Hyppää sisältöön

Miten toimia, kun joku kertoo häirinnästä tai hyväksikäytöstä?

Toimi näin:

- Rauhoita mielesi. Kuuntele keskittyneesti kokemuksestaan kertovaa lasta, nuorta tai aikuista. Reagoi myötätunnolla.

- Pysy rauhallisena, vaikka asia tuntuisi sinusta vaikealta.

- Ilmaise, että henkilö on tehnyt oikein kertoessaan asiasta sinulle.

- Paina kertojan käyttämät sanamuodot mieleesi, ja tee tapaamisen jälkeen muistiinpanot. Käytä henkilön omia sanoituksia.

- Älä kyseenalaista henkilön kertomaa asiaa tai yritä osoittaa ristiriitaisuuksia hänen kertomassaan.

- Älä tee johdattelevia kysymyksiä tai anna ennenaikaisia lupauksia/vastauksia.

- Älä pyri itse selvittämään asiaa enempää, jos se kuuluu viranomaisille. Kerro ihmiselle, mitä seuraavaksi tapahtuu: Miten asiaan puututaan ja miten prosessi etenee. Kerro esimerkiksi, jos kyseessä saattaa olla rikos ja asiassa on syytä ottaa yhteys poliisiin.

- Ole yhteydessä hiippakuntasi koulutettuun häirintäyhdyshenkilöön ja neuvottele jatkotoimenpiteistä. Hiippakuntien asiantuntijat löydät täältä: Seksuaalisen häirinnän torjuminen - evl.fi

- Rikosepäilyn kohdalla ota yhteys poliisiin tai ohjaa aikuinen uhri tekemään niin itse. Poliisi ottaa yhteyden lastensuojeluviranomaisiin, mikäli uhri on alaikäinen.

- Mikäli kyseessä ei ole rikos mutta olet huolissasi alaikäisen turvallisuudesta, tee lastensuojeluilmoitus. Kiireisessä tilanteessa tee ilmoitus puhelimitse välittömästi oman kunnan sosiaalipäivystykseen, tai numeroon 112.

- Ota yhteyttä alaikäisen vanhempiin, mikäli ei ole syytä epäillä tästä olevan uhrille vaaraa tai haittaa.

- Huolehdi siitä, että uhri ei jää tilanteen kanssa yksin. Tarjoa pitkäjänteistä tukea tai ohjaa uhria tuen piiriin, tarvittaessa ”saattaen vaihtaen”.

- Älä koskaan yritä selvitellä tapahtunutta kutsumalla häirinnästä/hyväksikäytöstä epäiltyä ja hänen uhriaan keskustelemaan yhdessä.

- Myös hyväksikäytetyn perhe tai muu lähiomainen saattaa tarvita tukea.

- Huolehdi omasta jaksamisestasi sekä mahdollisuudesta saada tukea ja konsultaatiota. 

Päivitetty