Hyppää sisältöön

Saavu Kirkkoposti -podcast

Saavu Kirkkoposti on podcast saavutettavuudesta. Erityisessä keskiössä on näkövammaiset, näkövammaistyöntekijät ja kaikki, jotka ovat kiinnostuneet saavutettavuudesta. Podcastin toimittaa Tuomo Burman.

Jakso 1. Mikä Saavu Kirkkoposti on?

Tervetuloa kuuntelemaan Saavu Kirkkoposti -podcastin ensimmäistä jaksoa. Jaksossa esitellään Saavu Kirkkoposti podcastin toimittaja Tuomo Burman sekä Saavu Kirkkopostin tekstiversion toimittaja Tuula Paasivirta. Kirkkohallituksen saavutettavuuden ja vammaisuuden asiantuntija Katri Suhonen kertoo mikä on Saavu Kirkkoposti. Kuopion seurakuntien vammaistyöntekijä Anna-Sofia Olkkola tekee selkoa millaista on ollut diakoniatyö näin poikkeuskeväänä 2020. Hän antaa myös rohkaisun sanoja meille jokaiselle.

Listen to "Mikä Saavu Kirkkoposti on?" on Spreaker.

Jakso 2. Vieraina Turun piispaehdokkaat

Podcastissa ovat vieraina Turun piispaehdokkaat Heikki Arikka, Kaisa Huhtala, Jouni Lehikoinen ja Mari Leppänen. Haastattelussa ehdokkaat vastasivat viiteen kysymykseen saavutattavuudesta.

Listen to "Turun piispaehdokkaat kertovat, mitä saavutettavuus tarkoittaa heille." on Spreaker.

Jakso 3. Miten joulun voi kokea monella aistilla?

Tuomo Burmanin vieraana on Keski-Suomen seurakuntien kehitysvammaistyön pappi Maarit Nuopponen. Tuomo ja Maarit pohtivat, miten joulun voisi kokea moniaistisesti. Jaksossa kuullaan myös jouluhartaus. Podcastissa kuullaan myös joululaulu Tuo armon valkokyyhky (säveltänyt Michael Praetorius) Teija Tuukkasen soittamana.

Listen to "Miten joulun voi kokea monella aistilla?" on Spreaker.

Jakso 4. Kärsimys

Podcastissa on vieraana kirkkohallituksen johtava sielunhoidon asiantuntija Virpi Sipola. Tuomo Burman keskustelee hänen kanssaan seuraavista kysymyksistä: Mitä kärsimys on? Miksi hyvä Jumala sallii kärsimyksen? Ja onko kärsimys suhteellinen käsite?

Listen to "Kärsimys" on Spreaker.

Jakso 5. Työllistyminen

Tässä jaksossa Tuomo Burmanin juttukaverina on Matti Laurila, Oulun hiippakunnan kansainvälisen työn hiippakunta sihteeri. Matti on näkövammainen. Keskustelun aiheena on vammaisten työllistyminen kirkossa.
Mitkä asiat edistävät työllistymistä? Mitä haasteita työssä on näkövammaisella? Mitä työnantaja voisi tehdä työllistymisen helpottamiseksi? Pitääkö olla täydellinen vai riittääkö vähempi?

Listen to "Työllistyminen kirkossa" on Spreaker.

Jakso 6

Tässä jaksossa keskustellaan selkokielestä. Tuomo Burmanin juttukaverina on Pertti Arola, Varsinais-Suomen kehitysvammaistyön pappi.
Mitä selkokieli on? Mitä tavallisen seurakuntalaisen tulisi tietää selkokielestä? Mikä on tärkeintä selkokielen puhumisessa? Podcastjakson lopussa on jouluhartaus.

Jakso 7

Tässä jaksossa käydään läpi hiukan uskoa, rukousta ja saavutettavuutta. Tuomo Burmanin juttukaverinani on lähetys- ja kansainvälinen työn asiantuntija Jukka Jämsén Lapuan hiippakunnasta.

Mitä usko on? Mitä usko vaikuttaa, kun se leviää? Millaista voisi olla saavutettava rukous?

 

Jakso 8

 

Jakson aiheena on vammaisten kokema lähisuhdeväkivalta. Aiheesta keskustelevat Annina Heini ja Sanni Purhonen Kynnys ry:stä, Minna-Liisa Luoma ja Maria Valtokari Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä Katri Suhonen Kirkkohallituksesta.

Minna-Liisa Luoma ja Maria Valtokari ovat tutkineet vanhuksiin ja vammaisiin kohdistuvaa kaltoinkohtelua ja väkivaltaa. Heiltä ilmestyi tutkimus vammaisten kokemasta lähisuhdeväkivallasta, Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa. Kyseessä on tiettävästi ainutlaatuisen laaja ja koko väestöä koskettava tutkimus niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Tutkimushankkeen tavoitteena oli selvittää vammaisten henkilöiden kokeman lähisuhdeväkivallan yleisyyttä ja siihen liittyviä tekijöitä. Ohjelman toimittaa Tuomo Burman.

Jakso 9

Tässä Saavu Kirkkoposti -podcastin jaksossa aiheena on saavutettavuusavustajat ja messuavustajat. Keskustelemassa kanssani ovat Herttoniemen seurakunnan seurakuntapastori Sari Oikarinen sekä saavutettavuus- ja messuavustajina toimivat aktiiviset seurakuntanuoret Nuutti ja Otso Hurme.

Podcastista selviää:

  • Mitä messuavustajat ja saavutettavuusavustajat ovat?
  • Mitä saavutettavuusavustajilta vaaditaan ja mitä he tekevät?
  • Vinkataan myös, miten saavutettavuusavustajia voisi saada omaan seurakuntaan.

Lopuksi on pieni jouluhartaus.

Jakso 10: Naisten asema kirkossa

 

Tässä Saavu Kirkkoposti -podcastin jaksossa jutellaan naisten asemasta kirkoissa. Laajennetaan näkökulmaa myös vammaisten naisten asemaan. Hiukan pohditaan naisten asemaa kansainvälisesti. Sekin selviää, miksi naisille ja miehille pitää olla omia ryhmiä. Vielä jutellaan arvaako enää toivottaa hyvää kansainvälistä naisten päivää kenellekään.

Kanssani juttelemassa ovat Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken ja seurakuntapastori Hannele Juutinen.
 

Mistä on kyse?

Kirkkoposti on kirkon vanhin näkövammaisille henkilöille suunnattu julkaisu. Vuosi 2020 oli Kirkkoposti-lehden 70. vuosikerta. Vuonna 2021 saavutettavuutta edistävä Kirkkoposti sai uuden nimen Saavu Kirkkoposti ja sen konsepti muuttui. Pistekirjoitetun ja äänilehden lisäksi valikoimaan tuli myös podcast.