Hyppää sisältöön

Seurakunnat aktiivisina perhekeskuksissa

Seurakunnilla on uusia mahdollisuuksia toimia aktiivisesti oman paikkakunnan ja lähialueen verkostoissa yhdessä kuntien ja järjestöjen kanssa. Seurakuntien kasvatus-, perhetoiminnan ja perhetyön kautta vahvistamme entistä enemmän tarjontaa perheiden, vanhemmuuden ja parisuhteen hyvinvoinnin tueksi. 

Tule mukaan torstaina 20.5.2021 klo 9.0010.30 järjestettävään koulutukseen, joka on suunnattu seurakuntien kirkkoherroille, kasvatuksen, perhetoiminnan ja diakonian esimiehille ja työntekijöille sekä perheneuvojille. 

Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Voit liittyä webinaariin tästä linkistä: Liity webinaariinLinkki avautuu uudessa välilehdessä

  • Mitä ovat hyvän verkostotyön rakenteet, sopimukset ja johtaminen ?
  • Millaisia hyviä kokemuksia seurakunnilla on eripuolilla Suomea. 

Tervetulosanat: piispa Teemu Laajasalo

Mukana: johtava asiantuntija Arja Hastrup THL, hankepäällikkö Kaisu Muuronen Lastensuojelun keskusliitto, perhekeskuskoordinaattorit Hanna Hämäläinen (Keski-Suomi), Minna Rytkönen (Pohjois-Savo), kouluttaja Kaisa Aitlahti Seurakuntaopisto, hiippakuntasihteerit Juha Antikainen Kuopio ja Saija Kronqvist Oulu sekä asiantuntijat Sari-Annika Pettinen ja Liisa Välilä Kirkkohallitus. Seminaarissa esitellään hyviä kokemuksia Äänekosken, Kirkkonummen ja Tampereen seurakunnista. 

Mitä ovat perhekeskukset?

Suomessa on meneillään laaja perhekeskusten kehittämistyö, johon toivotaan seurakuntia laajasti mukaan. Perhekeskuksessa ei ole kyse vain pikkulapsiperheistä, vaan myös isommista lapsista ja nuorista sekä heidän perheistään. Asia ei siten ole vain varhaiskasvatuksen tai edes kasvatuksen, vaan koko seurakunnan asia.

Lue lisää Perhekeskuksista: https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/peruspalvelut/perhekeskusLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien ja hyvinvointialueiden perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla. 

Millainen on unelmien Perhekeskus? Katso video: Unelmien perhekeskus - unelmasta todeksi - YouTubeLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Oman alueen perhekeskuksen suunnitteluun ja toimintaan kannattaa lähteä rohkeasti mukaan. Yhteistyöllä vähennetään päällekkäisyyksiä ja pyritään tarjoamaan perheille palveluita lähellä. Perhekeskustoimintaan ollaan laatimassa yhteistyösopimusmallia, jonka laadinnassa myös Kirkkohallitus on mukana. Sopimuksen on tarkoitus tulla käyttöön vuoden 2022 aikana.

Lue lisää blogeistamme:

https://kirkonkasvatusjaperhe.blogspot.com/2020/09/seurakunta-mukaan-perhekeskustoimintaan.html

https://kirkonkasvatusjaperhe.blogspot.com/2020/03/seitseman-syyta-miksi-seurakuntien.html

https://kirkonkasvatusjaperhe.blogspot.com/2021/01/yhteistyo-arvossa-arvaamattomassa.html

https://kirkonkasvatusjaperhe.blogspot.com/2020/11/verkostoituminen-synnyttaa-uutta.html

Ajankohtaista:

Alueelliset perhekeskuspäivät - millaista perhekeskusta rakennamme yhdessä?  
  

Lastensuojelun KeskusliitonkoordinoimaPerheet keskiöön! -hanke järjestäätouko-kesäkuussa viisi alueellista perhekeskuspäivää. Päivien suunnitteluun ovat osallistuneet Terveyden jaHyvinvoinninlaitos(THL) ja Kirkkohallitus.  

Päivien aikana kuullaan,miltäperhekeskuskehittäminenalueellanäyttää,jaherätellään keskustelua siitä, millaista alueellista perhekeskusta haluamme yhdessä rakentaa: mitkä ovat seuraavat askeleet yhteisen työn rakentamiseksi? Millainen onunelmien perhekeskus?     

Perhekeskuspäivien ohjelma on runsas ja monipuolinen.  Luomme päivien alkuun tiiviin katsauksen kansalliseen perhekeskuskehittämiseen ja sähköiseen perhekeskukseen. Puheenvuoroja esittävät mm. THL:n erikoissuunnittelija Päivi Varonen ja johtava asiantuntija Arja Hastrup, jotka ovat mukana kehittämässä kansallista perhekeskustoimintaa. Mukana on myös DigiFinlandin projektipäällikkö Hanna Manelius, joka kertoo sähköisestä perhekeskuksesta ja sen kehittämisestä. 

Päivien päähuomio on kuitenkin alueellisessa perhekeskustyössä – kuulemme mielenkiintoisia puheenvuoroja, joissa ääneen pääsevät niin maakuntien perhekeskuskehittäjät kuin järjestöt ja seurakunnan toimijat.  Mukana ovat luonnollisesti myös Perheet keskiöön! -hankkeen tiimi vahvistettuna alueellisella järjestöagentilla! 

Tilaisuudet järjestetään webinaareina.  Perhekeskuspäivien tarkempi ohjelma täsmentyy myöhemmin.  

Varaa päivä kalenteristasi ja ilmoittaudumukaankuulemaanomanalueesi perhekeskuskehittämisestä!  

Löydät lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet alueellisiin perhekeskuspäiviin alla olevista linkeistä:

Sydämellisesti tervetuloa mukaan innostumaan kanssamme perhekeskuskehittämisestä!

Lisätietoa: Sari-Annika Pettinen sari-annika.pettinen@evl.fi

Ota yhteyttä

asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Kasvatus ja perheasiat
Eteläranta 8
00130 Helsinki
asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Kasvatus ja perheasiat
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty