Hyppää sisältöön

Ennen hautajaisia

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisten suunnittelussa pyritään huomioimaan se, millainen ihminen kuollut henkilö oli, ja mikä oli hänelle tärkeää.

Jokaisella kirkon jäsenellä on oikeus tulla siunatuksi hautaan. Tämä oikeus kuuluu hänelle, vaikka kirkkoon kuulumattomat omaiset eivät tahtoisikaan siunausta.

Myös kirkkoon kuulumaton voidaan siunata hautaan, jos omaiset tai muut vainajan hautauksesta huolehtivat henkilöt sitä pyytävät. Vainajan eläessään kertomaa tahtoa on tärkeää kunnioittaa.

Jokainen voi ilmaista oman tahtonsa hautajaisista, hautapaikasta ja muistotilaisuudesta ennakkoon esimerkiksi Hautajaissuunnitelma – minun toiveeni Linkki avautuu uudessa välilehdessä-lomakkeen avulla.

Hautauslupa

Hautaan siunaaminen ja tuhkaus voidaan toimittaa sen jälkeen, kun hautauslupa on saatu. Kuoleman todennut lääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen ja antaa hautausluvan.

Hautajaisten järjestelyn voi aloittaa jo ennen hautausluvan saamista. Kannattaa ottaa yhteys sen seurakunnan kirkkoherranvirastoon, jonka alueella vainaja viimeksi asui. Läheinen voi sopia siunaustilaisuudesta ja samalla varataan pappi ja kanttori.

Jos vainaja halutaan haudata muulle kuin oman seurakunnan hautausmaalle, otetaan yhteys kyseisen seurakunnan kirkkoherranvirastoon. Hautaan siunaaminen pyritään järjestämään kohtuullisessa ajassa.