 7063 

 

Ympäristökasvatuspalkinto 2020

Kirkkohallituksen täysistunto myönsi joulukuussa 2020 Kirkon ympäristökasvatuspalkinnon nuorisotyönohjaaja Heidi Granströmille Malmin seurakunnasta.

Heidi Granström on työssään tehnyt ympäristökasvatusta pitkäjänteisesti ja laaja-alaisesti. Granström korostaa ympäristökasvatuksessa nuorten toimijuutta. Työssään hän on yhdessä nuorten kanssa rakentanut tapoja, joilla nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön hyväksi. Granströmin innostamana nuoret ovat esimerkiksi osallistuneet ilmastomarssille, tehneet kestokääreitä kierrätyskankaasta sekä osallistuneet Pohjois-Saksan maakirkon mahdollistamaan, nuorten järjestämään ilmastokonferenssiin.

Granström on myös ollut aktiivisesti mukana kehittämässä Helsingin seurakuntayhtymän sekä koko kirkon ympäristökasvatustyötä.

 

 

Yleistä ympäristökasvatuspalkinnosta
Kirkon ympäristökasvatuspalkinto on perustettu vuonna 2014. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin innovatiivisia ja tuloksellisia ympäristökasvatustekoja ja -käytäntöjä kirkon kentällä sekä kannustaa seurakuntia ja muita kirkollisia toimijoita aktiivisiksi ympäristökasvattajiksi.

Palkinnon voi saada yksittäinen seurakunta, sen piirissä toimiva ryhmä tai muu kirkollinen toimija tai yksityishenkilö. Kyseessä ei ole rahapalkinto. Ensimmäisen kerran palkinto myönnettiin Raision seurakunnalle ja sen ympäristöasiantuntijalle Hannele Siltalalle.

- Tämä on yksi tapa kannustaa ja rohkaista laajaa kasvatustyön kenttää kestävään kehitykseen. Kasvatuksen piirissä tehdään jatkuvasti myös ympäristöasioihin liittyviä juttuja, jotka ansaitsevat tulla esiinnostetuiksi, Jarmo Kokkonen kertoo.

-Tärkeää on, että lapset ja nuoret ovat itse aktiivisia toimijoita, he ovat kirkon kasvatuksen tärkein lenkki. Kristittyinä meillä on vastuumme luomakunnasta, Kokkonen painottaa.

Kirkon ympäristökasvatuspalkinnon saajat

2022 - Sammaltassun luontotoiminta, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

2020 - Heidi Granström, Malmin seurakunta

2018 - Panu Pihkala

2016 - Partaharjun toimintakeskus, erityisesti Pieni pyhiinvaellus -polun ja esteettömän luontopolun vuoksi

2014 - Hannele Siltala, Raision seurakunta

Kirkon ympäristödiplomi

Kirkon ympäristödiplomin käsikirja löytyy osoitteessa evl.fi/ymparistodiplomiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Käsikirjasivustolle on koottu asioita, joita seurakunnan eri toiminnoissa tulee ottaa huomioon, kun se hakee ympäristödiplomia.

Kirkon ympäristödiplomi auttaa seurakuntia toteuttamaan ympäristövastuuta omassa toiminnassaan. Samalla seurakunnat voivat kantaa kortensa kekoon yhteisten tavoitteiden eteen Hiilineutraali kirkko 2030 -strategian mukaisesti.

Kun kerrot seurakuntasi ympäristötyöstä, käytä tunnusta #hiilineutraalikirkko2030 / #kolneutralkyrka2030

Annathan palautetta käsikirjasta palautelomakkeen kautta.

Kirkon ympäristödiplomin tunnuksen voit ladata täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Päivitetty