Hyppää sisältöön

Muistotilaisuus

Muistopöytä, jossa kynttilä, kukkia ja valokuvakehys.

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa sukulaisten ja ystävien kesken. Pappi ja kanttori osallistuvat tilaisuuteen, mikäli heitä toivotaan mukaan. Muistotilaisuus pidetään hautaan siunaamisen jälkeen.

Kutsu muistotilaisuuteen voidaan antaa henkilökohtaisesti tai lähettää hautauskutsun yhteydessä. Kutsu voidaan ilmoittaa myös sanomalehden kuolinilmoituksen yhteydessä, jolloin hautajaisvieraiden määrää ei ole rajoitettu.

Seurakunnalta voi varata tilan muistotilaisuuden viettoon. Tilaisuuden voi pitää myös kotona tai esimerkiksi ravintolassa.

Muistotilaisuuteen laitetaan usein muistopöytä, johon asetellaan valkea pöytäliina, kynttilä, vainajan valokuva ja kukkia. Muitakin vainajaan liittyviä muistoesimenitä voi laittaa esille.

Muistotilaisuudelle ei ole mitään virallista kaavaa. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi yhteisen elämän muistelua ja puheita. Usein tilaisuudessa on ruoka- tai kahvitarjoilu.

Papilla ja kanttorilla on kokemusta muistotilaisuuksista, joten heiltä voi kysyä erilaisista käytännöistä. Pappi voi toimia muistotilaisuuden ohjaajana ja kanttori huolehtia musiikista. Virsistä tai muusta musiikista on hyvä sopia etukäteen.

Muistotilaisuudessa usein luetaan mahdolliset saapuneet suruadressit ja muut osanotot. Lukija kannattaa sopia etukäteen. Adressien lukemisen voi jättää myös pois, ja joku omaisista voi tilaisuuden lopuksi kiittää yleisesti osanotosta.

Joskus omaiset haluavat julkaista kiitoksen osanotosta paikallisessa sanomalehdessä tai lähettää kiitoskortin vainajan muistoa kunnioittaneille.