Hyppää sisältöön

Ohjeita kirkon työntekijälle kotikäyntityöhön koronan aikana

28.5.

Kotikäynnille voidaan mennä, kun se on välttämätöntä ja silloin kun työntekijä arvioi kotikäynnin olevan paras tapa tukea asiakkaan hyvinvointia ja jaksamista. Mikäli mahdollista, käynti seurakuntalaisen luona voidaan toteuttaa myös ulkotiloissa. Työntekijä voi mennä kotikäynnille vain täysin terveenä. Jos työntekijän kotona on hengitysinfektiota sairastavia jäseniä, silloin ei pidä mennä kotikäynnille. 

Kaikissa kohtaamisissa tulee muistaa suositeltu turvaetäisyys (kaksi metriä). Oireetonkin ihminen voi kantaa virusta ja tartuttaa muita. 

Kotikäynnillä on käytettävä suu-nenäsuojausta asiakkaan ja työntekijän suojelemiseksi. THL: Hengityksensuojaimien käyttöLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Käytännön ohjeita kotikäynnille 

 • Varmista soittamalla, että asiakas, jonka luokse olet menossa, on terve. 
 • Käytä kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai kasvomaskia tai kasvot peittävää visiiriä. 
 • Ota mukaan oma käsidesi ja kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä käsien puhdistamista ja kuivaamista varten. 
 • Pese kädet ennen kotikäynnille lähtöä, kotikäyntipaikkaan mennessä ja sieltä poistuttaessa. Pese kädet vedellä ja saippualla ja käytä alkoholipitoista käsidesiä. Kuivaa kädet kertakäyttöisiin paperipyyhkeisiin. THL: Käsienpesu ja yskiminenLinkki avautuu uudessa välilehdessä 
 • Älä tervehdi kättelemällä tai halaamalla. 
 • Pue päällesi kasvomaski. 
 • Vältä mobililaitteiden käyttöä mahdollisuuksien mukaan.  
 • Mikäli tarvitset mukaasi kirjallista materiaalia, ota kaikesta kopiot. Älä ota mukaasi esimerkiksi virsikirjaa tai toimitusten kirjaa. Kopiot hävitetään käynnin jälkeen. 
 • Pese kädet sen jälkeen, kun olet riisunut kasvomaskin ja kotiin palattuasi. 

Seurakunnan kotikäyntityössä on huomioitava ohjeet, jotka on annettu koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. https://evl.fi/pluswww.thl.fi  

Työnantajan velvollisuus on selvittää kotikäyntityön haitta- ja vaaratekijät ja arvioida niiden merkitys työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle. Ohje työpaikoille työhön paluun tueksiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Työnantajan kanssa on hyvä sopia myös alkoholipitoisen käsihuuhteen ja nenä ja-suusuojamaskien hankkimisesta. 

Näkökulmia ehtoollisen viettoon kotona

Valmistaudu huolellisesti. Varaa mukaasi esimerkiksi:  

 • Suojahansikkaita uudelleensuljettavassa pussissa 
 • Nenäsuusuojia pussitettuina
 • Pussitetussa muovirasiassa muutama kertakäyttöpikari ja öylätti (kestävät näin pakattuna kuljettamista) sekä kuituliina, kertakäyttölautanen ja lautasen kokoinen kakkupaperi  
 • Pieni pullo ehtoollisviinin kuljettamista varten  
 • Erillisiä pusseja tarvikkeiden pakkaamista ja ehtoollishetken jälkeen tarvikkeiden hävittämistä varten  
 • Kopioituna ehtoollishetken kaava / kaava rukoushetkeen kuolevan puolesta 
 • Ohje suojainten pukemiseen ja riisumiseen

Pese kätesi huolellisesti saippualla ja kuumalla vedellä ennen ja jälkeen ehtoollisen vieton. Myös kämmenselät ja sormien välit on tärkeä pestä. Voit viimeistellä pesun desinfiointiaineella.  

Piispojen aiemmin hyväksymä ohje 

Koronavirusepidemian aikainen suositus on, että seurakuntien hengellisen tuen ja sielunhoitotyön kiireettömät kotikäynnit siirretään eteenpäin. Tämä noudattaa THL:n yleislinjausta lähikontakteista pidättäytymiseen. Hengellistä tukea ja sielunhoitoa voidaan antaa myös puhelimitse tai muilla etäyhteyksillä. Kotikäyntejä tulee tehdä vain saattohoidossa olevien luo. Saattohoidossa voidaan olla myös muista kuin koronaviruksesta johtuvista syistä.  

Tilanteissa, joissa työntekijää pyydetään hoitokotiin tai kotikäynnille, tulee olla yhteydessä potilaan hoidosta vastaavaan tahoon (esimerkiksi kotisairaanhoito, kotihoito, kotisairaala) ja konsultoida heitä tilanteen mukaisesta toiminnasta ja suojautumisesta. Käynnille menevän työntekijän tulee olla täysin terve eli hänellä ei esimerkiksi saa olla minkäänlaisia flunssaoireita. Kädet pestään kotiin mentäessä ja sieltä poistuttaessa, ne myös desinfioidaan tarvittaessa. Lisäksi käytetään asianmukaisia suojautumisvarusteita potilaan hoidosta vastaavan tahon ohjeistamalla tavalla. 

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen (1.4.2020) mukaan hengitystieinfektioon sairastunutta kotisairaanhoidon potilasta hoidettaessa ja hengitystieinfektioon sairastunutta henkilökohtaisen avun saajaa avustettaessa on käytettävä kirurgista suu-nenäsuojusta, suojakäsineitä sekä suojatakkia tai esiliinaa. Myös sielunhoitotyössä on hengitystieinfektioon sairastuneiden saattohoitopotilaiden kohtaamisessa noudatettava kotisairaanhoitoon annettua suojautumisen yleisohjetta. 

Kotisairaanhoidossa mahdollisesti olevan saattohoitoa saavan koronaviruspotilaan lähitapaamisista tai niistä pidättäytymisestä tulee keskustella tuolloin voimassa oleva ohjeistus huomioiden ensisijaisesti lähiesimiehen tai toissijaisesti kirkkoherran kanssa. 

Päivitetty