Hyppää sisältöön

Pyhäkoulu - lasten oma jumalanpalvelus

Pyhäkoulua voisi kutsua lasten jumalanpalvelukseksi. Nimensä mukaisesti pyhäkoulussa ollaan pyhän äärellä, ja se pidetään usein yhtä aikaa seurakunnan jumalanpalveluksen kanssa, siis pyhäpäivinä.

Pyhäkoulua pidetään kuitenkin myös arkisin. Myös ns. periodipyhäkoulu sekä kirjepyhäkoulu ovat joissain seurakunnissa tarjolla. Katso oman seurakuntasi pyhäkoulut seurakunnan nettisivuilta. 

Jos pyhäkoulu pidetään samaan aikaan messun kanssa, pyhäkoululaiset voivat toisinaan liittyä messukansan joukkoon osaksi aikaa ja osallistua vanhempien kanssa ehtoolliselle tai mennä siunattaviksi.

Pyhäkoulu on hyvä tapa vahvistaa lapsen kristillistä kasvatusta ja tutustuttaa häntä seurakunnan toimintaan.

Pyhäkoulussa lauletaan lastenvirsiä ja hengellisiä lauluja ja tutustutaan Raamatun kertomuksiin lapsille sopivin menetelmin, kuten leikin, näytelmän, laulun, lyhyiden kertomusten tai piirtämisen ja askartelun avulla. Pyhäkoulussa myös rukoillaan yhdessä ja pohditaan elämän tärkeitä asioita.

Seurakunnan järjestämän pyhäkoulun vetää yleensä vapaaehtoinen seurakuntalainen, joka on saanut asiaan liittyvän koulutuksen.

Pyhäkoulun voi myös järjestää kuka tahansa kristitty – vaikkapa kummi omalle kummilapsijoukolleen. Lasten ja nuorten keskus sekä Lastenkirkko tuottavat materiaalia pyhäkoulun toteuttamiseen.