Vihki- eli toimituskeskustelu

Vihki- eli toimituskeskustelussa kihlapari keskustelee papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista.

Vihkipappi tapaa hääparin yleensä jo ennen vihkitilaisuutta. Papin kanssa tutustutaan, keskustellaan avioliiton merkityksestä ja käydään läpi vihkimiseen liittyviä asioita ja avioliittolakia. Lisäksi valitaan vihkimiseen sisältyvät Raamatun tekstit. Vihkipari tuo mukanaan vihkikeskusteluun todistuksen toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta, johon pappi täydentää vihkimistä koskevat tiedot. Vihkiparin on hyvä miettiä ennen vihkikeskustelua mahdolliset muutokset sukunimissä ja kahden täysi-ikäisen todistajan nimet. Todistajat voivat olla esimerkiksi vihkiparin sukulaisia tai ystäviä, jotka ovat myös vihkimisessä läsnä.

Vihkitoimituksen harjoitus

Vihkitoimitusta voi harjoitella papin kanssa etukäteen. Vihkiharjoituksissa voivat olla läsnä myös esimerkiksi bestman ja kaaso tai muita henkilöitä, joilla on jokin tehtävä vihkitilaisuudessa. Mahdollisesta harjoituksesta tulee sopia papin kanssa erikseen.