Hyppää sisältöön

Poikkeusajan suositus harjoittelusta ja työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta

Kirkkohallituksen suositus 18.3.2020/Opiskelijoiden harjoittelu ja työpaikalla tapahtuva oppiminen poikkeusoloissa etätyönä

Kirkkohallitus suosittelee, että kirkon virkoihin tai tehtäviin johtavien tutkintojen korkeakoulu- ja toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijat voivat suorittaa harjoittelun ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen seurakunnan kanssa aiemmin tehdyn sopimuksen ja aikataulun mukaisesti. Tällä turvataan tutkinnon suorittaminen määräajassa. Opiskelijalla on tässä tilanteessa mahdollisuus oppia ohjatusti toimimaan seurakunnassa kriisi- ja poikkeavassa tilanteessa etäyhteyksien avulla.

Tämä suositus koskee opiskelijaa, joka on oireeton eikä kuulu riskiryhmään. Lisäksi tulee varmistaa, että hänellä on mahdollisuus järjestää omien lasten hoito tai koulunkäynti.

Jaksoon kuuluvien oppimis- ja työtehtävien muuttamisesta poikkeusoloihin soveltuviksi tulee keskustella korkeakoulun tai koulutuksen järjestäjän edustajan kanssa. Samalla tulee varmistaa, että työympäristö on opiskelijalle turvallinen fyysisesti ja henkisesti.

Harjoittelun tai työpaikalla tapahtuvan oppimisen sisältö ja toteutustavat tulee sopeuttaa poikkeustilanteeseen sopiviksi esimerkiksi puhelimen, sähköpostin, sosiaalisen median sekä digivälineiden käyttäminen sekä digimateriaalien laatiminen. 

Piispat rohkaisevat seurakuntien työntekijöitä käyttämään kaikkia etäyhteydet mahdollistavia työtapoja tilanteessa, jossa kokoontuvaa toimintaa ei järjestetä. He ovat korostaneet keskustelun ja sielunhoidon merkitystä etäyhteyksien avulla. Opiskelijat voivat yhdessä työntekijän kanssa suunnitella ja toteuttaa digiympäristössä eri-ikäisille soveltuvia tilanteita ja materiaaleja, esimerkiksi jumalanpalveluselämään liittyviä rukoushetkiä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Opetushallituksen ohjeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätietoja: Marja Pesonen (asiantuntija, koulutus) marja.pesonen@evl.fi 050 357 4027

Päivitetty