Hyppää sisältöön

Muistotilaisuus

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus pidetään hautaan siunaamisen jälkeen. Kutsu voidaan esittää etukäteen sanomalehden kuolinilmoituksen yhteydessä tai siitä voidaan ilmoittaa henkilökohtaisesti. Yleensä joku omaisista esittää haudalla kutsun muistotilaisuuteen.

Seurakuntien tilat sopivat yleensä hyvin muistotilaisuuksien järjestämiseen. Muistotilaisuuden voi myös järjestää ravintolassa tai vainajan tai omaisen kodissa.

Pyydä papilta vinkkejä muistotilaisuuteen

Muistotilaisuuteen ei ole virallista kaavaa. Muistotilaisuudessa sukulaisilla ja ystävillä on mahdollisuus muistella vainajaa. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi yhteisen elämän muistelua. Puheiden pitämiselle on hyvä tarjota mahdollisuus. Papilla ja kanttorilla on kokemusta muistotilaisuuksista, joten heiltä voi kysyä erilaisista käytännöistä.

Pappia ja kanttoria voi myös pyytää osallistumaan muistotilaisuuteen. Pappi voi toimia myös muistotilaisuuden ohjaajana ja kanttori voi huolehtia tilaisuuden musiikista. Virsistä tai musiikista on hyvä sopia etukäteen.

Adressien lukeminen

Muistotilaisuudessa voidaan lukea mahdolliset saapuneet adressit ja muut osanotot. Niiden lukija kannattaa sopia etukäteen. Adressit on hyvä ottaa valmiiksi pois kuoristaan ja avata ne oikeasta kohdasta ennen lukemishetkeä.

Lukijan on hyvä tutustua adressien teksteihin ennakolta esimerkiksi mahdollisten vaikeiden nimien takia. Lukijan ei tarvitse mainita vainajan nimeä jokaisen adressin kohdalla, ainoastaan ensimmäisen. Adressien lukeminen voi jäädä kokonaan poiskin. Sen sijaan joku omaisista voi kiittää osanotosta.

Muistopöytä

Muistotilaisuuteen voidaan laittaa muistopöytä. Pöydälle laitetaan valkea liina, kynttilä, vainajan kuva ja kukkia. Muutakin vainajaan liittyvää voidaan laittaa esille muistotilaisuudessa.

Kiitos osanotosta

Muistotilaisuuden lopuksi joku omaisista voi kiittää mukana olleita osanotosta. Jotkut omaiset julkaisevat kiitoksen sanomalehdessä tai lähettävät kiitoskortin tai -kirjeen vainajan muistoa kunnioittaneille.