Hyppää sisältöön

Turvallinen seurakunta

Kirkon ja seurakuntien kaiken toiminnan lähtökohta on huolenpito osallistujien ja henkilökunnan turvallisuudesta kaikissa tilanteissa. Turvallisuudella tarkoitetaan kokonaisvaltaista fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kokemusta vaarojen ja uhkien poissaolosta.

Turvallinen seurakunta

Turvallinen seurakunta -ohjeistus kattaa niin fyysisen, henkisen, hengellisen, sosiaalisen, emotionaalisen kuin seksuaalisen turvallisuuden.

Turvallinen seurakunta -ohjeistus

Avaa Turvallinen seurakunta -ohjeistus

Asiakirja on toimitettu Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikön asiantuntijoiden toimesta yhteistyössä kirkon asiantuntijoiden sekä yhteiskunnan turvallisuusasiantuntijoiden kanssa.


Ajankohtaista 

Kohtaatko työssäsi häirintää?

Onko tämä häirintää? Oletko saanut puheluja, sähköpostia tai yhteydenottoja, josta et ole tiennyt mitä ajatella ja mitä niiden takana voisi olla? Oletko vasta myöhemmin tajunnut, että kyseessä olisi voinut olla seksuaalista häirintää? Meitä on monia, joilla on ollut vastaavia kokemuksia. Kenenkään ei tulisi jäädä yksin tällaisten kokemusten kanssa, ei edes silloin, vaikka asiaa on esitetty ”sielunhoidollisena keskusteluna.” 

  • ke 16.11. klo 10–11.30 Teams-keskustelu seurakuntatyössä oleville työssä kohdatusta häirinnästä (mm. epämiellyttävät tilanteet, puhelut, yhteydenotot…) Luottamuksellinen, kaksikielinen tapaaminen. Ohjaajina Maria Sten ja Liisa Välilä
  • Ilmoittautuminen viimeistään 14.11.2022 ao. webropol-linkin kautta. Ilmoittautuneille lähetetään kokouslinkki erikseen.

Är det här sexuella trakasserier?

Har du i jobbet fått telefonsamtal, e-post eller kontaktförsök på sociala medier där du inte varit helt säker på vad allt egentligen handlat om? Eller har du först senare förstått att samtalet egentligen var sexuella trakasserier?
Vi är många som varit med om det. Ingen skall behöva lämnas ensam med sådana erfarenheter, inte ens när ärendet presenterats som ”själavårdssamtal.” Vi behöver få prata av oss och få stöd av varandra, också stöd att sätta gränser.

Välkommen med på ett tvåspråkiga teamsträffar där vi delar erfarenheter, pratar av oss och stöttar varandra. Träffarna sker i allra största förtroende. Nästa Teamsträff hålls onsdagen den 16.11. kl. 10–11.30. Träffen är tänkt för den som i sitt arbete råkat ut för trakasserier (genom bl.a. obehagliga möten, telefonsamtal, kontakter…)

Den tvåspråkiga träffen sker i förtroende. Som handledare fungerar Liisa Välilä och Maria Sten.

Anmälan senast 14.11 via webropol-länken. De anmälda får möteslänken separat.

 

Ilmoittaudu tästä linkistä: https://link.webropol.com/s/161122

 

Seksuaalinen häirintä seurakunnassa

Seurakunnan tulee huolehtia kaikkien seurakunnan toimintaan osallistuvien turvallisuudesta kaikissa tilanteissa. Kirkossa seksuaaliselle häirinnälle ja väkivallalle on nollatoleranssi. Kaikkien seurakuntalaisten, vapaaehtoisten, luottamushenkilöiden ja työntekijöiden turvallisuudesta olemme yhdessä vastuussa. 

Kirkko on laatinut Turvallinen seurakunta -asiakirjan, joka ohjeistaa ja velvoittaa niin seurakuntalaisia, vapaaehtoisia kuin työntekijöitäkin. 

Mikäli jotakin tapahtuu, hiippakunnissa on koulutettuja häirintäyhdyshenkilöitä, jotka kuuntelevat ja tukevat sinua tarvittavan prosessin ääreen. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Voit olla yhteydessä myös muun, kuin oman hiippakuntasi häirintäyhdyshenkilöön.

Häirintäyhdyshenkilöt ja yhteystiedot löydät täältä: Seksuaalisen häirinnän torjuminen

 


 

Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Turvallinen seurakunta -videot

1) Henkinen, hengellinen ja sosiaalinen turvallisuus seurakunnassa (Johanna Hurtig, Liisa Välilä ja Juho Niemelä)

2) Seksuaalinen turvallisuus seurakunnassa (Johanna Hurtig, Liisa Välilä ja Juho Niemelä

Jos olet kohdannut sukupuolista -tai seksuaalista häirintää seurakunnassa, lue tästä toimintaohjeita. Ole yhteydessä hiippakuntasi häirintäyhdyshenkilöön ja saat tukea itsellesi. Seksuaalisen häirinnän torjuminen


Vastuualueet, Turvallinen seurakunta

etunimi.sukunimi(at)evl.fi

Sirpa Syrjä
Fyysinen turvallisuus, tehostettu nuorisotyö ja turvallisuusasiakirjat

Liisa Välilä
Seksuaalinen, henkinen ja hengellinen turvallisuus

Irene Nummela
Diakonia ja sielunhoito

Juho Niemelä
Digitaalinen turvallisuus

Maria Sten
Trygg församling - säkerhetsdokumentLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Anita Salonen
Turvallisuusasiakirjat

Sari-Annika Pettinen
Perheneuvonta, perheasiat