Hyppää sisältöön

Kansainväliset kirkkoliitot

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on kolmen suuren kansainvälisen kirkkoliiton - Luterilaisen maailmanliiton, Kirkkojen maailmanneuvoston ja Euroopan kirkkojen konferenssin perustajajäsen.

Luterilainen maailmanliitto / LML
(Lutheran World Federation / LWF)

Vuonna 1947 perustettu Luterilainen maailmanliitto on luterilaisten kirkkojen yhteisö ja yhteistyöjärjestö. Jäsenkirkkoja on yhteensä 145 kaikissa maanosissa. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on maailman viidenneksi suurin. LML:n presidentti on Filibus Panti Musa ja pääsihteeri Anne Burghardt.

Luterilainen maailmanliitto edustaa yli 70 miljoonaa luterilaista. Jäsenkirkkojen välillä vallitsee ehtoollis-ja saarnatuoliyhteys. Luterilaisen maailmanliiton korkein päättävä elin on noin joka kuudes vuosi pidettävä yleiskokous. Kokouksessa valitaan vuosittain kokoontuva neuvosto. Seuraava yleiskokous järjestetään 13.-19.9.2023 PuolassaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Kirkkojen maailmanneuvosto / KMN
(World Council of Churches / WCC)

Kirkkojen maailmanneuvosto on kristillisten kirkkojen kansainvälinen yhteistyöelin, jonka tehtävänä on toteuttaa ekumeenisen liikkeen päämääriä. Vuonna 1948 perustettuun neuvostoon kuuluu lähes 350 kirkkoa yli 120 eri maasta. Kaikkien jäsenkirkkojen välillä ei vielä vallitse ehtoollis- ja saarnatuoliyhteyttä.

Maailmaneuvostoon kuulumattomista kirkoista suurin on roomalaiskatolinen kirkko. Neuvoston ja katolisen kirkon välillä toimii kuitenkin yhteistyöelin ja katolinen kirkko osallistuu mm. neuvoston kokouksiin tarkkailijajäsenenä.

KMN:n opillisen Faith and Order -työskentelyn tärkeimmät asiakirjat ovat lähentymisasiakirjat Kaste, ehtoollinen, virka (Baptism, Eucharist, MinistryLinkki avautuu uudessa välilehdessä = BEM 1982) sekä Kirkko. Yhteistä näkyä kohti (The Church. Towards a Common VisionLinkki avautuu uudessa välilehdessä 2012, myös suomeksi). Aiemmin mainittu löytyy myös suomeksi Suomen Ekumeenisen Neuvoston sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

KMN:n pääsihteeri on Rev. Prof. Dr. Jerry PillayLinkki avautuu uudessa välilehdessä (1.1.2023-) ja sen päämaja sijaitsee Genevessä, Sveitsissä. Seitsemän vuoden välein järjestettävä yleiskokous järjestettiin viimeksi Karlsruhessa, Saksassa vuonna 2022Linkki avautuu uudessa välilehdessä.

Euroopan kirkkojen konferenssi / EKK
(Conference of European Churches / CEC)

Euroopan kirkkojen konferenssi on ekumeeninen protestanttisten, luterilaisten, ortodoksisten ja anglikaanisten kirkkojen yhteiselin, johon kuuluu noin 125 jäsenkirkkoa kaikista Euroopan maista. Konferenssi pyrkii edistämään kirkkojen yhteyttä, rauhaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa.

Roomalaiskatolinen kirkko ei ole Euroopan kirkkojen konferenssin jäsen, mutta sillä on konferenssiin läheiset yhteydet Euroopan katolisten piispainkokousten neuvoston kautta.

Euroopan kirkkojen konferenssin jäsenkirkkoja Suomessa ovat luterilainen ja ortodoksinen kirkko. Suomen Ekumeeninen Neuvosto on järjestön tarkkailijajäsen.

EKK:n seuraava yleiskokous järjestetään 14.-20.6.2023 Tallinnassa, Virossa.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Suomalaisia edustajia kirkkoliitoissa voi tiedustella ulkoasiain osastolta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Ota yhteyttä

kirkkoneuvos
Ulkoasiain osasto
Ulkoasian osaston johto
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty