Hyppää sisältöön

Kirkon John Vikström -liikkuttajapalkinto Kyrkans John Vikström-pris för motion och idrott

 

John Vikström -liikuttajapalkinto diakoni Ulla Hautamäelle 

Vuoden 2021 Kirkon John Vikström -liikuttajapalkinto on myönnetty Jyväskylän ja Keltinmäen alueseurakunnan diakoni Ulla Hautamäelle.  Kirkkohallituksen asiantuntija Mikko Mäkelä luovutti palkinnon Hautamäelle Kirkon kasvatuksen päivillä Jyväskylässä keskiviikkona 12. tammikuuta 2022. 

Palkintoperusteissa todetaan, että Hautamäen toiminta on erityisesti korona-aikana ehkäissyt yksinäisyyttä ja lisännyt kehon ja mielen hyvinvointia. Hän liikuttanut ikäihmisiä ja muuta seurakuntaväkeä menestyksekkäästi ja pitänyt liikkuvia hartauksia kaikessa toiminnassaan. 

Iloitsen saamastani palkinnosta suuresti. Liikkuva hartaus on hieno työkalu, sillä rukous yhdistettynä liikuntaan vahvistaa mieltä sekä kehoa”, Ulla Hautamäki sanoo.  

Ehdotuksia John Vikström -liikuttajapalkinnon saajaksi tuli tänä vuonna yhdeksän. Niiden kesken järjestettiin äänestys kirkon sosiaalisen median kanavissa. Ääniä annettiin kaikkiaan 1522. Kolmen eniten ääniä saaneen joukosta Kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunta valitsi voittajaehdotuksen Kirkkohallituksen päätettäväksi. 

Kirkkohallitus on perustanut Kirkon John Vikström -liikuttajapalkinnon vuonna 2014. Palkinnon myöntämisen perusteina ovat eettisten arvojen edistäminen liikunnassa ja urheilussa, kirkon liikunta- ja urheiluyhteistyön edistäminen, inhimillisyyttä ja ihmisen arvoa edistävä, pitkäjänteinen työ tai uusi innovaatio liikunnassa sekä syrjäytymisen ehkäisy liikunnan ja urheilun keinoin.  

 

Kuvia https://kirkkohallitus.contenthub.fi/ui/shares/w10781587/800086/fi/Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

 

Lisätiedot: 
Mikko Mäkelä, asiantuntija, Kirkkohallitus, p. 050 439 1968, 
mikko.makela@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

Ulla Hautamäki, diakoni, Jyväskylän seurakunta  · 050 549 7026 ulla.hautamaki@evl.fi 

Päätöksen teki Kirkkohallituksen täysistunto 23.11.2021 Kirkon liikunta ja urheiluneuvottelukunnan ehdotuksesta. KLUNK perusteet:

Perusteita ovat diakoni Ulla Hautamäen toiminta erityisesti korona aikana. Hautamäen toiminta on ehkäisyt yksinäisyyttä ja lisännyt kehon ja mielen hyvinvointia. Hän liikuttanut ikäihmisiä ja muuta seurakuntaväkeä menestyksekkäästi. Hän on pitänyt Liikkuvia hartauksia kaikessa toiminnassaan.

Jyväskylän seurakunnassa ja Keltinmäen alueseurakunnassa Ulla Hautamäki on koronan aikana vienyt vanhukset ja muun seurakuntaväen ulos ja pitänyt Liikkuva hartaus-tilaisuuksia menestyksellisesti. Ulla on ihana!! Liikkuvia hartauksia pidetään eri puolella Keltinmäen alueita. 

Seurakuntalaisille jaettu Liikkuva kalenteri on lisännyt päivittäistä säännöllistä liikuntaa ja toimintamalli on saanut osallistujilta kiitosta. Ulla Hautamäen toiminta on saanut ihmisiä liikkumaan paljon. Henkinen, hengellinen ja ruumiillinen hyvinvointi on lisääntynyt.  

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------Äänestys on päättynyt. Ääniä annettiin 1523. Eniten ääniä saivat Koirabaana, Juhani Pitkänen ja Ulla Hautamäki. Kirkon liikunta ja urheiluneuvottelukunta valitsi näistä kolmesta ehdotuksen kirkkohallituksen täysistunnolle päätöksen tekoa varten. Koronarajoitusten takia palkinnon saaja julkisteta 28.1.2022 (ennakkotieto), vaan jo keskiviikkona 12.1.2022 Kirkon kasvatuksen päivien yhteydessä. Kiitos kaikille äänestäneille, ehdottajille ja ehdotuksille. 

 

Kenelle antaisit Kirkon John Vikström -liikuttajapalkinnon? Alla näet ehdokkaat numeroituna. Äänestä kommenttikentässä suosikkiasi numerolla 6.11.2021 mennessä. Lisätietoja löydät tältä sivulta.  Kolmen eniten ääniä saaneen joukosta Kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunta valitsee ehdokkaan voittajaksi.

 

Till vem vill du ge kyrkans John Vikström-pris för motion och idrott? Här ser du kandidaterna med sina nummer. Rösta på din favorit i kommentarsfältet senast 6.11.2021. Mera info hittar du här.

Kyrkans delegation för motion och idrott väljer bland de tre som får flest röster en vinnarkandidat.

Äänestää voit / Du kan rösta i 

Kirkko evl Twitter, Facebook. Ev.lut kyrkan Finland Twitter, Facebook, Instagram sekä        Liikkuva seurakunta Instagram

 

EHDOKKAAT:

 

1. Koirabaanakuntoportaat

Paraisten avolouhoksen lähelle on Länsi-Turunmaan yrittäjät rf. yhdessä vapaaehtoisten talkootyöntekijöiden kanssa rakentanut 470 askelman kuntoportaat. Hanke on saanut paljon huomiota Paraisten asukkaiden keskuudessa. Monet ovat osallistuneet aktiivisesti itse rakentamiseen, ja monet ovat odottaneet innolla niiden valmistumista. Portaat ovat olleet vilkkaassa käytössä muutaman viikon ajan. Portaat tarjoavat mahdollisuuden parempaan kuntoon ja paikan tavata uusia ihmisiä. Urheilun ja liikunnan avulla saamme myös sosiaalisen elämän kukoistamaan. 

https://koirabaana.fi/ 

Hundbananmotionstrappa 

Vid dagbrottet i Pargas har Väståbolands företagare rf. tillsammans med frivilliga talkoarbetare byggt en motionstrappa med 470 steg. Projektet har fått en stor uppmärksamhet bland invånarna i Pargas. Många har aktivt deltagit i själva byggandet och många har ivrigt väntat att de skall bli färdiga. Trappan har varit i livlig användning i några veckor. Trappan ger möjlighet till bättre kondition och ett ställe att träffa nya människor på. Via idrott och motion får vi även det sociala livet att blomstra. 

 https://hundbanan.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

 

2.  Ulla Hautamäki, diakoni, Vanhusten liikuttaja  

Jyväskylän seurakunnassa ja Keltinmäen alueseurakunnassa Ulla Hautamäki on koronan aikana vienyt vanhukset ja muun seurakuntaväen ulos ja pitänyt Liikkuva hartaus-tilaisuuksia menestyksellisesti. Ulla on ihana!! Liikkuvia hartauksia pidetään eri puolella Keltinmäen alueita. 

 Seurakuntalaisille jaettiin mm. liikkuva kalenteri, johon merkataan arkiliikuntaa ja joka 15 min liikkumiset. Tämä on saanut ihmisiä liikkumaan paljon, henkinen ja ruumiillinen hyvinvointi on lisääntynyt.  

Ulla Hautamäki, diakon, främjar rörelse bland äldre 

Under coronatiden har Ulla Hautamäki tagit församlingsbor och äldre ut och framgångsrikt hållit rörelseandakter i församlingarna i Jyväskylä och Keltinmäki. Ulla är underbar!! Rörelseandakter hålls på olika håll i Keltinmäkiområdet. En rörelsekalender där man antecknar vardagsmotion och varje 15 minuter av rörelse, delades ut till församlingsborna. Det här har fått människor att röra sig mycket. Både det andliga och kroppsliga välbefinnandet har ökat. 

  

3. Kansallispuistot  

Pandemian aikana erilainen yhteen kokoava toiminta on ollut hyvin vaikeaa ja suureen arvoon ovat nousseet omatoimiseen liikkumiseen kannustavat paikat ja luontoilun mahdollistavat ympäristöt. Suomen 40 kansallispuistoa ovat niissä tehdyn pitkäjänteisen luonnonsuojelutyön ja luontoilua ja retkeilyä edistävien polkuverkostojen ja leiriytymispaikkojen rakentamisen ansiosta muodostuneet todellisiksi liikuttajiksi. Luontoilu on noussut uudeksi harrastukseksi vähemmän liikkuvillekin ja kävijämäärät ovat runsastuneet merkittävästi. Se on tarjonnut mielenvirkeyden ja kuntoilun lisäksi myös aivojumppaa ja opiskelua eläinten ja kasvien tarkkailun sekä retkeilytaitojen ja luonnonsuojelutaitojen kasvattamisen myötä. 

Luontoon.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

 Nationalparkerna 

Då det har det varit svårt att ordna gemensam verksamhet under pandemin har ställen som möjliggör självständig rörelse och naturupplevelser fått stor uppskattning. Genom sitt långsiktiga naturskyddsarbete, sitt nätverk av stigar som lockar till vandring och byggandet av lägerplatser har Finlands 40 nationalparker blivit verkliga motionsfrämjare. Även de som inte rör sig så mycket har upptäckt naturen och besökarantalet har ökat märkbart. Förutom ett friskt sinne och motion erbjuder nationalparkerna även hjärngymnastik, möjlighet att studera djur och växter och en chans att fördjupa kunskaperna att campa och skydda naturen.  

https://www.utinaturen.fi/Linkki avautuu uudessa välilehdessä  

 

4. Markku Kanerva, valmentajaHuuhkajat 

Markku Kanerva on noussut kansallisesti esille eettisen arvojen edistäjänä. Markku Kanerva on julkisuudessa puhunut paljon mm. nuorten rohkaisemisesta ja kannustamisesta, toisen kuuntelemisesta. Lisäksi hän on tuonut työllään suomalaisille toivon ilmapiiriä. Eettinenote ei ole ollut esteenä kilpailulliselle menestymiselle.  

Markku Kanerva – WikipediaLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

 Markku Kanerva, förbundskapten, Huuhkajat 

Markku Kanerva har förts fram nationellt som en förespråkare för etiska värden. Han har i offentligheten talat mycket om att uppmuntra och sporra unga och att lyssna på varandra. Han har genom sitt arbete skapat en atmosfär av hopp för finländarna. Ett etiskt grepp har inte varit ett hinder för tävlingsframgångar. 

 

 

5. Juhani Pitkänen, toipuvien addiktien liikuttaja 

Juhani Pitkänen auttaa toipuvia huumeaddikteja K3 #strengthforareason- valmennusryhmissä, juoksun ja liikunnallisen kuntoutuksen avulla. Lisäksi he auttavat vähävaraisia perheitä toimittamalla heille ruokaa #foodforareasonLinkki avautuu uudessa välilehdessä -projektissa. 

 https://www.facebook.com/K3Fitness/Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

  

Juhani Pitkänen, tränare för tillfrisknande missbrukare 

Juhani Pitkänen hjälper drogmissbrukare som tillfrisknar i K3 #strengthforareason träningsgrupper med hjälp av löpning och konditionsrehabilitering. Dessutom hjälper han fattiga familjer med mat i projektet #foodforareasonLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

https://www.facebook.com/K3Fitness/Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

 

 

6. Oskari Saari kirjasta Aki Hintsa, Tänään olen elossa 

  

Kyseessä on jännitteinen ja ristiriitainenkin kirja ihmisestä, jonka elämäntyönään on ollut ihmisen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin parantaminen. Se on kuvaus ihmisestä, joka tarrautuu kuoleman lähestyessä pelkonsa keskellä Jumalaan. Vahvasta uskostaan huolimatta lopussa Hintsa kuolee. Hyvinvointilääkäri joutuu antautumaan todellisuuden edessä. Se on meidän kaikkien osamme, mutta tänään olemme elossa. 

Tänään olen elossa (wsoy.fi)Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

 Oskari Saari för boken Aki Hintsa, tänään olen elossa 

Boken är en spännande och delvis motsägelsefull berättelse om en människa, vars livsverk har varit att förbättra människans mentala och fysiska välmående. Den är en beskrivning av en människa som i sin rädsla för döden som närmar sig håller sig fast vid Gud. Trots sin starka tro dör Hintsa till slut. Läkaren som arbetat för välmående tvingas kapitulera för verkligheten. Det är allas vår del, men idag lever vi. 

 

 

7. Pyhiinvaellus Tampere 

Pyhiinvaellus Tampere on innovatiivinen toimintamalli, jossa yhdistyy luonnossa liikkuminen, hengellisyys ja ekologisuus. Reitit ovat kaikkien avoimessa käytössä ja käyttäjä voi valita omasta lähtökohdasta, miten haluaa palvelua hyödyntää. Tarjolla on pyhiinvaelluksia, mobiilivaelluksia, pyöräilyreittejä ja retriittejä. Toiminnot ovat kustannustehokkaita ja niissä yhdistyy ajatus luomakunnan varjelemisesta. Toimintamallia tehdään yhdessä Tampereen kaupungin ja EKOKUMPPANIT kanssa.  

https://www.pyhiinvaellustampere.fi/Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

 Pilgrimsvandring Tammerfors 

Pilgrimsvandring Tammerfors är en innovativ verksamhetsmodell som sammanfogar att man rör sig i naturen, andlighet och ekologiskt tänkande. Rutterna är öppna för alla och användaren kan välja utgående från sin startpunkt, hur hen vill utnyttja tjänsten. Det erbjuds pilgrimsvandringar, mobilvandringar, cykelrutter och retreater. Verksamheterna är kostnadseffektiva och de omfattar tanken på att skydda skapelsen. Verksamhetensmodellen görs tillsammans med Tammerfors stad och EKOKUMPPANIT. 

 https://www.pyhiinvaellustampere.fi/Linkki avautuu uudessa välilehdessä (på finska) 

 

 

8. Nurmijärven seurakunnan sporttiryhmä  

Sporttiryhmä on viikottain kokoontuva, maksuton erityistä tukea tarvitsevien nuorten ryhmä 11-26-vuotiaille, joka toiminut yli 10 vuotta. Ryhmään ohjaudutaan pääosin kouluyhteistyön kautta eli koulun kuraattori tai terveydenhoitaja ohjaa ryhmään nuoria, sekä liikuntatoimen kautta. Nuoret osallistuvat suunnitteluun, diagnooseja ei kysellä, vaan mennään ihminen edellä. Vanhempien kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä ja ryhmä on tarjonnut myös nuorten perheille vähän vapaa-aikaa ja helpotusta heidän hoito- ja kasvatusvastuussaan tarjoten turvallisen harrastusmahdollisuuden ja pari leiriviikonloppua vuosittain, Ryhmän tavoitteena on opetella vuorovaikutustaitoja, itsensä ilmaisua, kehopositiivisuutta ja löytää kestäviä ystävyyssuhteita sekä saada hyväksytyksi tulemisen kokemuksia liikunnan, leireilyn, luontoretkeilyn ja muun yhdessäolon keinoin.  

 

https://edockerfiles.com/78a51338-e82b-11ea-899b-00155d64030a/#/article/9/page/1Linkki avautuu uudessa välilehdessä https://epaper.fi/read/4874/7Vmhj8v2Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

 

Sportgruppen i Nurmijärvis församling 

Sportgruppen är en kostnadsfri grupp som träffas veckovis för unga i åldern 11–26 som behöver extra stöd. Gruppen har fungerat i över 10 år. Unga hänvisas i regel till gruppen genom skolan, av skolans kurator eller hälsovårdare, men även via idrottsverksamheten. De unga deltar i planeringen. Man frågar inte efter diagnoser utan människan går först. Man har ett tätt samarbete med föräldrarna. Gruppen erbjuder de ungas familjer lite fritid och lättnad i deras vård- och uppfostringsansvar. Gruppen ger en trygg hobbymöjlighet och ett par campinghelger varje år. Den erbjuder upplevelser av att bli accepterad genom träning, camping, naturvandring och annan samvaro. 

 

9. Eeva Hietikko, Liikunta-agentti 

 Eeva Hietikko aloitti Rauman seurakunnassa liikunta-agenttina vuonna 2019 ja hän luonut työyhteisössämme liikunnan tärkeyden esille monin eri tavoin. Hän on liikuttanut meitä seurakuntalaisia sekä työntekijöitä, että nuoria. Höntsäliikunta on madaltanut nuorten kynnystä osallistua liikuntaan sekä avannut mahdollisuuden kaikille nuorille maksuttomaan harrastukseen. Myös nuorista on noussut liikuntaan innostajia. Liikunta on tullut mukaan seurakuntamme hartauselämään, liike on tuonut kaivattua rentoutta koululaisten kirkkoihin ja hartauksiin.   

Toiminta jatkui myös pandemian aikana ja pitkäjänteisellä työskentelyllä ja aktiivisella otteella on tullut tulosta.  

  

 Eeva Hietikko, Motionsagent 

Eeva Hietikko började som motionsagent i församlingen i Raumo år 2019. Hon har på många sätt lyft fram vikten av motion i vår arbetsgemenskap. Hon har fått såväl församlingsbor, anställda som unga att röra på sig. ”Höntsäliikunta” är en lågtröskelverksamhet som sänkt de ungas tröskel att delta i motion och öppnat möjligheten för alla unga att ha en gratis hobby. Också bland de unga har motionsinspiratörer stigit fram. Motionen har kommit med i vår församlings andaktsliv. Rörelsen har gett en efterlängtad avslappning i skolelevernas kyrkogångar och andakter. 

Verksamheten fortsatte även under pandemitiden. Det långsiktiga arbetet och ett aktivt grepp har gett resultat.  

Kyseiset ehdotukset ovat tulleet Kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunnalle 31.10. mennessä. Kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunta päättää kokouksessaan 12.11. kolmen eniten ääniä someäänestykessä saaneen ehdotuksen joukosta voittajaehdotuksen Kirkkohallituksen täysistunnon päätettäväksi.

 

Dessa förslag har sänts in till kyrkans delegation för motion och idrott före 31.10. Kyrkans delegation för motion och idrott utser på sitt möte 12.11 en kandidat för priset bland de tre som fått flest röster i röstningen på sociala media. Kyrkostyrelsens plenum korar vinnaren.

 

Kirkon John Vikström -liikkuttajapalkinto jaetaan seuraavien sääntöjen mukaisesti:

 1. Kirkkohallituksen täysistunto myöntää vuosittain Kirkkohallituksen perustaman Kirkon John Vikström -liikuttajapalkinnon.
 2. Palkinto voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle.
 3. Ehdotuksia palkinnon saajaksi voivat tehdä sekä yksittäiset henkilöt että yhteisöt. Ehdotukset lähetetään kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunnalle (31.10. mennessä). Kirkkohallituksen täysistunto voi myöntää palkinnon myös ilman ulkopuolelta tullutta ehdotusta.
 4. Palkinnon myöntämisen perusteita ovat erityisesti:
 • Eettisten arvojen edistäminen liikunnassa ja urheilussa,
 • Kirkon liikunta- ja urheiluyhteistyön edistäminen,
 • Inhimillisyyttä ja ihmisen arvoa edistävä, pitkäjänteinen työ tai uusi innovaatio liikunnassa,
 • Syrjäytymisen ehkäisy liikunnan ja urheilun keinoin.

Kyrkans John Vikström-pris för motion och idrott delas ut enligt följande principer:

 1. Kyrkostyrelsens plenum delar årligen ut kyrkans John Vikström-pris för motion och idrott.
 2. En person eller en organisation kan få utmärkel
 3. Enskilda personer och organisationer kan nominera personer till utmärkelsen. Förslagen ska sändas till kyrkans delegation för motion och idrott (senast 31.10). Kyrkostyrelsen kan bevilja utmärkelsen också på eget initiativ.
 4. Utmärkelsen ges för arbete som främjar etiska värderingar inom motion och idrott, främjar motion och idrott inom evangelisk-lutherska kyrkan, långsiktigt arbete som främjar mänsklighet och människovärde eller för nya idéer för motion eller arbete som förebygger marginalisering med hjälp av motion och idrott.

 

Lisätietoja ja hakemukset: Mikko Mäkelä, mikko.makela(at)evl.fi

Kirkon John Vikström -palkinto

Palkitut:

Päivitetty